Την αντίθεσή τους στις νέες τάσεις καπνίσματος, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και τα νέα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού εξέφρασαν οι πνευμονολόγοι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ενημέρωσης των Χανιωτών µε τίτλο “Αναπνέω Ελεύθερα 2018” η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και τα νέα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού , δεν έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους καθώς περιέχουν πάρα πολλές βλαπτικές ουσίες. Όπως ανέφεραν, ήδη έχουν γίνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τι βλάβη μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά αυτό που παραμένει ακόμα άγνωστο είναι το τι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα καθώς δεν κυκλοφορεί πάρα πολλά χρόνια.
Όπως ανέφερε ο πνευμονολόγος κ. Θανάσης Σολάκης «οι μέχρι τώρα μελέτες και ενδείξεις δείχνουν ότι είναι βλαβερά, χωρίς να υπάρχει άμεση σύγκριση αν είναι πιο βλαβερά ή όχι από το απλό τσιγάρο… Δεν έχουν αποδείξει ούτε την αξία τους σαν μέσα διακοπής καπνίσματος, δεν έχουν βοηθήσει. Οι ευρωπαϊκές στατιστικές από τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν έχουν δείξει πολύ χαμηλά ποσοστά διακοπής καπνίσματος ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα».
Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος κ. Στέλιος Βιττωράκης αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και στην χρήση του ως υποκατάστατο του τσιγάρου τόνισε πως «το ανησυχητικό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ότι έχει προβληθεί ως ένα ασφαλές υποκατάστατο του τσιγάρου και αυτό είναι ψέμα. Μάλιστα, πλέον οι νέοι ξεκινάνε την καπνιστική τους ζωή με το ηλεκρονικό τσιγάρο. 1/3 καπνιστές ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν έχει υπάρξει ποτέ καπνιστής. Είναι για εμάς ένας “δούρειος ίππος” για την διάδοση και διαιώνιση του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους».
Αναφερόμενος στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος ο κ. Βιττωράκης επεσήμανε πως «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για κόψει κανείς το κάπνισμα, είναι στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος τον πνευμονολόγων. Τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν στο 80% ενώ όταν κάποιος προσπαθεί μόνος του το ποσοστό είναι περίπου στο 5%. Αυτό συμβαίνει διότι οι πνευμονολόγοι έχουμε λάβει ειδική εκπαίδευση η οποία είναι συνεχιζόμενη και αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο. Χρησιμοποιούμε δηλαδή μεθόδους οι οποίες είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά και βοηθάνε τον καπνιστή ο οποίος είναι ένας εξαρτημένος άνθρωπος να κόψει το τσιγάρο».
Την εκδήλωση στην οποία ομιλητές ήταν οι πνευμονολόγοι, Βασιλική Κριετσέπη, Χαράλαμπος Πρωτοπαπαδάκης, Μιλτιάδης Μαρκατάτος, Στυλιανός Καλογεράκης, Στυλιανός Βιττωράκης, Αθανάσιος Σολάκης και ο φυσικός, αρθρογράφος και γραμματέας του Συλλόγου “Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα” οργάνωσε ο Σύλλογος Πνευµονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας.
Η “ύπουλη” Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια
Ως “ύπουλη” χαρακτηρίζεται από τους πνευμονολόγους η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγω στο κάπνισμα, και από την οποία πάσχει 1 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα, αλλά πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει!
Όπως τόνισε ο πνευμονολόγος κ. Μιλτιάδης Μαρκάτος «τα συμπτώματα είναι ο βήχας, το σφύριγμα στην αναπνοή και το «βράσιμο» στο στήθος ή ακόμα και αναπνευστικά συμπτώματα μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να πείσουν τον ασθενή να επισκεφθεί τον πνευμονολόγο του για να εξεταστεί.
Πολλοί καπνιστές δυστυχώς πιστεύουν ότι έχουν βήχα επειδή καπνίζουν. Δεν είναι τόσο μηχανιστικό το φαινόμενο, πιθανόν να οφείλεται σε νόσημα το οποίο θα πρέπει να βρούμε για να το αντιμετωπίσουμε»