Η ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου ιερόδουλων που τρομοκράτησε το Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, εξακριβώθηκε χάρη σε εξετάσεις γενετικού υλικού που βρέθηκε στο ματωμένο σάλι ενός από τα θύματά του, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Ο συγγραφέας και επιχειρηματίας Ράσελ Έντουαρντς ταυτίζει τον Τζακ με τον 23χρονο Πολωνό μετανάστη και κομμωτή Άνταμ Κοσμίνσκι, που ήταν μεταξύ των υπόπτων για τις αποτρόπαιες δολοφονίες τουλάχιστον πέντε γυναικών το 1888.
Στο βιβλίο του που τιτλοφορείται “Κατονομάζοντας τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη”, ο Έντουαρντς συνδέει τον Κοσμίνσκι με τα εγκλήματα χάρη στο DNA που βρέθηκε σε ένα σάλι. Το ρούχο ανήκε στο τέταρτο θύμα, την Κάθριν Έντοουες και είχε περισυλλεγεί από έναν αστυνομικό από το σημείο όπου βρέθηκε νεκρή η γυναίκα.
Το σάλι δεν είχε πλυθεί ποτέ. Οι απόγονοι του αστυνομικού το φύλαξαν για δεκαετίες, μέχρι που ο Έντουαρντς το αγόρασε σε πλειστηριασμό το 2007.
Με τη βοήθεια ειδικών στη γενεαλογία οι οποίοι εντόπισαν συγγενείς τόσο της Έντοουες όσο και του Κοσμίνσκι και χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία ανάλυσης του DNA, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι κατάφερε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του ρούχου και να αποδώσει τον φόνο της γυναίκας στον νεαρό μετανάστη.
Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έδρασε στο Ιστ Εντ του Λονδίνου, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως νεαρές ιερόδουλες στην τότε φτωχογειτονιά του Γουαϊτσάπελ. Σύμφωνα με το νέο βιβλίο, ο Κοσμίνσκι, που μετανάστευσε με την οικογένειά του από την Πολωνία στο Λονδίνο πριν από τους φόνους, ήταν γνωστός στην αστυνομία της εποχής και περιλαμβανόταν στους υπόπτους. Το 1891 εισήχθη σε άσυλο και αργότερα πέθανε από γάγγραινα.
Η θεωρία του Έντουαρντς είναι άλλη μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο διαβόητος δολοφόνος, η δράση του οποίου έχει καταγραφεί σε πολλά βιβλία και έχει εμπνεύσει κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιτυχίες.
Το 2002 η Πατρίσια Κόρνγουελ, μια συγγραφέας που ασχολείται με την ανάλυση εγκλημάτων, ανακοίνωσε ότι ο Τζακ ενδέχεται να ήταν ο Βρετανός καλλιτέχνης Γουόλτερ Σίκερτ ο οποίος ζωγράφιζε συχνά αποκρουστικές σκηνές βίας σε βάρος γυναικών.