Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

«Όχι» νέες ΒΑΠΕ στους δήμους Καντάνου – Σελίνου & Πλατανιά

Κύριε διευθυντά,
από τη νομοθεσία, που ισχύει, προβλέπεται, η υλοποίηση στο νησί φαραωνικών μεγάλης κλίμακας έργων ΒΑΠΕ, πολλαπλάσιας ισχύος από τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Παρά ταύτα, θα παραμείνουν σε λειτουργία και αρκετοί συμβατικοί ρυπογόνοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Με τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, που υλοποιείται, δρομολογείται η υλοποίηση των παραπάνω μεγάλων έργων ΒΑΠΕ, με στόχο τη μεταφορά ενέργειας από την Κρήτη στην υπόλοιπη Ελλάδα και πιθανά στο εξωτερικό. Καθίσταται δηλαδή η Κρήτη, μεγάλος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, αλλοιώνοντας το παραγωγικό μοντέλο του νησιού.
Δεν υπάρχει βέβαια ουσιαστικά χωροθέτηση για τις ΒΑΠΕ, με ζώνες αποκλεισμού κ.λπ. Η πρόσφατη εμπειρία μας, στο νησί αλλά κα στην επικράτεια, έχει δείξει ότι ούτε η ανεπαρκέστατη περιβαλλοντική νομοθεσία, εφαρμόζεται στην πράξη. Μετά, μάλιστα την αδειοδότηση των ΒΑΠΕ, ακολουθεί η ασυδοσία και η ατιμωρησία. Με, το πέρας της παραγωγικής ζωής των ΒΑΠΕ, δεν λαμβάνεται, καμιά πρόνοια στις μελέτες για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ανακύκλωση υλικών κ.λπ. Για μια αμφισβητούμενη επένδυση διάρκειας ζωής περίπου 20 χρόνων, προκαλούνται βαθύτατες αλλοιώσεις στο περιβάλλον για πάντα. Οι ΒΑΠΕ προκαλούν αλλοίωση του περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής υποδοχής. Όλοι, αναγνωρίζουμε σήμερα, ότι, η χωρίς όρια αδειοδότηση των ΒΑΠΕ στη δεκαετία του 2010, οδήγησε σε περιβαλλοντολογικά εγκλήματα. Οφείλουμε ως κοινωνία να μην επαναληφθεί. Πρέπει, να έχουν αποφασιστικό λόγο τα Δημοτικά και Τοπικά συμβούλια των εμπλεκόμενων περιοχών. Βάση του κρατικού σχεδιασμού, πρέπει, να αποτελούν οι ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ, το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, τα ΓΠΣ & ΕΠΣ, ώστε να είναι συμβατά με την κοινότητα. Αυτά όμως σήμερα δεν υπάρχουν.
Αντιτιθέμεθα στη «σαλαμοποίηση» των υπό σχεδιασμό έργων ΒΑΠΕ στο νησί. Η Περιφέρεια οφείλει να δει τα έργα ΒΑΠΕ συνολικά, θεσπίζοντας όρια και κανόνες. Τα έργα ΒΑΠΕ έρχονται σε σύγκρουση με τις ήδη υπάρχουσες αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου. Θα προκαλέσουν ζημιά στον αγροτουρισμό, στο πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, και στο περιβάλλον γενικότερα. Οι ΒΑΠΕ δεν προσφέρουν τίποτα θετικό στην οικονομία του νησιού. Απλά εξυπηρετούν τους ξένους μεγαλοεπενδυτές, που θα θησαυρίσουν. Υπάρχουν τεράστια ακοστολόγητα έξοδα για συνοδά έργα που γίνονται από τη Πολιτεία για την εξυπηρέτηση των έργων ΒΑΠΕ, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που σήμερα χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης. Τα αντισταθμιστικά έσοδα ανά κάτοικο, για το Δήμο υποδοχής είναι συνήθως αμελητέα, μπροστά στα υπερκέρδη του επενδυτή. Σήμερα οι επενδύσεις σε μεγάλα αιολικά πάρκα είναι επενδύσεις έντασης κεφαλαίου, με υψηλή κερδοφορία. Παρά ταύτα, εντάσσονται κατά προτεραιότητα σε αναπτυξιακούς νόμους, δημιουργώντας υπερκέρδη για τους λίγους «μονοπωλιακούς» παίκτες – ομίλους στην αγορά ενέργειας.
Πιστεύουμε ότι:
• Η υλοποίηση του υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου, Υβριδικός Σταθμός παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 21 MW Αιολικό & 12 MW Συσσωρευτές ,στη θέση Λαύριο των Δήμων Καντάνου –Σελίνου & Πλατανιά, αλλά και όλων τα συνοδών του έργων (οδοί πρόσβασης, σύνδεση με υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο, κλπ), θα προκαλέσει σωρρευτικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχή, δημιουργώντας μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.
• Το υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο δημοτικό δίκτυο δρόμων, δεν επαρκεί για τη μεταφορά τόσο μεγάλων σε διαστάσεις Α/Γ. Θα απαιτηθεί, γιγάντωση του υφιστάμενου ασφαλτοστρωμένου δημοτικού δικτύου δρόμων, καθώς κα η δημιουργία νέου οδικού δικτύου, μέχρι τα σημεία τοποθέτησης των Α/Γ.
• Με την υλοποίηση του προτεινόμενου νέου έργου, λαμβάνοντας υπόψη και όσων έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τη ΡΑΕ, υπάρχει αθρόα συνάθροιση αντίστοιχων μονάδων παραγωγής ενέργειας στην ίδια περιοχή, προκαλώντας σωρρευτικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχής και δημιουργώντας μία βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης για ελεύθερα βουνά από μεγάλης-βιομηχανικής κλίμακας κατασκευής ΑΠΕ (ΒΑΠΕ). Λέμε, ΟΧΙ στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ, ΟΧΙ στην αλλοίωση των βουνοκορφών μας, ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα από τον όμορφο τόπο μας.

Μανόλης Ντουντουνάκης
M.Sc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό
Εργαστήριο Αυτοματισμού
Σχολή Η.Μ.Μ.Υ.
Πολυτεχνείο Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα