Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

“Οχι” στις ανεμογεννήτριες από το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση και του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που προγραμματίζονται στα όρια του δήμου. Το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε το κρίσιμο θέμα χθες το απόγευμα, παρουσία πλήθους κόσμου, πολιτών που αντιτίθενται στα σχέδια των εταιρειών για τις θηριώδεις εγκαταστάσεις και συμμετέχουν στο παγκρήτιο δίκτυο αγώνα κατά των ΒΑΠΕ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το δημαρχείο, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του δικτύου.
Η απόφαση είναι ομόφωνη, με τη διαφορά ότι ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης ανέφερε ότι δεν απορρίπτει μόνο την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ που συζητήθηκε στο Δ.Σ., αλλά συνολικά τον σχεδιασμό για τις ΑΠΕ στο πλαίσιο της λογικής του κέρδους.
Στη συνεδρίαση παρέστη και εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, ο οποίος έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό, που προβλέπεται και ο οποίος έχει λάβει αδειοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο, έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αφού πρόκειται για επενδύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του νόμου για το fast track, ο οποίος δεν απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων και των κοινωνιών για να εφαρμοστεί. Πρόκειται, δηλαδή, για αποφάσεις ειλημμένες στις οποίες η μόνη αντίδραση των κοινωνιών είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, σύσσωμη η Κρήτη έχει αντιταχθεί στην προοπτική το νησί να μετατραπεί σε μία απέραντη «μπαταρία» και ελπίζεται ότι το «όχι» των φορέων και των τοπικών κοινωνιών θα καταφέρει να σταματήσει τα τεράστια αιολικά πάρκα και την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα βουνά του νησιού.
Άλλωστε, όλες οι τοποθετήσεις κατέληξαν πως οι επενδύσεις αιολικών πάρκων δεν εγγυώνται την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, ούτε ότι θα καταργηθούν τα συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, την ίδια ώρα που απαιτούν την ισοπέδωση μεγάλων εκτάσεων από τα βουνά, την κατασκευή δρόμων και την τοποθέτηση χιλιάδων τόνων μπετόν, που οδηγεί σε περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού.
Από την πλευρά του πάντως ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ ήταν σαφής: ότι η εταιρεία δεν δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση των συμβουλίων για το εάν προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδιασμού της ή όχι, όπως επίσης και ότι ο αριθμός των ανεμογεννητριών προβλέπεται με γνώμονα την απόσβεση του κόστους του καλωδίου που προτείνεται να κατασκευαστεί ώστε να εξαχθεί η αιολική ενέργεια εκτός Κρήτης.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Την εισήγηση του δήμου Ρεθύμνου έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μίνως Αλεφαντινός, ο οποίος τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι αρνητική ως προς την ΜΠΕ της εταιρείας ΤΕΡΝΑ για μία σειρά από λόγους. Αυτοί είναι ότι:
• η πρόταση είναι απούσα από τον σε εξέλιξη περιφερειακό σχεδιασμό του χωροταξικού, που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί.
• Είναι παρέμβαση μεγάλης κλίμακας
• Από την ΜΠΕ δεν προκύπτει ότι έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νησιού και από πλευράς στόχευσης σε επίπεδο ανάπτυξης, προστασίας της βιοποικιλότητας και δεν οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η “επένδυση” θα δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, αφού δεν προκύπτει η αυτονομία σε ενέργεια, πράγμα που είναι το ζητούμενο
• Δεν προκύπτει από την επιστημονική προσέγγιση ότι η πρόταση είναι προϊόν λογικής διαδικασίας τόσο από πλευράς αριθμού ανεμογεννητριών όσο και από πλευράς επιλογής των θέσεων
• Δεν λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας αισθητική, που ναι μεν είναι υποκειμενικός, όμως αντικειμενικά θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο ιδιαίτερο από κάθε άποψη φυσικό περιβάλλον
• Μεγάλο μέρος της προτεινόμενης εγκατάστασης είναι σε περιοχή NATURA όπου ναι μεν ο νόμος το επιτρέπει κάτω από αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όμως δεν θεωρεί ο δήμος ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί και οι ασφαλιστικές δικλείδες που να εγγυηθούν την τήρηση των προϋποθέσεων.
• Όλες οι ΜΠΕ έχουν έως και σοβαρές αποκλίσεις, αφού στηρίζονται σε στατιστικά μοντέλα και επιπλέον το περιβάλλον δεν είναι στατικό, όλοι οι παράγοντες έχουν αλυσιδωτή αντίδραση, δηλαδή αλληλεπιδρούν.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»
Στην τοποθέτησή του στο Δ.Σ., ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης θύμισε ότι πριν τρία χρόνια το όργανο είχε εκφράσει τη διαφωνία του και είχε καταθέσει τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο έκδοσης αδειών, ενώ και ο ίδιος με επιστολές του είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο εγχείρημα. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι με την εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων δεν λύνεται το ενεργειακό πρόβλημα, «ίσως δημιουργείται μία παραγωγή ενέργειας που είναι εξαγώγιμη και δημιουργείται μία υποβάθμιση του δικού μας φυσικού περιβάλλοντος, γιατί χρειάζονται για την υποστήριξη του εγχειρήματος τα κλασικά εργοστάσια του μαζούτ. Εμείς αντιστρατευόμαστε στις θηριώδεις επενδύσεις. Δεν παραβλέπουμε το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού, θεωρώ όμως ότι είναι θέμα των δικών μας οργάνων και του περιφερειακού συμβουλίου πρωτίστως, που πρέπει να απαντήσουν και για τον τρόπο που πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα με τον ηπιότερο για το περιβάλλον τρόπο και να μην αντιστρατευτούμε ούτε στην ιστορία του τόπου, ούτε στην ιδιομορφία του και τη βιοποικιλότητά του, ούτε και την ανάπτυξά του που στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον τουρισμό». Τόνισε, δε, πως πρέπει να προηγηθεί η διαβούλευση για τον χωροταξικό σχεδιασμό, όπου εντάσσεται και το ενεργειακό ζήτημα.
ΝΙΝΟΣ: «ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ»
Την αντίθεσή του με την ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ εξέφρασε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, ο οποίος ανέφερε ως εξαιρετικά κρίσιμα συγκεκριμένα στοιχεία, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα του καλωδίου διασύνδεσης των αιολικών πάρκων με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Τεχνηέντως δεν γίνεται καμία αναφορά στην καταστροφή που θα γίνει στην περιοχή που θα τοποθετήσει τις ανεμογεννήτριες η ΤΕΡΝΑ.
Επίσης, θέλω να διευκρινίσω ότι η Κρήτη θα πρέπει να είναι κάθετα αρνητική σε αυτό που ονομάζουμε ΒΑΠΕ, δηλαδή βιομηχανική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να την αφήσουμε να υλοποιηθεί. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι ταυτόχρονα, καταδικάζοντας τις ΒΑΠΕ, είμαστε αντίθετοι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας την ΜΠΕ ότι επιχειρείται ένας εμπαιγμός προς την τοπική κοινωνία, γιατί δεν γίνεται σαφής αναφορά στα ανταποδοτικά οφέλη της, τα οικονομικά είναι πολύ μικρά. Ουσιαστικά η ΤΕΡΝΑ ζητά να αποκτήσει μονοπωλιακή ιδιοκτησία στην πώληση παραγόμενου ρεύματος με αιολικά συστήματα.
Η δική μας θέση είναι ότι η απόφαση του Δ.Σ. δεν πρέπει να είναι μόνο μία άρνηση επί των προτάσεων της ΤΕΡΝΑ, αλλά να καταθέσουμε και την πρότασή μας να απαιτήσουμε να διαχωριστεί η κατασκευή του καλωδίου, το οποίο η εταιρεία το αναφέρει ως συνοδό έργο. Οποιοδήποτε πάρκο κατασκευαστεί οποτεδήποτε στην Κρήτη δεν πρέπει αυτός που θα έχει τη διαχείριση του πάρκου να έχει την ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση του καλωδίου διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα».
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»
Για την ελλιπή διαδικασία διαβούλευσης εγκάλεσε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ανδρουλάκης, ο οποίος επίσης ήταν κάθετα αντίθετος με τη ΜΠΕ της εταιρείας. «Για το προτεινόμενο έργο που μας ζητείτε η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαπιστώνουμε ότι το κριτήριο του κέρδους αντικαθιστά το κριτήριο ικανοποίησης των ενεργειακών αναγκών, είτε παραγωγικών είτε καταναλωτικών. Επίσης το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζεται και αυτό ως μια τεχνολογική μετάβαση.
Σαν ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ πιστεύουμε ότι η χωροθέτηση των ΑΠΕ πρέπει κατά προτεραιότητα να κατευθύνεται στον δομημένο χώρο: α) αστικό περιβάλλον και κτήρια (ιδιαίτερα σχολεία, νοσοκομεία, ΑΕΙ, κ.ά.) σύμφωνα με σαφείς χωροτακτικούς και πολεοδομικούς κανόνες, β) στις ΒΙΠΕ, γ) κατά μήκος των οδικών αξόνων, δ) σε στρατόπεδα.
Ζώνες αποκλεισμού πρέπει να αποτελούν: α) οι χαρακτηρισμένες περιοχές απολύτου προστασίας, β) οι οικότοποι προτεραιότητας του Δικτύου Natura, γ) οι βραχονησίδες, δ) όλοι οι υγρότοποι, ε) η γη υψηλής παραγωγικότητας, ζ) διατηρητέοι οικισμοί και κτήρια.
Για όλα τα ανωτέρω το ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ θα εισηγηθεί αρνητικά προς την Περιφέρεια Κρήτης για τη Μ.Π.Ε. της συγκεκριμένης επένδυσης», κατέληξε.
ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ
Την πάγια θέση του σχετικά με τις επενδύσεις και των ΒΑΠΕ εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι «οι ΒΑΠΕ χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την απελευθέρωση της ενέργειας, την ιδιωτικοποίησή της και τον άμεσο έλεγχό της από το κεφάλαιο. Από όλα αυτά τα σχέδια δεν θα ωφεληθεί ο λαός. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η αξιοποίηση της ενέργειας εξετάζεται με το αν γίνονται προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αγωνιζόμαστε ενάντια στα αιολικά πάρκα με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος».
ΠΕΤΡΑΚΗΣ: «ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ»
Αρνητικός εμφανίστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Πετράκης, ο οποίος είπε «ένα μεγάλο όχι στις επενδύσεις αυτές. Η Κρήτη μπορεί να έχει αυτόνομη ενέργεια», ανέφερε.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το λόγο πήραν και πολίτες που διαμαρτύρονται με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Μεταξύ αυτών και ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που το δημοτικό συμβούλιο, όπως είπε, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Χαρακτήρισε «προσβολή» την εικόνα των 35 ανεμογεννητριών σε μία κορυφογραμμή μικρής έκτασης, η οποία μάλιστα είναι κοντά σε οικισμούς και όχι σε σημεία όπου δεν υπάρχει ζωή.
Επίσης, η κα Κατερίνα Κορρέ πήρε το λόγο ζητώντας στην απόφαση να απορρίπτεται και η κατασκευή του καλωδίου, γιατί όπως είπε «αν μπει στο χωροταξικό και το καλώδιο, τότε την βάψαμε. Θα μπουν και οι ΑΠΕ».
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ
Την εταιρεία ΤΕΡΝΑ εκπροσώπησε ο υπεύθυνος λειτουργίας και συντήρησης των ανεμογεννητριών στα ήδη υπάρχοντα πάρκα σε Σητεία και Ηράκλειο, κ. Καβουσανός. Ο ίδιος είπε ότι η εταιρεία είναι παρούσα για να ακούσει τις ενστάσεις των φορέων και των τοπικών κοινωνιών, θύμισε πάντως πως πρόκειται για μία γνωμοδοτική απόφαση που δεν θα επηρεάσει αν γίνει ή όχι το έργο.
«Αυτό το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και επτά χρόνια και έχει μελετηθεί καλά. Μελετήθηκε με τη νομοθεσία του τότε χωροταξικού και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.
Σήμερα είναι η μέρα που διαβουλευόμαστε με την τοπική κοινωνία. Τώρα υπάρχει το ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι σχεδιάζει να κάνει η εταιρεία. Η εταιρεία είναι εδώ να ακούσει τις αντιρρήσεις και ενστάσεις. Πάντως, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι γνωμοδοτική. Δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει το έργο αν αποφασίσει όχι, όπως δεν σημαίνει ότι αν πει ναι θα γίνει το έργο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καβουσανός.
Για το καλώδιο διασύνδεσης ανέφερε: «Το καλώδιο έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κόστος, γύρω στο 1,5 δις ευρώ. Αυτό το καλώδιο θα εξασφαλίσει την ευστάθεια που χρειάζεται το σύστημα της Κρήτης, έτσι ώστε να μειώσει την κατανάλωση στα ορυκτά καύσιμα. Η Κρήτη είναι σήμερα ένα αυτόνομο σύστημα, το οποίο θα πρέπει να έχει ένα ισοζύγιο ενεργειακό της κατανάλωσης και της παραγωγής. Οι θερμικές μονάδες έχουν ένα μειονέκτημα που δεν μπορούν να μειωθούν από ένα ποσοστό και κάτω. Εάν διασυνδεθεί το καλώδιο, θα έχουμε τη δυνατότητα να μπουν περισσότερες ενέργειες και να εκμεταλλευθούμε το αιολικό δυναμικό της Κρήτης. Το καλώδιο πρέπει να αποσβεστεί από την εταιρεία ή το κράτος, όποιον δηλαδή το βάλει. Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει τόσες ανεμογεννήτριες για να αποσβεστεί το κόστος του καλωδίου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα