Ο τουρισμός από τις αρχές του 20ού αιώνα και ειδικότερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε ομαδικό φαινόμενο όλων των κοινωνικών τάξεων. Βασικοί λόγοι της ανάπτυξης αυτού του κοινωνικού φαινομένου ήταν η βελτίωση του οικονομικού επιπέδου των κατοίκων σε πολλές χώρες, η βελτίωση των οδικών δικτύων και η σχετική ασφάλεια που σήμερα παρέχουν τα ταξίδια. Ο τουρισμός εκφράζει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ξεκούραση, επιμόρφωση, ψυχαγωγία, διασκέδαση, αλλά και αναζήτηση του νέου, του διαφορετικού.
Στην επαρχία μας οι πρώτοι τουρίστες έκαναν την εμφάνισή τους, όπως και σ’ όλη την Κρήτη, τους θερινούς μήνες των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 1960. Ηταν χαμηλού εισοδήματος και διέμεναν σε σκηνές και σλίπινγκ-μπαγκ στις παραλίες των χωριών μας. Τα διαθέσιμα δωμάτια εξάλλου εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστα.
Με την πάροδο των χρόνων ο αριθμός των επισκεπτών που είχαν προορισμό τα μέρη μας ολοένα και αυξανόταν, ενώ συγχρόνως βελτιωνόταν και το οικονομικό τους επίπεδο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών Παλαιόχωρας και Σουγιάς να ξεκινήσουν επενδύσεις, που στόχο είχαν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ετσι, σε λίγα χρόνια χτίστηκαν αρκετά δωμάτια, διαμερίσματα και, τελευταία, ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών. Λειτούργησαν εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, τουριστικά και εμπορικά καταστήματα εφάμιλλα αυτών που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις του νησιού μας.
Το μοντέλο του τουρισμού που, μέχρι σήμερα, έχει επικρατήσει στον τόπο μας είναι ο λεγόμενος μαζικός τουρισμός, το γνωστό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα», που ως εκ τούτου, περιορίζεται μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Η γαλάζια ζεστή και καθαρή θάλασσα, οι ήπιες κλιματικές συνθήκες με την ηλιοφάνεια, προσείλκυσαν ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα σ’ αυτές. Το μοντέλο αυτό του τουρισμού οπωσδήποτε συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, παρ’ ότι αναπτύχθηκε χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και τον απαραίτητο σχεδιασμό. Είναι αλήθεια ότι οι περιοχές αυτές που αναπτύχθηκαν τουριστικά, ξέφυγαν από τη φτώχεια και βαθμιαία οι κάτοικοί τους πέτυχαν ικανοποιητική αύξηση του ετήσιου εισοδήματός τους. Στην επαρχία Σελίνου σήμερα λειτουργούν τα ακόλουθα τουριστικά καταλύματα προς εξυπηρέτηση των τουριστών που έχουν προορισμό τον τόπο μας:
Α) Στην περιοχή της Παλαιόχωρας – Κουντούρας λειτουργούν 850 ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα (κατηγορία κλειδιών), που διαθέτουν 1.850 κλίνες και 15 κύρια τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία (κατηγορία αστέρων) που διαθέτουν 598 κλίνες. Σύνολο κλινών 2.448.
Β) Στην περιοχή της Σουγιάς λειτουργούν 345 ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα (κατηγορία κλειδιών), που διαθέτουν 694 κλίνες και 2 κύρια τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία (κατηγορία αστέρων), που διαθέτουν 64 κλίνες. Σύνολο κλινών 758. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Παλαιόχωρας, Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Παλαιόχωρας και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Σουγιάς.
Γ) Στην Κάντανο λειτουργεί μικρή τουριστική μονάδα δυναμικότητας 16 κλινών. Στο Επανωχώρι, επίσης, υπάρχει μονάδα που διαθέτει 15 κλίνες.
ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ 3.237
Εκτός από τα παραπάνω τουριστικά καταλύματα στο Σέλινο τα τελευταία χρόνια λειτουργούν αρκετά εστιατόρια, ταβέρνες, τουριστικά και εμπορικά καταστήματα, καφέ – μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πολλές άλλες συναφείς υπηρεσίες που εμπλουτίζουν και προάγουν το τοπικό τουριστικό προϊόν.
Η επαρχία μας όμως εκτός από τις όμορφες αμμουδιές και τις καθαρές θάλασσες έχει πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά. Διαθέτει εξαιρετικού κάλλους περιοχές και τοποθεσίες που προσφέρονται για ανάπτυξη του λεγόμενου τουρισμού: υπαίθρου ή αγροτουρισμού, που αποτελεί μια από τις ήπιες εναλλακτικές μορφές του γνωστού τουριστικού μοντέλου «ήλιος – θάλασσα». Λέγοντας αγροτουρισμό εννοούμε τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται από τους απασχολούμενους κατά κύριο επάγγελμα στη γεωργία με τη δημιουργία μικρών τουριστικών μονάδων, που στόχο έχουν την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού εκτός από την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, ενισχύει την απασχόληση και αποτρέπει τη μετανάστευση και την ερήμωση των χωριών. Άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο Σέλινο είναι: ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο θρησκευτικός, λόγω του πλήθους των Βυζαντινών εκκλησιών που υπάρχουν στην επαρχία, ο ορειβατικός, ο θαλάσσιος – αλιευτικός κ.ά.
Κλείνοντας το κεφάλαιο του τουρισμού μπορούμε να πούμε ότι ο τουρισμός, μαζί με τις διάφορες υπηρεσίες που τον πλαισιώνουν, αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη πηγή πλούτου για τους κατοίκους της επαρχίας μας.
*γιατρός
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.