Ο ‘‘Τυφώνας’’ ταξίδεψε για δεύτερη φορά στην Κρήτη, ολοκληρώνοντας τον καθαρισµό των ακτών του νοµού Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύµνου και Λασιθίου.
Ο λόγος για το πλοίο 72 µέτρων νορβηγικής κατασκευής που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, καθαρίζοντας απρόσιτες ακτές. Η οµάδα του, αποτελούµενη από 35 άτοµα µόνιµο προσωπικό, ξεκίνησε τη δράση της το 2019 και συνεχίζει απρόσκοπτα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Πρόκειται για δράση του Κοινωφελούς Ιδρύµατος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, ένα βραβευµένο “Typhoon Project”, ένα πρόγραµµα µοναδικό στη Μεσόγειο.
Από την έναρξη της δραστηριοποίησής του, τον Ιούλιο του 2019 µέχρι σήµερα, ο «Τυφώνας» έχει ολοκληρώσει τον καθαρισµό ολόκληρης της νησιωτικής ακτογραµµής και µέρους της ηπειρωτικής, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε έναν κύκλο επαναληπτικών καθαρισµών σε όλη την Ελλάδα, µε αφετηρία την Κρήτη. Σε σχεδόν έξι χρόνια δυναµικής παρουσίας στις ελληνικές ακτές, η οµάδα του «Τυφώνα» έχει καθαρίσει περισσότερες από 3.709 παραλίες, έχει καλύψει σχεδόν 822.637 µέτρα ακτογραµµής και έχει αποµακρύνει απορρίµµατα βάρους 718 τόνων (17.557.799 τεµάχια) και πολλαπλάσιου όγκου, συγκεκριµένα περισσότερα από 43.000 κυβικά µέτρα.
Όπως ανακοινώθηκε για την πρόσφατη επίσκεψη στην Κρήτη, τα αποτελέσµατα των νοµών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, αφού και οι τέσσερις συνολικά νοµοί είχαν ποσοστό βελτίωσης 78% στις ίδιες ακτές που καθαρίστηκαν για πρώτη φορά το 2019. Συγκεκριµένα, στο νοµό Ηρακλείου το ποσοστό βελτίωσης στην επιβάρυνση των ακτών ήταν στο 88%, στα Χανιά το ποσοστό ήταν στο 78%, ενώ στο νοµό Λασιθίου στο 68% και στου Ρεθύµνου στο 55%.
Ο επαναληπτικός κύκλος καθαρισµών και η συλλογή δεδοµένων είναι αναγκαία για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών της κάθε περιοχής, όπως και για την παρακολούθηση της εξέλιξης της παράκτιας ρύπανσης. Είναι αισιόδοξο πως στην Κρήτη η κατάσταση των ακτών έχει βελτιωθεί σε µεγάλο ποσοστό. Κάθε προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της ταυτότητας των νησιών είναι σηµαντική. Για να πετύχει, ωστόσο, χρειάζονται ατοµικές και συλλογικές πρωτοβουλίες, συστηµατική ενηµέρωση και, φυσικά, τη συµµετοχή της κάθε τοπικής κοινότητας σε περιβαλλοντικές δράσεις, όπως αυτή του «Τυφώνα».