Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ο µυστηριώδης πλανήτης Ερµής

Ο καιρός ανοίγει, οι µέρες µεγαλώνουν και για κάποιο λόγο, τα αστέρια µου µοιάζουν πιο φωτεινά. Χαζεύοντας τον ουρανό, άρχισα να αναρωτιέµαι για τους πλανήτες. Και µετά, το ένα έφερε το άλλο. Ετσι σήµερα οι Ιστορίες από τον Κόσµο, κάνουν βουτιά στο διάστηµα, και σας παρουσιάζουν τον εκπληκτικό πλανήτη Ερµή. Ο Ερµής, δεν ανήκει στους «διάσηµους» πλανήτες (όπως ας πούµε είναι ο Άρης), ωστόσο πρόσφατες πληροφορίες που έφερε στο φως το διαστηµικό σκάφος MESSENGER αποδεικνύουν πως ο Ερµής είναι εξίσου –αν όχι περισσότερο- συναρπαστικός! Η τελευταία αποστολή στον Ερµή έγινε από τη NASA που έστειλε εκεί το  MESSENGER. Γιατί όµως η ανθρωπότητα να συνεχίσει να εξερευνά τον Ερµή και το υπόλοιπο ηλιακό σύστηµα; Παρακάτω θα δείτε µερικούς εξαιρετικά σηµαντικούς λόγους!

Η βαρύτητα

Στον Ερµή υπάρχει (σε κάποιο βαθµό) βαρύτητα. Ο πυρήνας του πλανήτη είναι πυκνός και αποτελείται από λιωµένο σίδηρο. Κάθε φορά που οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε άλλο πλανήτη, καλούνται να αντιµετωπίσουν τις επιπτώσεις της µηδενικής ή χαµηλής βαρύτητας. Τα περιβάλλοντα χαµηλής βαρύτητας φθείρουν το ανθρώπινο σώµα. Ο Ερµής, παρά το µικρό του µέγεθος έχει βαρυτική επιτάχυνση 3,7 µέτρα ανά δευτερόλεπτο στο τετράγωνο. Το µέγεθος είναι παρόµοιο µε εκείνο του Άρη, που είναι µεγαλύτερος σε µέγεθος πλανήτης. Ετσι, το σχετικά υψηλό βαρυτικό πεδίο του Ερµή, (αν και χαµηλότερο από αυτό της Γης), θα µπορούσε να επιτρέψει µελλοντικές ανθρώπινες εξερευνήσεις.

∆είτε ένα  σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/1y3ClNyPRlg

Η θερµοκρασία

Ο Ερµής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο, αλλά δεν είναι ο πιο θερµός. Θερµότερη είναι η Αφροδίτη, δεύτερος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Ο Ερµής δεν έχει πυκνή ατµόσφαιρα. Εχει εξώσφαιρα µε µικρή περιεκτικότητα σε αέρια. Παράλληλα ο Ερµής δέχεται τεράστια ακτινοβολία από τον Ήλιο, αφού απέχει από αυτόν 58 εκατοµµύρια χιλιόµετρα. Ετσι η θερµοκρασία του στην πλευρά που «βλέπει» τον Ήλιο µπορεί να φτάσει τους 427°C! Η Αφροδίτη όµως, ο θερµότερος πλανήτης του ηλιακού συστήµατος, έχει ακόµα πιο… καυτό κλίµα από τον Ερµή, µε µέσες θερµοκρασίες που φτάνουν τους 467°C. Εντυπωσιακό είναι πως η λεπτή εξώσφαιρα του Ερµή εµποδίζει τη θερµότητα να «κάψει» τον πλανήτη – όπως συµβαίνει µε την Αφροδίτη-  αφού σηµειώνει θερµοκρασίες -170°C από την πλευρά που δεν «κοιτάει» τον Ήλιο.

∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/EFx0Wi9ukNk

Η… επισκεψιµότητα

Ο Ερµής δεν έχει επισκέπτες (ανθρώπους επισκέπτες, εννοείται). Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η ικανότητα να ταξιδεύει κανείς στο διάστηµα είναι επίτευγµα των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο παρότι η συγκεκριµένη τεχνολογία µας είναι ακόµα πρωτόγονη, η συζήτηση σχετικά µε το εάν οι άνθρωποι πρέπει και έχει νόηµα να ταξιδεύουν σε άλλους πλανήτες συνεχίζεται. Μέχρι στιγµής, τα διαστηµικά ταξίδια αφορούν κυρίως τη Σελήνη, ενώ δυνητικά οι επιστήµονες βλέπουν ως προορισµό τον Άρη. Ωστόσο, και ο Ερµής πλέον έχει µπει στην ατζέντα των ειδικών, αφού από εκεί, θα µπορούσαν να µελετήσουν καλύτερα των Ηλιο.  Εταιρίες όπως η SpaceX ίσως ξεκινήσουν τις διαδικασίες, ώστε κάποια στιγµή άνθρωποι να ταξιδέψουν σε πλανήτες που δεν έχουν πάει ποτέ πριν, συµπεριλαµβανοµένου και του Ερµή.

∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/1MwGXzKjFfY

Υπάρχει νερό

Το MESSENGER που ειχε επισκεφθεί το 2008 τον Ερµή βρήκε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά µε την υπάρξη νερού στον πλανήτη. Το σκάφος έφερε πίσω στη Γη στοιχεία ότι  υπάρχει πάγος στους σκοτεινούς κρατήρες του Ερµή. Η ύπαρξη πάγου στον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη φαίνεται µάλλον περίεργο στοιχείο. Ωστόσο, το γεγονός ότι στον Ερµή υπάρχει πάγος  θα µπορούσε να καταστήσει δυνατή την παροχή νερού σε µελλοντικές εξορµήσεις στον πλανήτη. Επιπλέον, χωρίς νερό, είναι δύσκολο να διατηρηθεί ζωή οπουδήποτε. Αρα, το γεγονός ότι βρέθηκε πάγος (και άρα νερό) στον Ερµή, σηµαίνει ότι υπάρχουν πολλές µορφές ζωής εκεί, που δυνητικά θα µπορούσαν να µελετηθούν, ενώ επιπλέον καθιστάται εφικτή η υδροπονική γεωργία.

∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/bbHFnvoMKnU

Ένας τεράστιος κρατήρας

Ο Ερµής έχει «χτυπήµατα» από αστεροειδείς και κοµήτες λόγω της λεπτής ατµόσφαιράς του, η οποία δεν του παρέχει µεγάλη θωράκιση. Η επιφάνεια του Ερµή καλύπτεται από κρατήρες, µερικοί από τους οποίους είναι γιγάντιοι. Συγκεκριµένα η επιφάνειά του µοιάζει µε εκείνη του  φαγγαριού, το οποίο επίσης είναι γεµάτο κρατήρες. Ειδικότερα στον Ερµή, υπάρχει ένας τεράτιος κρατήρας, µε διάµετρο 715 χιλιόµετρα!, που ονοµάζεται Ρέµπραντ. Ο Ρέµπραντ φωτογραφήθηκε από το διαστηµικό ανιχνευτή MESSENGER το 2008 και µέχρι σήµερα παραµένει άγνωστό πως δηµιουργήθηκε.

∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/XPy9qQq6QT4

Το µέγεθος

Ο Ερµής είναι µικρός και βαρύς πλανήτης. Για να έχετε µια εικόνα των µεγεθών, αν ο Ερµής είχε το µέγεθος µπάλας του γκολφ, η Γη θα ήταν περίπου όσο ένα γκρέιπφρουτ. Ο Ερµής, µε διάµετρο 4.880 χιλιόµετρα  είναι ο µικρότερος από τους οκτώ µεγάλους πλανήτες του ηλιακού συστήµατος. Παρότι όµως ο Ερµής είναι µικρός σε σύγκριση µε τη διάµετρο της Γης (σ.σ: η διάµετρος της Γης είναι 12.760 χιλιόµετρα), ο πλανήτης θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για εξερευνηθεί από ροµποτικά ρόβερ ή/και αστροναύτες.

∆είτε ένα σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/B4dK_083LrA


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα