Για πέμπτη φορά ο διάσημος Ινδός αρχιμουσικός Ζούμπιν Μέτα θα διευθύνει την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, με την οποία πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε 100 χώρες του κόσμου θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη.
Η δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα θα μεταδοθεί μεθαύριο απευθείας από τη «Χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Ελληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.
Τον 78χρονο σήμερα αρχιμουσικό συνδέει μια συνεργασία πολλών δεκαετιών με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, την οποία είχε διευθύνει για πρώτη φορά ήδη το 1961 μετά τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, ενώ υπήρξε ο μαέστρος των Πρωτοχρονιάτικων Συναυλιών της τις Πρωτοχρονιές του 1990, 1995, 1998 και 2007, παρουσιάζοντας κάθε φορά και ένα διαφορετικό πρόγραμμα, όπως θα συμβεί και την ερχόμενη Πέμπτη.
Οπως ανέφερε ο Ζούμπιν Μέτα σε συνέντευξή του στη Βιέννη, από τα 17 έργα που θα διευθύνει στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, τα 15 είναι νέα για τον ίδιο και χρειάστηκε να τα μελετήσει, έχοντας πάντα μαζί του τις παρτιτούρες εδώ και μήνες, ακόμη και στην περιοδεία διάρκειας ενός μηνός που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ανατολική Ασία με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ της οποίας είναι ο μουσικός διευθυντής εδώ και δεκαετίες.
Οπως και στα προηγούμενα, πάνω από 70 χρόνια, από την επίσημη καθιέρωσή της, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία θα είναι και πάλι αφιερωμένη στη μουσική δυναστεία των Στράους, ενώ στο πρόγραμμα έχουν ληφθεί υπόψη τρεις σημαντικές επέτειοι που θα γιορταστούν το 2015.
Πρόκειται για τα 650 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Βιέννης – του αρχαιότερου γερμανόφωνου πανεπιστημίου στον κόσμο – τα 200 χρόνια από την ίδρυση του Πολυτεχνείου Βιέννης και τα 150 της “Ρίνγκστρασε” της λεωφόρου-δακτυλίου που περικλείει το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας και στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα ιστορικά κτίρια της, από τη Βουλή (σε ελληνικό νεοκλασικό ρυθμό, έργο του Θεόφιλου Χάνσεν), το Δημαρχείο, το Πανεπιστήμιο, μέχρι την Κρατική Οπερα.
Ο Ζούμπιν Μέτα θα θέσει στο επίκεντρο του προγράμματος της συναυλίας τα έργα των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, από τα βαλς, τις γρήγορες πόλκες μέχρι τα μαρς-εμβατήρια, ωστόσο, καινοτομώντας, θα παρουσιάσει όχι μόνον τους πασίγνωστους Γιόχαν Στράους, πατέρα και υιό – με ένα και έξι έργα τους αντίστοιχα — αλλά και τους λιγότερο γνωστούς αδελφούς του, Γιόζεφ (δύο έργα του) και ΄Εντουαρντ (τρία έργα).
Η Συναυλία θα ανοίξει με την εισαγωγή από το έργο του Φραντς φον Σουπέ “Ενα πρωινό, ένα μεσημέρι και ένα βράδυ στη Βιέννη”, ενώ θα ακουστεί επίσης το “Γκαλοπάρισμα σαμπάνιας” του Δανού συνθέτη Χανς Κρίστιαν Λουμπιέ, του αποκαλούμενου “Στράους του Βορρά”.
Για τα δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση έχει φροντίσει να παρουσιάζεται ενδιάμεσα – πέρα από την απευθείας μετάδοση από το βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής – ζωντανή εικόνα με το φημισμένο Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας Βιέννης, το οποίο αυτή τη φορά θα χορεύει στις αίθουσες τελετών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Βιέννης.
Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν σχεδόν 120 χρόνια, σημαδεύτηκε και πλαισιώνεται πάντα με τα έργα τους, ιδιαίτερα με εκείνα του γιού Γιόχαν Στράους, του οποίου η σφραγίδα της τότε συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, παραμένει μέχρι τις ημέρες μας.
Σε όλη την πορεία της – από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, αλλά επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά – η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών.