Την Θεοτόκον τιμούμε, εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε, προεορτίως και εορτίως, όλο το λειτουργικό χρόνο τον οποίο θέλουμε να πληρώνουμε με τη χάρη της Παναγίας, την ευλογία του τριαδικού Θεού και τις πρεσβείες όλων των αγίων, όλων των εποχών εώς της συντελείας των αιώνων.
Τα Χανιά και οι πολίτες αυτής της ιστορικής πόλης αγκαλιάζουν την Παναγία από αιώνων (10ος -11ος αιώνας) και η Παναγία επίσης αγκαλιάζει, ευλογεί και νοιάζεται για τους Χανιώτες, όλων των εποχών, δηλαδή ζώντων και κεκοιμημένων. Όταν λειτουργούμε μνημονεύουμε το παρόν, τους ζώντες δηλαδή, αναπολούμε το παρελθόν δηλαδή τους κεκοιμημένους και οραματιζόμαστε το μέλλον, δηλαδή την κοινή ανάσταση ζώντων και κεκοιμημένων.
ΚΑΛΕΣΜΑ
Καλούμε σε μια νέα προσέγγιση γνωριμίας, συνείδησης και ζωής με την Παναγία. Είναι μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης και αποδοχής της Αγιότητας. Είναι το διαχρονικό, αιώνιο, μεγάλο ζητούμενο στην παράδοση και τον πολιτισμό της Ορθοδοξίας.
Δεν μπορούμε να εξακολουθούμε να μένουμε ψυχροί και αδιάφοροι μόνο με το όνομα και το χαρακτηρισμό του χριστιανού.
Έχουμε μπροστά μας παραδείγματα παλικαριών της πίστης και της ζωής που αντιμετώπισαν και την φωτιά και τα σίδερα και τα νύχια αρπακτικών άγριων θηρίων με τόλμη και ηρωικό φρόνημα και όχι μόνον δεν υποχώρησαν, προχώρησαν και κέρδισαν τη νίκη και έφτασαν το θρίαμβο και κέρδισαν τον παράδεισο και τον αγιασμό του αγιάζοντος Χριστού.
Θεωρούμε μεγάλη ευλογία στο πρόσωπο μας ότι βρεθήκαμε ιερουργοί, λειτουργοί και λειτουργούμενοι στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων με τις περίλαμπρες εικόνες της, της θαυματουργού των Εισοδίων, του Αγίου Σπυρίδωνος, Τιμίου Προδρόμου, της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, των Αγίων Δέκα Μαρτύρων των εν τη Κρήτη μαρτυρησάντων.
Εικόνες δυτικής αποκλίσεως αλλά και απείρου κάλλους, καλλιτεχνικά δημιουργήματα με ολοκληρωμένη και τέλεια έκφραση ως να είναι καθ’ εαυτές χειροπιαστές, ζωντανές πραγματικότητες.
Μεγάλα και θαυμαστά δημιουργήματα, έκφρασης της εικόνας και του προσώπου τελειότατης μορφής και διάστασης.
Ευλογημένος ο λαός του Θεού που τρέφεται και αυξάνει σ’ αυτό το όμορφο περιβόλι ως αυτό της Τριμάρτυρης ζωντανού, πνευματικού και λειτουργικού ορθόδοξης παραγωγής των Χανίων.
Τα τελευταία χρόνια προσθέσαμε σειρά εικόνων βυζαντινής τεχνοτροπίας ώστε να αποκτήσει ο ναός μας μια νέα μορφή εναλλασσομένων προσώπων ανάμεσα στην τεχνοτροπία Δύσης και Ανατολής ώστε το πλήρωμα του ναού να ζει την ενότητα της πίστεως και την κοινωνίαν της αγάπης και «εν ενί στόματι και μία καρδία» χωρίς διαχωρισμούς και σχίσματα που ποτέ δεν είναι ευχάριστα στην καθημερινή ζωή των πιστών.
Δόξα τω Θεώ η πόλη μας ζει με αυτή την ευλογία εν δυνάμει και θαυμαστό τρόπο ζωής και πολιτείας, ουράνιας, διαχρονικής και αιώνιας διάστασης.
Δόξα τω Θεώ ότι εμείς πάντες αξίως ή και αναξίως κατέχουμε αυτό το προνόμιο να ζούμε αυτή την ευλογία, αυτό το ουράνιο απόσταγμα της θεϊκής ζωής, τη ζωή και την αιωνιότητα.
Άγιε Κύριε Θεέ των ουρανίων και των επουρανίων δυνάμεων «επίβλεψον εξ ουρανού και είδε και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην και κατάρτισε αυτήν, ην εφύτευσεν η δεξιά σου».
Η Παναγία των Εισοδίων για δέκα και παραπάνω αιώνες ευλογεί την πόλη μας και τους συμπολίτες μας με στόχο την καθαρότητα των προσώπων, την λαμπρότητα των υπάρξεων, την διάσωση των ιερών και των οσίων, των αξιών και των παραδόσεων, του τόπου και της περιοχής, των Χανίων και της Κρήτης.
Με την ανάμειξη της ενετικής αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής της Κρήτης αναδεικνύεται ένα μνημείο υπερτελούς κάλλους που στην ενόρασή του διευρύνει τη διάνοια, λαμπρύνει τα πρόσωπα, ευλογεί τη φύση και τη κτίση στο σύνολό της.
Εικόνες εκατό έως εκατό πενήντα ετών μεγάλων και διακεκριμένων αγίων, οσίων και μαρτύρων, ιεραρχών και διδασκάλων, διδάσκουν, καθοδηγούν και κατευθύνουν τους πιστούς επί την οδόν του Κυρίου.
Μοναδικό στην οικουμένη αρχιτεκτονικό ανάστημα ο καθεδρικός ναός των Εισοδίων Χανίων λαμπρύνει την Ορθοδοξία και την Κρήτη και χαιρόμαστε για την προσφορά του και την παρουσία του στην παγκόσμια και πανανθρώπινη Ορθοδοξία.
Εμείς, ο κλήρος και ο λαός που για πενήντα περίπου χρόνια ιερουργούμε σε αυτό το ναό όχι μόνο δεν τον μπουχτίσαμε, αντίθετα μάλιστα δεν τον χορτάσαμε, δεν κουραστήκαμε μαζί του, νιώθουμε το ιερό δέος που πλούσια αποπνέει προς όλους εμάς που κάθε φορά βρισκόμαστε στο ναό και μας φαίνεται ως να είναι σαν να βρισκόμαστε για πρώτη φορά.
Είναι ζωντανή και ζωογόνος η αύρα του ουρανού όπως διαχέεται και ιερουργείται στον ιερό καθεδρικό μας ναό των Εισοδίων Χανίων.
Πρόκειται πραγματι για «θαύμα θαυμάτων θαυμασιότερον».
Πανθομολογείται από όλους που αποκτούν λειτουργική πείρα στο ναό ότι πρόκειται για κάτι το μοναδικό και διακριτικό σε παγκόσμια διάσταση και πανανθρώπινη κάλυψη, υψηλών προδιαγραφών αρχιτεκτονικής λαι εικονογραφικής πληρότητας..
«Θεός, Κύριος και επέφανεν ημίν, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» είναι αυτό που ζει ο λειτουργός και ο λειτουργούμενος στον ιερό καθεδρικό μας ναό κάθε φορά που ζει την ευλογία της λειτουργικής διάστασης και ζωής του ουρανου προς την στράτα που βγαζει στην Ανω Ιερουσαλήμ.
ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ
Ακολουθούμε την Παναγία μάλιστα βήμα προς βήμα «επί τοις ίχνεσιν αυτής», ακριβώς για να λάβουμε το σφυγμό της, να αναπνεύσουμε την πνοή της, να αντλήσουμε την δύναμή της και έτσι ενδυναμωμένοι με την έλξη της συμπορευόμαστε ακούραστα μαζί της προς την άνω Ιερουσαλήμ την ίδια την βασιλεία των ουρανών.
Να κάνουμε αυτό το ταξίδι ανάσας και ζωής, «εν πνεύματι αγίω και αληθεία Θεού» και χαρούμενοι να βρίσκουμε και να απολαμβάνουμε την ομορφιά της ζωής, της γης και του ουρανού, του παρόντος και του μέλλοντος, των ορατών και των αοράτων και πάντων των δημιουργημάτων των από το Δημιουργό παραδοθέντων σε εμάς τα αγαπημένα παιδιά του με την προσθήκη της ευθύνης επίσης από τον Θεό, τον ίδιο να φυλάττουμε, να εργαζόμαστε και να αυξάνουμε το κτήμα της δημιουργίας, μέσα στην απεραντοσύνη του Θεού ως ομοίωση και εν Θεώ τελείωση αυτής της «καλά λίαν δημιουργηθείσης» εικόνος.
Η διαδρομή αυτή είναι δική μας ευθύνη και έχουμε χρέος να την πραγματώνουμε με σύνεση και βαδίζοντας επί τοις ίχνεσιν των προ ημών ακολουθησάντων πατέρων και αδελφών ημών, να ανεβαίνουμε την κορυφή, να βρεθούμε κάτω από τη φωτεινή νεφέλη, να συναντήσουμε τον Μωυσή και τον Ηλία και να αξιωθούμε την υπέρλαμπρη, φωτεινή και λαμπρινή παρουσία του Χριστού, «υπέρ τον ήλιον λάμποντα» και να ακούσουμε την βεβαιωτική φωνή του πατέρα «ούτος εστί ο υιός μου ο αγαπητός, αυτού ακούετε».
Μας περιμένουν θαύματα στην ζωή μας. Είναι ευθύνη μας να τα ζήσουμε, να τα νιώσουμε, να τα χαιρόμαστε.
Παναγία των Εισοδίων, πανηγύρι, εορτή, χαρά, ευχαρίστηση, βαθύτατη ικανοποίηση, πλήρωμα και πληρότητα ζωής και κοινωνίας, ζωής και σωτηρίας, ευλογίας και θείου αυτού ελέους.
Χαιρόμαστε αυτή τη διάσταση της ζωής. Δεχόμαστε απροσδόκητα τα δώρα του Θεού, δεν βρίσκουμε λόγια ευχαριστίας που να καλύπτουν την χαρά μας να αναγκάζουν το Θεό να δέχεται το δώρο μας σαν και εμάς τους ίδιους.
«Θεέ και Κύριε των δυνάμεων, άκουσε τη φωνή μας, δέξου την προσευχή μας και κάνε πράξη τα όνειρά μας. Ευλόγησε τα πρόσωπά μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειες, την πόλη και τα χωριά μας, την Πατρίδα μας, την Ελλάδα».
Επιμένουμε στην ύπαρξή μας γιατί εσύ μας την έδωσες. Είμαστε μέρος από το μέρος σου, κομμάτι από σένα, μοιάζουμε και θέλουμε να μοιάσουμε ακόμα περισσότερο ως τα όρια της ταύτισης και της ολικής ομοιότητας «καθ’ ομοίωσιν».
Θέλουμε να γίνουμε Θεοί με τη χάρη σου και την ευχή σου, με το άγιο θέλημά σου και την ακατανίκητη δύναμή σου.
Μακριά από εμάς το πνεύμα του πονηρού και του δαιμονικού, «αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού».
Είσαι ο μόνος αγαθός και φιλάνθρωπος και με αγαθότητα και με καθαρή καρδιά προσβλέπουμε, απευθυνόμαστε και αποζητούμε την ευλογία σου.
Όλα αυτά τα ιερά διαβήματά μας ενισχύουμε πάντοτε με τις πρεσβείες της Παναγίας και πάντων των αγίων τους οποίους πριν από εσένα Θεέ μας ενοχλούμε επειδή έχουν εκείνοι εμπειρία της θεϊκής ζωής και μπορούν να μας κατευθύνουν στο δικό σου τον δρόμο του αγιασμού και της χάρης.
Εδώ στη πόλη των Χανίων που υπάρχουμε, ζούμε, επηρεαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλο με την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου που είναι η πολιούχος της πόλης μας από αιώνων.
Με αφορμή τη μεγάλη εορτή των Χανίων των Εισοδίων της Θεοτόκου επιχειρούμε αυτή την αναφορά στα Εισόδια της Παναγίας και ελπίζουμε να ζήσουμε το βαθύτερο νόημα της εορτής και της πανηγύρεως τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για την πόλη μας, γιατί η ίδια η εορτή έχει νόημα και αξία αν αγγίζει τις καρδιές μας, αν ξυπνά τα αισθήματά μας, αν καταξιώνει η ίδια η εορτή και το πρόσωπο της Παναγίας τις μεγάλες αξίες της ζωής όπως είναι η οικογένεια, η κοινότητα, η Πατρίδα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ανεξαρτησία και η ελευθερία της εθνικής μας υπόστασης.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ
ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑΤΟΣ
Εισόδια εορτή που διαμηνύει το πέρασμα της Παναγίας στα ενδότερα του καταπετάσματος, στα άγια των αγίων. Δηλαδή εορτή των Εισοδίων είναι εορτή που προσφέρει στον άνθρωπο, στην καθεμιά και τον καθένα από εμάς την ευκαιρία να ζήσουμε «εν τη σαρκί ημών» το έμπασμα, στην ίδια τη βασιλεία των ουρανών.
Η Παναγία βρίσκεται ως κυρίαρχο πρόσωπο στα ουράνια διαμερίσματα της ευλογημένης βασιλείας του Πατρός και του Υιού και Αγίου Πνεύματος ως πρέσβειρα του ανθρώπινου γένους και διεκδικεί την θεϊκή ευλογία υπέρ πάντων ημών «ότι πολύ ισχύει δέησις μητρός ενεργουμένης».
Ο γενικότερος στόχος της αγίας μας Εκκλησίας είναι με το μυστήριο της θείας ευχαριστίας και τα άλλα μυστήρια της να ενώνει τον άνθρωπο με το Θεό.
Αυτό το έργο της Εκκλησίας τροφοδοτεί και στηρίζει η Παναγία με την προσωπική της συμμετοχή στα μυστήρια και τη ζωή της αγίας μας Εκκλησίας.
Το αποκορύφωμα των πνευματικών αγώνων, η προσέγγιση σε απόσταση αναπνοής των θείων ενεργειών πάνω στο πρόσωπο και την ύπαρξη των αγωνιζομένων των μετεχόντων θεληματικά και ολόψυχα σε αυτό τον αγώνα για την κατάκτηση των ουρανών, για να ζήσουν τούτη την διάσταση, το αγαλλίαμα των ουρανίων και ζωοποιών δυνάμεων της ομορφιάς και της έγνοιας του Δημιουργού του Ουράνιου Πατέρα μας και Θεού μας χρειάζεται απαρχής μέχρι το τέλος η φωτεινή και λαμπρή στήριξη της Παναγίας.
Στην πανδαισία των ουρανίων, αγγελικών και άυλων υπάρξεων συμμετέχει το ανθρώπινο εκπροσωπούμενο άξια με το πρόσωπο της Παναγίας η οποία κατά τον υμνογράφο της αγίας μας Εκκλησίας αποτελεί «των ουρανίων ταγμάτων το αγαλλίαμα».
Αυτό είναι το μέλλον μας στη βασιλεία του Θεού να γίνουμε αγαλλίαμα των επουρανίων δυνάμεων. Να ξεπεράσουμε τους αγγέλους, να ζήσουμε ως χειροπιαστή πραγματικότητα την αθέατη πλευρά της ζωής. Να ζήσουμε το μέλλοντα αιώνα ως παρόντα.
Επαναλαμβάνουμε κατά μήνα Νοέμβριο κάθε έτος εορτάζουμε την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, εορτή ιστορική και θαυμαστή, μεγάλη και σημαδιακή ιδιαίτερα για την πόλη των Χανίων που από αιώνων πολλών αποτελεί ασφαλή σκέπη της περιοχής ως πολιούχος και καθέδρα των Χανίων, μάλιστα συμπορευόμενη στο βαθμό να αλληλοκατανοούνται και να αλληλοταυτίζονται καθεδρικός ιερός ναός της Θεοτόκου με την πόλη των Χανίων.
Εορτή ξεχωριστή αφού σ’ αυτήν παίζεται η ίδια η σωτηρία των ανθρώπων, μόνιμων και φιλοξενούμενων και είναι η Παναγία η μόνιμη τροφός πνοής και ζωής για όλους τους ανθρώπους και την τοπική ευρύτερα κοινωνία των Χανίων.
Επιμένουμε ότι η εορτή των Εισοδίων ενώνει το Θεό με τον άνθρωπο, τον ουρανό με τη γη και λειτουργεί την ορατή πλευρά του αόρατου μυστηρίου της σωτηρίας.
Λέει ο προφήτης Ησαΐας ότι η Παναγία «εν γαστρί έξη και τέξεται υιόν και καλέσει το όνομα αυτού Εμμανουήλ ό έστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός». Ο προφήτης Αβακούμ την είδε στολισμένη στο πρόσωπο και στην σωματική της διάσταση σκεπασμένη από τα χαρίσματα (στολίσματα) του Αγίου Πνεύματος. Ο προφήτης Δανιήλ την ονομάζει όρος από το οποίο γεννήθηκε ο στερεός λίθος, ο βασιλεύς του ουρανού και της γης. Ο Ιακώβ την ονομάζει κλίμακα από την οποία ο Θεός κατεβαίνει στον κόσμο και ο άνθρωπος ανεβαίνει στους ουρανούς.
Εμείς γνωρίζουμε ότι «εγκωμιαζομένου δικαίου ευφραθήσονται οι λαοί».
Την εορτή των Εισοδίων εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε γι’ αυτό και οφείλουμε να καθαρίσουμε την ψυχή μας, να ανοίξουμε την καρδιά μας, να ζήσουμε πραγματικά την εορτή, να νιώσουμε και να απολαύσουμε το μυστήριο της σωτηρίας. Όλο αυτό ως προκήρυξη, ουράνιο μήνυμα πανανθρώπινης ευφροσύνης χαράς και ευχαριστίας.
«Υπεραγία Θεοτόκε σώσων υμάς».