Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ο… «ζαβός» και η «μούττη» στον πλανήτη Άρη

Θέλοντας να τιμήσει το έργο του 33χρονου Κύπριου επιστήμονα Δρ. Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, η NASA έδωσε κυπριακά ονόματα σε δύο βράχους που βρίσκονται στον πλανήτη Άρη.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε κυπριακής διαλέκτου ονόματα στον κόκκινο πλανήτη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Χαραλάμπους, ο οποίος είναι ερευνητικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Τα ονόματα των βράχων επέλεξε ο ίδιος ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος εργάζεται στην αποστολή της διαστημοσυσκευής InSight, η οποία προσεδαφίστηκε πρόσφατα στον “κόκκινο πλανήτη”. Η NASA του ανέθεσε τα… βαφτίσια, αυτός έστειλε τις προτάσεις του μαζί με τις ερμηνείες των λέξεων και η υπηρεσία έκανε την τελική επιλογή.

Από τώρα και στο εξής, λοιπόν, στον γεωλογικό κατάλογο του InSight περιλαμβάνονται τα ονόματα «ζαβός» (=στραβός) και «μούττη» (=μύτη) που βρίσκονται στην περιοχή που ερευνά η διαστημοσυσκευή της NASA.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαραλάμπους, ο γεωλογικός κατάλογος του InSight περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς βράχους που θα αναφερθούν και θα αναλυθούν στα αντίστοιχα επιστημονικά άρθρα, συνέδρια και συναντήσεις.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους αποτελεί σημαντικό μέλος της ομάδας που εργάζεται στη ΝΑΣΑ και παρακολουθεί το σεισμόμετρο SP εντός της διαστημοσυσκευής, που ήταν ιδέα του διδακτορικού καθηγητή του στο Imperial College του Λονδίνου Tom Pike εδώ και 25 χρόνια.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό και κατάγεται από την Κερύνεια. Σπούδασε στο Imperial College London και κατέχει διδακτορικό (PhD) στις Πλανητικές Επιστήμες. Από το 2013 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ερευνητής σε πολλαπλούς τομείς της επιστημονικής ομάδας της αποστολής του διαστημικού σκάφους του InSight της NASA για τον πλανήτη Άρη με επίκεντρο την ομάδα κατασκευής και ανάλυσης του σεισμομέτρου βραχέας περιόδου (SP). Παράλληλα, ως μέλος της ομάδας του Council of Terrains βοήθησε στην επιλογή του σημείου προσεδάφισης στην περιοχή του ισημερινού του ¶ρη, Elysium Planitia, μια διαδικασία η οποία διήρκεσε 4 χρόνια.

Ανήκει στην επιστημονική ομάδα του InSight όπου αμέσως μετά την προσεδάφιση στις 26 Νοεμβρίου 2018 εργάστηκε στην ειδική ομάδα τou NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) στην Pasadena, για την επιλογή τοποθέτησης του γεωλογικού εργαστηρίου (ISSWG), με σκοπό την εγκατάσταση και θέση λειτουργίας των σεισμόμετρων του SEIS, που έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2018, και του “τυφλοπόντικα” διατρητή HP3 μέσω του ρομποτικού χεριού, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός του Φεβρουαρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα