» Κοινή πρωτοβουλία οργανώσεων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο
«“Όχι” στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, “όχι” στον πόλεμο», λένε 68 περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο και καλούν τους λαούς των τριών χωρών σε κοινή δράση ώστε να εξασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή αλλά και να αποτραπεί ένα «μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα» στην ανατολική Μεσόγειο που θα επιτείνει την κλιματική κρίση.
Eκπρόσωποι της πρωτοβουλίας παραχώρησαν διαδικτυακά την Τρίτη συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, όπως εξήγησαν αρχικά, επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, 25 χρόνια από την κρίση στα Ίμια, ώστε να στείλουν -σε αντίθεση με τότε- ένα μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προανήγγειλαν την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση των επαφών με εκπροσώπους κι άλλων χωρών -ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με οργανώσεις από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη- καθώς και την πραγματοποίηση, τέλος Φεβρουαρίου, μιας κοινής εκδήλωσης, ενώ δεν απέκλεισαν την οργάνωση και πιο δυναμικών κινητοποιήσεων.
“ΑΠΟ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ”
Ειδικότερα, μιλώντας εκ μέρους της πρωτοβουλίας “Kazma Birak” από την Τουρκία ο Onur Yilmaz αναφέρθηκε στην ανάγκη οι λαοί να αντισταθούν και να αντιδράσουν στην μοίρα που τούς επιφυλάσσει ο καπιταλισμός, με τις κοινωνίες να πορεύονται «από κρίση σε κρίση». Τόνισε ακόμα ότι η περιβαλλοντική κρίση επηρεάζει πλέον όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την εργασιακή εκμετάλλευση και ευθύνεται για τη μετανάστευση μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
«Οι εξορύξεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε πολεμικές συρράξεις», υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε ότι σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν οι θιασώτες των εξορύξεων, τα όποια οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν θα τα καρπωθούν οι λαοί, αλλά οι καπιταλιστές και οι πολυεθνικές εταιρείες.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ
Εκ μέρους της ελληνικής πρωτοβουλίας “Μας σκάβουν τον λάκκο” η Εμμανουέλα Τερζοπούλου καυτηρίασε το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που επανεκκίνησαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας βρίσκονται στη Γαλλία στο πλαίσιο των συζητήσεων για νέους εξοπλισμούς αξίας δισεκατομμυρίων (Rafale, φρεγάτες κ.ά.) και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ειδικότερα, για τις εξορύξεις σημείωσε ότι φέρνουν τους λαούς «πιο κοντά στον πόλεμο και την περιβαλλοντική καταστροφή». «Ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων υπονομεύει την ειρήνη», σχολίασε, ενώ επέκρινε τη στάση διεθνών οργανισμών και χωρών που την ίδια ώρα που ζητάνε τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, προσπαθούν να πάρουν μερίδιο από τα κέρδη εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και αγωγών όπως ο EastMed.
Αναφέρθηκε ακόμα στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης (αύξηση θερμοκρασίας, ερημοποίηση, νέοι ιοί, κλιματική μετανάστευση κ.λπ.), τις σοβαρές – μη αναστρέψιμες- συνέπειες που μπορεί να έχει για τον τουρισμό και την αλιεία ένα ατύχημα στην περιοχή, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια δραστηριότητα σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ
Από την Κύπρο ο Murat Kanatli επεσήμανε ότι τη στιγμή που βαθαίνει η περιβαλλοντική κρίση και εντείνονται οι πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο χρειάζεται οι λαοί να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Μίλησε για την παρουσία πολεμικών σκαφών στην περιοχή και τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το 2018 κατά τη διάρκεια διεξαγωγής σεισμικών ερευνών. Επεσήμανε ότι οι οικονομικοί ανταγωνισμοί τροφοδοτούν τον εθνικισμό, τους εξοπλισμούς και και την πιθανότητα κάποιου “θερμού” επεισοδίου. «Οι έρευνες πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει ειρήνη και αποστρατικοποίηση της περιοχής», σχολίασε μεταξύ άλλων.
Επίσης, η Μυρτώ Σκουρουπάθη, από την ελληνόφωνη Κύπρο, τόνισε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν θα προσφέρει κανένα περιβαλλοντικό όφελος στο νησί, μίλησε για τις επιπτώσεις από τη διαρροή μεθανίου, ενώ κατήγγειλε την έλλειψη διαβούλευσης και πληροφόρησης με το πρόσχημα της “εθνικής ασφάλειας”. «Αφήστε κάτω από τη θάλασσα τους υδρογονάνθρακες», τόνισε και πρόσθεσε ότι η ενέργεια θα πρέπει να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο κι όχι να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας.
Στις 68 περιβαλλοντικές οργανώσεις από Ελλάδα-Κύπρο- Τουρκία που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αξίζει κάθε έπαινος!
Μακάρι και δήμοι από τις τρεις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους και να συνεργαστούν!
Μια επισήμανση μόνο κύριε Μαριδάκη.
Γράφετε ότι ……..από την Κύπρο ο Murat Kanatli και από την ελληνόφωνη Κύπρο η Μυρτώ Σκουρουπάθη …
Το σωστό θα ήταν να γράψετε από Ελληνοκύπριους και από Τουρκοκύπριους.