Δεν πρέπει να ’μαστε αιφνιδιασμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου πλησίον των τουρκικών ακτών, που βούλιαξαν από μετανάστες. Ηταν προδιαγεγραμμένο τι θα συνέβαινε μετά τον φράχτη στον Εβρο. Τώρα η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι μετανάστες ή πρόσφυγες, αντί για παραδείσους, ανακαλύπτουν μια θλιβερή γι’ αυτούς πραγματικότητα.
Πλημμελής η διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων, που θεωρούνται και ευρωπαϊκά. Η Φρόντεξ και το Λιμενικό δεν αρκούν να τα προστατέψουν. Το κράτος έχει να κάνει με οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχει αδυναμία συνεργασίας με την Ευρώπη για τη συμφωνία ανακατανομής των ροών. Οι Αρχές δεν προλαβαίνουν να κάνουν τις ταυτοπροσωπίες, διότι πολλοί λένε ψέματα ή δεν θέλουν να δώσουν ούτε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Κι έτσι οι Αρχές αναγκάζονται κατ’ επιλογήν να δώσουν χαρτί προσωρινής διαμονής και αφήνονται ελεύθεροι.
Εχει χαλάσει η εικόνα των νησιών και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Είναι οι μετανάστες πενταπλάσιοι απ’ τον μόνιμο πληθυσμό. Το πρόβλημα απασχολεί την Ευρώπη περισσότερο απ’ όσο το ελληνικό χρέος. Αλλά ποιος θα το λύσει; Ο κ. Αβραμόπουλος; Προέβλεψε ότι θα περιμένουμε θερμό καλοκαίρι. Και τι έκανε; Οσο οι επώνυμοι αδιαφόρησαν, άλλο τόσο κι αυτός.
Απαιτείται ένας πληρέστερος συντονισμός, όταν οι ευρωπαϊκές συμβάσεις μας υποχρεώνουν να υποδεχόμαστε, να περιθάλπουμε και να στηρίζουμε τους πρόσφυγες. Εμπειρία και υποδομές για τόσο πλήθος δεν υπάρχει. Η Ιταλία βρήκε τη λύση της Λαμπεντούζας, όπου εκεί η κατάσταση υπερβαίνει τα όρια της λογικής. Εμείς εδώ από πανσπερμία δηλώσεων και λάθη άλλο τίποτα. Ο χρόνος κυλάει και τώρα που η κρίση κορυφώθηκε και φθάσαμε σε υπερκορεσμό ανακαλύπτεται ότι το κράτος ήταν ανέτοιμο ν’ αντιμετωπίσει τους κατατρεγμένους. Αυτοί εγκατέλειψαν τα υπάρχοντά τους να ζητήσουν με τη βοήθεια των δουλεμπόρων νέες χώρες. Η αναζήτηση της ελευθερίας είναι επιθυμία μικρών και μεγάλων, πλούσιων, πτωχών και μορφωμένων μέσα στους οποίους παρεισφρύουν και κακοποιοί. Η συσσώρευση σε τόσο μικρό χώρο πανσπερμίας ατόμων ξεπερνά τα όρια του εφικτού εξυπηρέτησής των.
Στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σαμοθράκη, Αγαθονήσι και κυρίως στην Κω, η κατάσταση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η υποδοχή και η περίθαλψή τους, που μας υποχρεώνουν οι διεθνείς συμβάσεις να παρέχουμε, είναι περιορισμένες. Ο αριθμός υπερέβη τα επιτρεπτά όρια. Οι κραυγές αγωνίας των τοπικών Αρχών είναι δραματικές. Στα νησιά δημιουργούνται εικόνες τριτοκοσμικές με επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ των, αλλά και με τα όργανα της τάξης, που επεμβαίνουν να τους ηρεμήσουν.
Εχουμε και τον Ο.Η.Ε., που στέλνει τελεσίγραφο και «συνιστά στις ελληνικές Αρχές να δημιουργήσουν μια δομή, η οποία θα επιφορτισθεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης» (“Χ.Ν.” 19/8/15). Δηλαδή, τι μας λέει ο Ο.Η.Ε.; Να μετατρέψουμε τα νησιά του Αιγαίου σε νέες Λαμπεντούζες; Οι Αρχές καταγράφουν τους μετανάστες που άλλοι διαμένουν στα νησιά σε ακριβά ξενοδοχεία και άλλοι μεταφέρονται στον Πειραιά ή στη Θεσ/νίκη. Οι κάτοικοι αντικαθιστούν κατά μία έννοια το κράτος, που σπασμωδικά προσπαθεί να τους συμμαζέψει σε συγκεκριμένους χώρους, όπως στον Ελαιώνα και σε άλλα κέντρα υποδοχής.
Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο. Οι αφίξεις αδιάκοπες. Μετά τη λήψη υπηρεσιακών σημειωμάτων, αν δεν μπορέσουν να φύγουν λάθρα μέσω Βαλκανικών χωρών, Σκόπια, Βουλγαρία, κ.ά. προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι αδύνατη η απορρόφησή τους και η αφομοίωσή τους απ’ την ελληνική κοινωνία. Οι Ελληνες έχουν χιλιάδες δικά τους άλυτα προβλήματα.