Πηγή γνώσης και έμπνευσης αποτελεί το έργο και η ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου για τη νέα γενιά, που έρχεται σε επαφή μαζί του μέσα από τον ετήσιο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δοκιμίου για τη Γ’ Λυκείου, που διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές που ξεχώρισαν στους τελευταίους δύο διαγωνισμούς βραβεύτηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
«Το προσφιλέστερο πεδίο της κυβερνητικής δράσης του Ελευθερίου Βενιζέλου υπήρξε η Παιδεία. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν μεγάλες διήρκησαν πολλά χρόνια και είχαν μεγάλο βάθος. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη σημασία των εκπαιδευτικών διαγωνισμών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Ίδρυμα και είναι αφιερωμένοι στον Ελευθέριο Βενιζέλο», σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Η ψυχή του πιστεύω θα χαίρεται διότι πιστεύω ότι σήμερα το σπίτι του γέμισε από νεανικές φωνές που επιβεβαιώνουν τη μακροπρόθεσμη απήχηση που έχει το όνομά του και το έργο του».
«Θεωρούμε ότι η νέα γενιά μέσω του Ιδρύματος μπορεί και έρχεται σε επαφή με το ιστορικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου και επομένως αυτός ο διαγωνισμός αξίζει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να διευρυνθεί επειδή απευθύνεται στη νέα γενιά. Προς αυτή δηλαδή που οφείλουμε όλοι μας να έχουμε έναν σεβασμό και μια εκτίμηση, καθώς θα είναι αυτή η γενιά που θα προχωρήσει τη συνέχεια αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαδάκης, 7 και 8 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας ένα πανελλήνιο συνέδριο που θα εξετάσει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από την εποχή του Βενιζέλου μέχρι σήμερα.
Σε μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξήρε το εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος “Βενιζέλου”, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολλαπλό το όφελος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.
Η Ελένη Αθανασιάδου, μαθήτρια Εκπαιδευτηρίου “Μαντουλίδου” και νικήτρια του φετινού διαγωνισμού που είχε θέμα «Η επέμβαση της Ελλάδας στη Μικρά Ασία», αναφερόμενη στην εμπειρία του διαγωνισμού επεσήμανε ότι τη βοήθησε να καταλάβει ακόμα καλύτερη την ύλη της ιστορίας που διδάχθηκε στο σχολείο. «Ο τρόπος που δούλεψα ήταν συνδυαστικός και με έρευνα», ανέφερε ενώ ειδικότερα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο υπογράμμισε ότι αυτό κατέδειξε όλη του η δράση ήταν η αγάπη που έτρεφε για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Από εκεί και πέρα, επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να κρίνει κανείς το αν έπρεπε να γίνουν οι εκλογές του ΄20, καθώς εκείνη την εποχή επικρατούσαν άλλες συνθήκες και «κάτι που σήμερα μοιάζει ενδεχομένως υπερεαλιστικό τότε ήταν πατριωτικό».
Η Κατερίνα Γεωργουσοπούλου από το 2ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου που αναδείχθηκε νικήτρια του περυσινού διαγωνισμού με θέμα «Οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου», επεσήμανε ότι μέσα από τον διαγωνισμό μπόρεσε να γνωρίσει ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να εμβαθύνουν. Παράλληλα αποκόμισε την εμπειρία της βιβλιογραφικής έρευνας. Ειδικότερα για την αγροτική μεταρρύθμιση επεσήμανε την καθοριστική συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο να μείνει η γη στους αγρότες, ενώ μιλώντας για την προσωπικότητά του δεν έκρυψε τον θαυμασμό της γι’ αυτόν σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το σημαντικότερο είναι ότι παρέμεινε άνθρωπος και συμπεριέλαβε το ανθρώπινο στοιχείο στην πολιτική του».
Τα βραβεία που συνοδεύονταν από χρηματικά ποσά απονεμήθηκαν στους Ελένη-Χρυσοβαλάντου Αθανασιάδου, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη (Α΄ βραβείο), Σταμάτιο Θεοφιλόπουλο, 3ο ΓΕΛ Ξάνθης (Β΄ βραβείο) και Αντιγόνη Μωραϊτίνη, 1ο ΓΕΛ Βούλας (Γ΄ βραβείο), για τον φετινό διαγωνισμό, ενώ για την περυσινή χρονιά (που λόγω της πανδημίας η εκδήλωση είχε αναβληθεί) τα βραβεία απονεμήθηκαν στις Αικατερίνη Γεωργουσοπούλου, 2ο ΓΕΛ Αμαρουσίου (Α΄ βραβείο), Σταυρούλα Παπαευγενίου, 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας (Β΄ βραβείο) και Δανάη-Γεωργία Μήτσιου, 1ο ΓΕΛ Παλλήνης “Pierre de Coubertin” (Γ΄ βραβείο).