Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο υπερατλαντικός φίλος του Δημοτικού της Ανώπολης

Ο κ. Σ. Θεολόγης στην επίσκεψη του με τη σύζυγο του κα Linda C. Guidise στο Δ.Σ. Ανώπολης, μαζί με την εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Β. Σταθοπούλου.

Με τις δωρεές του αναβάθμισε την υποδομή του σχολείου

Ένα δισέλιδο αφιέρωμα των “Χ.Ν.” στο Δημοτικό Σχολείο Ανώπολης στα Σφακιά ως το πιο απομακρυσμένο στο Νομό Χανίων, συγκίνησε ένα κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα της διασποράς. Διαβάζοντας όσα έλεγαν οι εκπαιδευτικοί και οι μικροί μαθητές του σχολείου ο κ. Αθανάσιος Θεολόγης προσέφερε αρχικά το ποσό των 2.000 ευρώ για την αγορά βιβλίων για τη βιβλιοθήκη του σχολείου και στη συνέχεια επισκεπτόμενος το σχολείο προσέφερε άλλα 4.000 ευρώ για την αγορά υπολογιστών, αφυγραντήρων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης αλλάζοντας προς το καλύτερο την καθημερινότητα των μικρών παιδιών!

Για τον “υπερατλαντικό φίλο των μαθητών της Ανώπολης” η σχολική κοινότητα έχει μόνο θετικά να επισημάνει. «Τι και αν ο χρόνος περνά, τι και αν οι στιγμές της ζήσης μας φεύγουν αφήνοντας σημάδια, ο άνθρωπος πάντα κατορθώνει να βρει τα δικά του μονοπάτια της μη λήθης, της επιστροφής στις ρίζες του, ένα αέναο ταξίδι νόστου και εξέλιξης. Ένας άλλος “Οδυσσέας” που επέστρεψε στη μάνα γη, χαρίζοντας ζωή και την απαιτούμενη πνοή “υλικοτεχνικής υποδομής” στο πιο δυσπρόσιτο και απομακρυσμένο σχολείο του Νομού Χανίων, στο 2/θέσιο Δ.Σ. Ανώπολης είναι ο κ. Αθανάσιος Θεολόγης του Αλεξάνδρου και της Ελισάβετ, γεννημένος στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1944, λίγες ημέρες πριν την εκκένωση της πρωτεύουσας από τα γερμανικά στρατεύματα και της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Το μοναχοπαίδι της οικογένειας έζησε δύσκολα, φτωχικά-μεταπολεμικά χρόνια. Ωστόσο οι αγαπημένοι βιοπαλαιστές γονείς του δεν σταμάτησαν ποτέ να τον παραινούν να σπουδάσει ώστε να βελτιώσει τη ζωή του . Όραμα που και σήμερα έχει ο κάθε γονιός για το παιδί του. Ως φιλότιμος, εργατικός και ευγενής νέος αυτό και έκανε ο κύριος Σάκης ο δικός μας φίλος , ευεργέτης και πνευματικός συνοδοιπόρος!».

Η βιβλιοθήκη του σχολείου που εμπλουτίσθηκε με πολλά βιβλία από τη δωρεά του Έλληνα
της διασποράς.

ΛΑΜΠΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Δίνοντας στοιχεία για το βιογραφικό του κ. Θεολόγη σημειώνουν πως «αφού ολοκλήρωσε το γυμνάσιο της γειτονιάς του, αν και λάτρευε την επιστήμη της χημείας, πέρασε στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών το 1962. Υπήρξε άριστος φοιτητής. Ο δρ. Κώστας Νιάβη του ζήτησε να εργαστεί ως ερευνητής στο εργαστήριο του. Εκεί ο κ. Σάκης “ερωτεύτηκε” την πειραματική βιολογία. Η τότε επιστημονική ομάδα τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Αλά χωρίς χρηματικούς πόρους αναρωτιόταν πως αυτό θα ήταν εφικτό; Το βράδυ της 7ης Ιουλίου του 1971 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο τους Λος Αντζελες με μια βαλίτσα, χωρίς τη γνώση της αγγλικής γλώσσας και έχοντας μόνο 100 δολλάρια! Έκτοτε αρχίζει το πνευματικό ταξίδι της επιπρόσθετης μόρφωσης και έευνας στα Πανεπιστήμια των UCLA (πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας), Stanford (ιδιωτικό ερευνητικό παν. των ΗΠΑ), Washington University St. Louis, Eerkley (παν. Με πολύ υψηλή ερευνητική δράση). Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων και εργαζόμενος σκληρά σε αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύατα υψηλών προδιαγραφών ο κ. Σάκης έλαβε μεταπτυχιακό στη “φυσιολογία των φυτών” και διδακτορικό στη “βιοχημεία των φυτών”. Εκεί εξέδωσε πολλές επιστημονικές εργασίες και συγγράμματα σχετικά με τη ρύθμιση των αναπνευστικών μηχανισμών των φυτών. Ασχολήθηκε με την μελέτη των φυτικών ορμονών “αυθίνες”, οι οποίες ευθύνονται για την ανάπτυξη και τη μορφογένεση των φυτών. Ακόμα έγινε μοριακός γενετιστής των φυτών μαθαίνοντας την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA των φυτικών οργανισμών, που του επέτρεψε να κλωνοποιήσει γονίδια φυτών τα οποία επηρεάζονται από την αυξίνη πολύ γρήγορα. Εν συνέχεια, ο κ. Σάκης πρωτοστάτησε και επιβραβεύθηκε το προσωπικό του ερευνητικό εργαστήριο για την ορμόνη αιθυλένιο, η οποία ευθύνεται για την ωρίμανση και τον γηρασμό των φρούτων. Κατάφερε, πρώτος, να χρησιμοποιήσει ένα κλωνοποιημένο γονι΄δο για να παράξει τομάτες, οι οποίες δεν θα παρήγαγα αιθυλένιο. Επίσης, τελευταία, το εργαστήριο του έχει συμμετάσχει σε μια διεθνή προσπάθεια για την αξιοποίηση του γονιδιόματος Αραβιδόψα (genoine Arabidopsis)».

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει ο κ. Θεολόγης «είναι το «βραβείο Κουτσομητόπουλος», είναι μέλος της ΦΒΚ κοινότητας της Καλιφόρνια (Phi beta Kappa Allumni), επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και της Ακαδημίας Φυσικών επιστημών των ΗΠΑ. Ως επίσημος διοργανωτής του παγκόσμιου επιστημονικού συνεδρίου “Αuxin 2004” στο Κολυμπάρι, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ο κ. Σάκης Θεολόγης έχει κρατήσει στενούς δεσμούς φιλίας με τους ανθρώπους και επισκέπτεται κάθε χρόνο την Κρήτης ως μέρος των διακοπών του. Ο σεβασμός τους και το δέσιμο του με τους ανθρώπους και τον τόπο μας τον μαρτυρούν αρκετοί του φίλοι όπως ο επιστήθιος φίλος του κ. Ελευθέριος Ζουρός. Ο κ. Ζουρός – πρόσφατα βραβευμένος από την Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου – ομολογεί ότι με τον κ. Σάκη ξεκίνησαν σχεδόν μαζί τις σπουδές τους και έκτοτε μοιράζονται μια βαθιά σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης. Παράλληλα ο κ. Θεολόγης έχει μια εξαιρετική οικογένεια, με δύο γιους λαμπρούς επιστήμονες, ενώ και η σύζυγος του είναι επίσης σπουδαία επιστήμονας.»

…ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΑΝΩΠΟΛΗΣ

Για την επαφή του κ. Θεολόγη με το Δ.Σ. Ανώπολης αυτή έγινε «μετά από άρθρο των “Χανιώτικων Νέων». Αρχικά ο επιστήμονας προχώρησε οικειοθελώς και ανδιοτελώς στην προσφορά 2.000 ευρώ για τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης το σχολικό έτος 2018-2019, ενώ για το σχολικό έτος 2020-2021 προχώρησε στην ευγενή και ανέλπιστη χορηγία των 4.000 ευρώ για να αναβαθμιστεί και τεχνολογικά το σχολείο μας. Έτσι αγοράσαμε και εξοπλίσαμε το σχολείο μας με 6 ολοκαίνουργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 2 αφυγραντήρες, ένα σταθερό τηλέφωνο, καινούργιες κουρτίνες για 2 από τις 3 αίθουσες μας και ζωγραφίσαμε με υπέροχες σκηνές εσωτερικά το σχολείο. Επίσης αγοράσαμε μια ξύλινη ντουλάπα με όργανα για τις φυσικές επιστήμες. Κατά αυτόν τον τρόπο φέτος μετά από πολλά χρόνια απουσίας πετύχαμε 2 ειδικότητες για το σχολείο μας καθηγητή ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγγλικής γλώσσας! Το παράδειγμα του είναι η πιο αποτελεσματική διδασκαλία! Χωρίς να ξεχνά τη δική του εκκίνηση ζωής, αποδεικνύει πως η “αρετή βαίνει δια μόχθων” και παραινεί με την σειρά του τη νεότερη γενιά να προσπαθεί για τη βελτίωση της δικής της ζωής! Ως σχολική κοινότητα του Δ.Σ. Ανώπολης ευχαριστούμε εκ βάθους καρδιάς και ειλικρινά αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος κατανοεί πλήρως την αξία της παιδείας. Συμπορευόμενοι και με την αρωγή της δημοτικής αρχής Σφακιών αλλά και της Α ΄θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Χανίων, είμαστε βέβαιοι πως και το 2/θ Δ.Σ. Ανώπολης θα αγγίξει κάποιυς αό τους 4 πυλώνες της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα. Αφιερώνουμε λοιπόν ένα ποίημα του Σεραφείμ Ρίζου στον κ. Σάκη “Μετανάστες” από την ποιητική του συλλογή “Πατήματα” 2009 (σελ. 37) με όλη μας την εκτίμηση και σεβασμό:

Μετανάστες

Ευλόγησε ο θεός τον κόσμο
της ζωής τα χίλια μύρια
και στα βάθη των αιώνων
στέριωσε 7 γεφύρια
Μα σε δύσκολους καιρούς
βασιλιάδες τα γκρεμίζουν
και χρόνους μυστικούς
άγγελοι τα ξανακτίζουν.
Κρέμασε ο θεός τον κόσμο
στο λευκό και το γαλάζιο
κρέμα και το ληστή
να΄ ναι αντάμα με τον άγιο
μα σε δύσκολο καιρό
βασιλιάς τον κόσμο εκράτει
άγιος τότε και ληστής
πήραν χώρια μονοπάτι
και στον εικοστό αιώνα
ξανακύλησε το δάκρυ
στον πανάρχαιο ελαιώνα

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα