Οι γυναίκες είναι αντικείμενα σεξουαλικής βίας, η Αμερική θα γίνει πάλι μεγάλη, η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα των Κινέζων και άλλα πολλά. Το λεξιλόγιο του Προέδρου είναι το λεξιλόγιο ενός μικρού παιδιού που δεν επαρκεί για να κατανοήσει τα βασικά συμπεράσματα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ άλλων αυτά τα συμπεράσματα είναι: η μέση θερμοκρασία του κλίματος είναι κατά περίπου 1 βαθμό υψηλότερη σε σχέση με τις αρχές του 20ου αιώνα, η συχνότητα και η ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων (ξηρασίας, έντονων βροχοπτώσεων, ανεμοστρόβιλων, κυμάτων καύσωνα ή κρύου) αυξάνονται, οι παγετώνες λιώνουν, ξεχασμένες νόσοι επανεμφανίζονται, η θάλασσα ανέρχεται, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι εξαφανίζονται, και η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την κλιματική αλλαγή.
Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 φιλοδοξεί να συγκρατήσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς, δηλαδή στον έναν επί πλέον βαθμό, αφού ο ένας ήδη έχει συντελεστεί. Αυτό θα επιτευχθεί μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών για περικοπές εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που κατά βάση προκαλεί την κλιματική αλλαγή και που οφείλεται στις καύσεις άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η εναλλακτική ενεργειακή πολιτική.
Η ερευνητική ομάδα μου (καθηγητές Κουικόγλου, Γρηγορούδης και Κανέλλος) έχει πραγματοποιήσει σειρά από προσομοιώσεις με βάση τις δεσμεύσεις του Παρισιού και διαπιστώσαμε αυτό που άλλες ομάδες ερευνητών επίσης διαπίστωσαν. Οι δεσμεύσεις του Παρισιού δεν θα περιορίσουν τη μέση θερμοκρασία στους 2 βαθμούς. Κατά πάσαν πιθανότητα η θερμοκρασιακή αύξηση θα είναι περίπου 2,7 βαθμοί το 2100. Άρα πολύ μεγαλύτερες περικοπές απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών. Δείξαμε ακόμη ότι αν καθυστερήσουμε μερικά χρόνια ακόμη για τη λήψη πολύ δραστικών μέτρων, ο στόχος των 2 βαθμών θα καταστεί ανέφικτος.
Με βάση την έως τώρα εμπειρία και παλαιοντολογικές παρατηρήσεις, οι 2,7 βαθμοί θα οδηγήσουν μερικές νησιωτικές χώρες και πολλές παράκτιες περιοχές στη βύθιση κάτω από τη θάλασσα. Όλα τα προηγούμενα φαινόμενα θα ενταθούν με τεράστιες οικονομικές, οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Ο πλανήτης θα αργοψήνεται επί μακρόν επειδή το 20% του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα επί χιλιετίες.
Σε άλλη έρευνα της ομάδας μου εξετάσαμε το ζήτημα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια ασφάλεια. Η ασφάλεια ενός έθνους σχετίζεται με πολλούς παράγοντες όπως οι εξωτερικές ή εσωτερικές διαμάχες και η απειλή από την ανερχόμενη θάλασσα, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας και τη διαθεσιμότητα νερού, τροφής, και υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, ο πόλεμος στη Συρία αποδίδεται βάσιμα εν μέρει στην κλιματική αλλαγή. Στην περίοδο 2007-2010 μακρά ξηρασία έπληξε την περιοχή. Περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν στις παρυφές των συριακών πόλεων. Η έλλειψη κρατικής φροντίδας από το καθεστώς Άσαντ οδήγησε τους εξαθλιωμένους και πεινασμένους κατοίκους στη βία και τελικά στον εμφύλιο πόλεμο.
Στην έρευνά μας εξετάσαμε 191 χώρες τις οποίες κατατάξαμε ανάλογα με τον βαθμό ασφάλειας κάθε μιας και εντοπίσαμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κλιματική ασφάλεια με βάση 260.000 αριθμητικά δεδομένα. Οι χειρότερες χώρες είναι οι φτωχές λόγω των ελλειπών υποδομών τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι νησιωτικές που θα βυθιστούν κάτω από τη θάλασσα όπως οι Μαλδίβες, το Τουβάλου, και τα Νησιά Μάρσαλ. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 51η θέση με κύρια προβλήματα τη μικρή παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την κακή οικονομία και τη διαφθορά.
Και τώρα έρχεται ο Τραμπ και αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Οι ΗΠΑ είναι η ανεπτυγμένη χώρα με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Η Κίνα εκπέμπει τις μεγαλύτερες συνολικά ποσότητες αερίων θερμοκηπίου λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, αλλά κατά κεφαλήν οι εκπομπές της είναι κατά 60% χαμηλότερες των Αμερικανών. Η απόσυρση της Αμερικής θα είναι μη αναστρέψιμο πλήγμα για τον πλανήτη. Οι αποφάσεις του Τραμπ αφορούν όλους μας.
Υπάρχει ελπίδα ότι πολλές αμερικανικές πολιτείες και πολλοί δήμαρχοι θα αντισταθούν στη παράφρονα απόφαση. Και υπάρχει ελπίδα ότι οι πολίτες θα αντισταθούν. Ζούμε όλοι στο ίδιο πλανήτη με την ίδια κοινή μοίρα.
Ο Τραμπ έδειξε μια ακόμη φορά ότι δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τη δύναμη του σκότους. Μια δύναμη που στην συγκεκριμένη περίπτωση απορρέει από μια πολύπλοκη ψυχοσύνθεση εγωπάθειας, δογματισμού, φιλοδοξίας και αμάθειας με θύματα τη λογική και την πλέον βασική ηθική. Έδειξε ακόμη ότι ο διαφωτισμός δεν είναι ποτέ δεδομένος και ότι καθήκον του κάθε πολίτη είναι να τον περιφρουρεί διαρκώς από τους σκοταδιστές που πάντα ενεδρεύουν.