Δεν είναι και πολύ πίσω μας οι σκοτεινές εποχές που όταν κάποιος έπασχε από ψυχική ασθένεια τον κλείδωναν με συνοπτικές διαδικασίες σε ανήλιαγο κελί ή τον «εξαφάνιζαν» διακριτικά βάζοντάς τον σε άσυλο. Επειδή ακριβώς δεν μπορούσαν να εξηγήσουν και να θεραπεύσουν με τα μέσα που έχουμε σήμερα τις ψυχικές ασθένειες, τις δαιμονοποιούσαν και όποιος είχε την ατυχία να γεννηθεί με κάποια από αυτές ήταν καταδικασμένος να μπει στο περιθώριο με το στίγμα του «τρελού».
Από την άλλη πλευρά ωστόσο αν ο ασθενής άνηκε σε βασιλική οικογένεια, οι δικοί του καμώνονταν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ο «τρελός» γινόταν βασιλιάς κανονικότατα. Στην περίπτωση των γαλαζοαίματων η ψυχική ασθένεια δεν έπρεπε να εμποδίσει την άνοδο στο θρόνο (και όσα αυτό συνεπαγόταν). Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την παράνοια είναι πως μαθηματικά, ο τρελός βασιλιάς είχε εξαιρετικά πολλές πιθανότητες να κληροδοτήσει την ασθένειά του στα παιδιά του, τα οποία με τη σειρά τους κάποια μέρα θα έπαιρναν την εξουσία.
Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα τρελών βασιλιάδων που βρέθηκαν στο τιμόνι αυτοκρατοριών και άφησαν εποχή με τις παράλογες, κακότροπες και επικίνδυνες συμπεριφορές τους.
Βασιλιάς Γεώργιος ο τρίτος της Αγγλίας
Ο Γεώργιος ο ΙΙΙ έχει μείνει στην ιστορία εξαιτίας μιας σκοτεινής «κληρονομιάς». Πολυάριθμες ιστορίες τρέλας και νευρώσεων συνδέονται με το όνομά του, τόσες πολλές, που τελικά κρίθηκε ακατάλληλος να κυβερνήσει και ο γιος του Γεώργιος ΙV κυβερνούσε ως πρίγκιπας αντιβασιλέας στη θέση του. Ο Βασιλιάς Γεώργιος (για τον οποίο σήμερα εκφράζονται θεωρίες πως μάλλον είχε διπολική διαταραχή) περνούσε περιόδους κατά τις οποίες μιλούσε πολύ γρήγορα, χωρίς να είναι δυνατό να καταλάβει κανείς τι έλεγε και με τόση ένταση που από το στόμα του έβγαιναν αφροί. Από την άλλη διήνυε μεγάλες περιόδους κατάθλιψης, που έκλαιγε και έμενε ακίνητος για ώρες. Σύμφωνα με τις πηγές, ο Γεώργιος έπασχε από παράνοια και ψευδαισθήσεις, ενώ ιστορικά κείμενα αναφέρουν ότι κάποια στιγμή προσπαθούσε να ανταλλάξει χειραψία με μια βελανιδιά.
https://youtu.be/Jh0RV27qxSA
Ο Charles VI της Γαλλίας
Ο Κάρολος ο έκτος της Γαλλίας είχε πολλά κοινά με τον Γεώργιο και τα κουτσομπολιά ότι «δεν ήταν καλά» πύκνωναν γύρω του. Υπάρχουν δυο πολύ συγκεκριμένες εκφάνσεις της «τρέλας» του που καταγράφονται ιστορικά: Καταρχάς η περίφημη «αυταπάτη με το γυαλί». Ο Κάρολος πίστευε ακράδαντα ότι το σώμα του ήταν από γυαλί και ως εκ τούτου εύθραυστο. Ετσι δεν άφηνε κανέναν να τον αγγίζει και καθόταν ακίνητος για ώρες επειδή φοβόταν μήπως… σπάσει. Από την άλλη πλευρά ωστόσο είχε βίαια, δολοφονικά ξεσπάσματα προς οποιονδήποτε τύχαινε να είναι κοντά του. Η ιστορία λέει μάλιστα, ότι ο Κάρολος είχε φτάσει σε σημείο να σκοτώσει τους ιππότες του…
https://youtu.be/wxEC9HgBeR4
Ο Νέρωνας
Το όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα είναι διαβόητο. Υπάρχουν αναφορές που λένε πως ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τον λαό, με μερικούς μάλιστα να αρνούνται να δεχτούν τον θάνατό του και να τον αναγάγουν σε λαϊκό ήρωα. Από την άλλη πλευρά ωστόσο πολλοί ιστορικοί ανέφεραν πως ο Νέρωνας ήταν ένας σκληρός, ηδονιστής τύραννος που νοιαζόταν μόνο για τα προσωπικά του συμφέροντα και όχι για την αυτοκρατορία. Σίγουρα και στις δυο διηγήσεις θα υπάρχουν αληθινά στοιχεία. Εκείνο που είναι σαφές είναι πως ο Νέρωνας είχε μια «δόση τρέλας». Για παράδειγμα, όταν πέθανε η δεύτερη γυναίκα του, η Poppaea, ο Νέρωνας ευνούχισε έναν νεαρό που της έμοιαζε και τον ανάγκαζε να φοράει φουστάνια, αποκαλώντας τον με το όνομα της νεκρής του γυναίκας…
https://youtu.be/HwawoAH9h2Y
Μουσταφά ο πρώτος
Ο Μουσταφά ο πρώτος υπήρξε σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον 16ο αιώνα. Τον αποκαλούσαν «Μουσταφά ο Τρελός» και αν αναλογιστεί κανείς πως μεγάλωσε, η φήμη έχει ισχυρή βάση. Εκείνη την εποχή, ήταν σύνηθες ένας νέος Σουλτάνος να εκτελεί τα αδέλφια του. Ετσι ουσιαστικά εξαφάνιζε την πιθανότητα να τον σκοτώσει κάποιο από αυτά διεκδικώντας τον θρόνο ή να μοιραστεί με κάποιον αδελφό την εξουσία. Όταν όμως ο μεγαλύτερος αδελφός του Μουσταφά, ο Αχμέτ ο πρώτος πήρε τον θρόνο, λυπήθηκε τον μικρό αδελφό του και τον έκλεισε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα για 14 χρόνια. Στη συνέχεια του έδωσε τον θρόνο για έναν μόνο χρόνο και τον ξανακλείδωσε για τέσσερα χρόνια. Μετά τον άφησε να κυβερνήσει και πάλι για έναν χρόνο. Αυτός ο άτοπος συνδυασμός εγκλεισμού και βασιλείας έκαναν τον Μουσταφά να τρελαθεί. Οι πηγές λένε πως δεν ήταν καθόλου κοινωνικός, μάδαγε τα γένια του και συχνά πέταγε χρυσάφι στα ζώα…
https://youtu.be/QOHEG38tWCA
Μαρία Ελεονώρα του Βραδεμβούργου
Ως σύζυγος του Βασιλιά της Σουηδίας, η Μαρία Ελεονώρα του Βραδεμβούργου έπρεπε να δώσει στον βασιλιά αρσενικό διάδοχο, αλλά δεν τα κατάφερνε. Πέρασε μια αποβολή, γέννησε μια κόρη που πέθανε προτού χρονίσει και στη συνέχεια γέννησε έναν νεκρό γιο. Η τέταρτη εγκυμοσύνη, της έδωσε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ονόμασαν Χριστίνα. Ωστόσο η Μαρία Ελεονώρα δεν μπορούσε να χωνέψει πως αντί για αγόρι γέννησε κορίτσι. Αποκαλούσε επανειλημμένα τη Χριστίνα τέρας και προσπαθούσε να την τραυματίσει
-ακόμα και να τη σκοτώσει- όσο ήταν μωρό. Οταν πέθανε ο σύζυγός της η Μαρία Ελεονώρα αποτρελάθηκε. Τοποθέτησε την καρδιά του σε μια χρυσή κασετίνα και την κρέμασε πάνω από το κρεβάτι της. Στη συνέχεια ανάγκαζε τη Χριστίνα να κοιμούνται μαζί κάθε βράδυ, κάτω από την καρδιά του βασιλιά. Σήμερα ίσως η Μαρία Ελεωνόρα να είχε βρει την ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν για να ξεπεράσει τις τραγικές εγκυμοσύνες και τον χαμό των τριών παιδιών της. Στην εποχή της όμως έμεινε δέσμια των πεποιθήσεων που την ήθελαν τρελή και πέθανε με αυτή τη «ρετσινιά»…
https://youtu.be/EdMLqOxHp38
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Βαυαρίας
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα ήταν εξαιρετικά έξυπνη. Αρνιόταν να παντρευτεί και αφιερώθηκε στις σπουδές της. Εγινε πεζογράφος και μεταφράστρια. Ωστόσο οι επιτυχίες της έκρυβαν επιμελώς το προσωπικό της δράμα. Είχε μια παράξενη φοβία και αρνιόταν να φορέσει οποιοδήποτε χρώμα εκτός του λευκού. Το πιο απίστευτο ήταν ότι πίστευε πως όταν ήταν παιδί κατάπιε ένα μεγάλο γυάλινο πιάνο. Ετσι απέφευγε τους ανθρώπους, δεν έπιανε αντικείμενα παρά μόνο αν ήταν εξαιρετική ανάγκη και αρνιόταν να περάσει από στενά ανοίγματα και πόρτες γιατί φοβόταν ότι θα σπάσει (ακριβώς ό,τι φοβόταν ο Κάρολος ο έκτος της Γαλλίας)…
https://youtu.be/z3RXQi5WU4s
Βλαντ ο Ανασκολοπιστής
Ο Βλαντ ο Ανασκολοπιστής είναι μια από τις πλέον διαβόητες προσωπικότητες της Ιστορίας. Για κάποιους ήταν εθνικός ήρωας της Ρουμανίας, αλλά για κάποιους άλλους τρελός μονάρχης, με τη βασιλεία του να βρίθει από πράξεις φριχτών βασανιστηρίων και γενοκτονίες μεγάλης κλίμακας. Ο μύθος που τον περιβάλλει τον «εμπλέκει» ακόμα και με τη μυθολογία των Βαμπίρ. Η «τρέλα» του είναι πολύ λιγότερο εκκεντρική από αυτές που είδαμε ως τώρα. Ο Βλαντ «τρελαινόταν» στη θέα του αίματος. Μια πηγή αναφέρει πως είχε προσκαλέσει ξένους απεσταλμένους στο παλάτι του υπό το πρόσχημα ειρηνευτικών συνομιλιών και στη συνέχεια τους ανασκολόπισε, χρησιμοποιώντας ξύλινους πασάλους, αφήνοντάς τους «προσκεκλημένους» να πεθάνουν από αιμορραγία. Επίσης ήταν «διάσημος» για το φριχτό βασανιστήριο στο οποίο υπέβαλε τους οθωμανούς. Κάρφωνε το τουρμπάνι στα κεφάλια τους και τους διέτασσε να το βγάλουν παρουσία του….
https://www.youtube.com/watch?v=XebzLcG1BoM
Και οι περιπτώσεις δεν σταματούν εδώ… Κάτι που μας φέρνει αναμφισβήτητα μπροστά στο ερώτημα: ποιοι μας κυβερνούσαν, ποιοι μας κυβερνούν και ποιοι θέλουμε πραγματικά να μας κυβερνήσουν…
Για περισσότερα, δείτε ακόμα:
www.history.com/news/10-allegedly-mad-monarchs
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mentally_ill_monarchs
www.mentalfloss.com/article/12508/11-monarchs-who-went-insane
https://listverse.com/2021/07/10/top-10-royals-that-were-absolutely-crazy