Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

“Οχι” πισωγυρίσματα για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

Με το ερώτημα της άγνοιας ή της σκοπιμότητας στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής των Χανίων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης όσον αφορά στο θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή, να παραμένει έωλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, το “δικό μας” Θέατρο πορεύεται στο… αύριο έχοντας μπροστά του ένα σωρό καλλιτεχνικές υποχρεώσεις, ως συνέχεια μίας πλούσιας κληρονομιάς, του πρόσφατου παρελθόντος.

Οντας στο τιμόνι του Θεάτρου από το 2000 έως πριν λίγες μέρες ως καλλιτεχνικός διευθυντής ο Μιχάλης Αεράκης, και με την στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου -παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες- έκανε πραγματικότητα το όραμα για μία νέα πορεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., παρουσιάζοντας αξιόλογες θεατρικές παραγωγές σε ολόκληρη την Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Κύπρο, συμμετέχοντας σε μεγάλα Φεστιβάλ αλλά και στα επίσημα προγράμματα του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών (στο Ηρώδειο) και του Φεστιβάλ Επιδαύρου, φτάνοντας μέχρι και τις Βρυξέλλες.
Έτσι, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, κατόρθωσε να καταξιωθεί – αναγνωριστεί, τόσο εντός των γεωγραφικών ορίων του νησιού μας και της Ελλάδας όσο και εκτός αυτών.
Υλοποιώντας, παράλληλα, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με κοινωνική και παιδευτική αποστολή και βασικό στόχο την προβολή της πολιτιστικής μας ταυτότητας (σεμινάρια και διαλέξεις σε σχολεία, Πειραματική Σκηνή, Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κ.ά.).
Δεν είναι άγνωστα όλα τούτα, ιδιαίτερα στην τοπική κοινωνία μας, που σήμερα έκπληκτη παρακολουθεί… συζητήσεις επί συζητήσεων με επίκεντρο το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., με αναπάντητα ένα σωρό ερωτηματικά για την τύχη του Θεάτρου.
Καλείται σήμερα το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., χωρίς την παρουσία καλλιτεχνικού διευθυντή και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου (θα πάει κοντά Μάιος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού) να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις του, να προγραμματίσει, να σχεδιάσει το θεατρικό – πολιτιστικό πρόγραμμά του.

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Με τη Δημοτική Αρχή να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τους χειρισμούς της, όταν, μάλιστα, η νομοθεσία, είναι σαφής:
«Με το Α.Π. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΠ.2/ 655/οικ.30134/22-9-2015 έγγραφο της Δ/νσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης διευκρινίστηκε ότι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), αν και δεν εξαιρούνται ρητά, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, από την υποχρέωση έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου ή τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου καλλιτεχνικού, τεχνικού και εργατοτεχνικού προσωπικού για συγκεκριμένες παραστάσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα, εντούτοις η αποστολή τους ταυτίζεται με εκείνη των κρατικών θεάτρων, των οποίων οι αντίστοιχες συμβάσεις εξαιρούνται της έγκρισης της ΠΥΣ.
Ως εκ τούτου, και οι ανωτέρω συμβάσεις των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. εξαιρούνται από την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει. Επισημαίνεται όμως ότι, σύμφωνα και με το Α.Π. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΠ.2/668/37415/15-12-2015 έγγραφο της ίδιας Δ/νσης του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή υπάγεται κανονικά στην έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ, καθώς η ιδιότητα και τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν συνάδουν με την απασχόληση του καλλιτεχνικού προσωπικού. Για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή είτε ως τακτικού προσωπικού είτε επί θητεία θα πρέπει να τηρηθούν τα ανωτέρω».
Υπήρχε δηλαδή η δυνατότητα «πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου ή τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου καλλιτεχνικού προσωπικού», για να “αναλάβει – κάνει” τη δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή, το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί έως τον ορισμό του νέου.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημοτικού συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Δημήτρη Λεψάκη, στο φύλλο της 16ης Οκτωβρίου στα “Χ.Ν.”.
«Στο Δ.Σ. που έγινε τους είπα ότι μετά από την επικοινωνία που είχα με τον υπεύθυνο Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ. κ. Σκλεπάρη, μου είπε ότι θα μπορούσαμε κάλλιστα χωρίς Π.Υ.Σ. να πάρουμε έναν άνθρωπο -όχι ως καλλιτεχνικό διευθυντή- μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία για τη 3ετή σύμβαση.
Για κανένα λόγο δεν το ήθελε ο πρόεδρος. Τους έδειξα λοιπόν τη σχετική διάταξη και τους ενημέρωσα ότι ο κ. Σκλεπάρης μου έδωσε το κινητό του για να επικοινωνήσουμε μαζί του. Για κανένα λόγο δεν ήθελαν.
Ετσι φτάσαμε στο ακραίο: εγώ που είμαι ταχυδρομικός υπάλληλος, ο κ. Κυνηγός που είναι εφοριακός, ο κ. Μιχελογιάννης δικηγόρος, ο κ. Αθανασόπουλος εκπαιδευτικός κ.λπ. να πρέπει να αποφασίσουμε ποιο έργο θα ανεβάσουμε, ποιος θα είναι ο σκηνοθέτης, το μπάτζετ κ.λπ. Είναι ποτέ δυνατόν να δεχθεί ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης που έχει κύρος και προσωπικότητα να του πούμε εμείς ποιο έργο θα ανεβάσει, με ποιους ηθοποιούς κ.λπ…».
Σαφέστατη η τοποθέτηση του κ. Λειψάκη.Σαφέστατα και τα ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ
Γεγονός, ωστόσο, παραμένει τούτο: Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., το “δικό μας” Θέατρο, δεν επιτρέπεται
-βάσει της μέχρι σήμερα πορείας του- να αφεθεί στην τύχη του. Χρειάζεται τη στήριξη ανθρώπων, οι οποίοι “γνωρίζουν”, διαθέτουν εμπειρία αλλά έχουν και μεράκι να δουλέψουν γι’ αυτό.
Για να πάει “ακόμα πιο ψηλά”, χωρίς πισωγυρίσματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα