“Φορτωμένο” με διακρίσεις είναι το τμήμα ποδηλασίας του Α.Ο. Κύδων, το οποίο ιδρύθηκε το 1978, για πολλά χρόνια είχε σταθερή παρουσία στην κορυφή πανελληνίων διοργανώσεων (δρόμου-πίστας) και εκπροσώπηση σε σπουδαίους διεθνείς αγώνες, με την τετραετία 1994-1997 να είναι αυτή που ξεχωρίζει, αφού το διάστημα αυτό είχε αναδειχθεί -συνεχόμενα- κορυφαίο σωματείο στη γενική ομαδική βαθμολογία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.
Eπιτυχίες σε μεγάλες ηλικιακές κατηγορίες έχει να παρουσιάσει ο Κύδωνας μέχρι και το 2009, ενώ τα τελευταία χρόνια επενδύει στο μέλλον, δουλεύοντας μόνο στις μικρές ηλικίες, στοχεύοντας να επιστρέψει σιγά-σιγά στον προαναφερόμενο πρωταγωνιστικό ρόλο του στον χώρο.
Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει φέτος, όχι στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, αλλά με τις προσθήκες ατόμων σε επίπεδο παραγόντων (όπως ο Γιώργος Λεβεντάκης, που αναλαμβάνει γενικός αρχηγός) και προπονητών (στις μικρές ηλικίες θα είναι η πρώην πρωταθλήτρια του Ομίλου, Κατερίνα Καμπουράκη), ενώ στην ενεργό δράση επιστρέφει (στην κατηγορία μάστερ) ο Στέφανος Λυραντωνάκης, που θα βοηθάει εξωδιοικητικά την όλη προσπάθεια.
Λεβεντάκης και Λυραντωνάκης, μαζί με τους Μανώλη Μεντάκη, Μιχάλη Φαραντάκη, αποτελούσαν μια τετράδα η οποία έχει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της και όλοι τους εξακολουθούν να βρίσκονται στον χώρο από διάφορα πόστα. Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά τους στην πολύ καλή εκείνη εποχή, η παρουσίαση των σημαντικότερων επιτυχιών του Κύδωνα από το 1983 μέχρι το 1999 (σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Στεφ. Λυραντωνάκης), η άποψη του Αντώνη Φραγκιουδάκη (ο οποίος είναι προπονητής στο τμήμα τα τελευταία 20 χρόνια) για το “αύριο”, αλλά και μια πολύ σύντομη ματιά στο γυναικείο τμήμα του Κύδωνα, το οποίο έχει επίσης να επιδείξει μια εξαιρετική πορεία στον χώρο της ελληνικής ποδηλασίας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΑΡΑΝΤΑΚΗΣ
«Το τμήμα ποδηλασίας του Κύδωνα ιδρύθηκε τέλη δεκαετίας του ’70, με πρώτο έφορο τον Κώστα Κουρμούλη και προπονητή, αλλά παράλληλα και αθλητή, τον Γιώργο Διγαλάκη. Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν, ενώ στη συνέχεια, ο βασικός κορμός που άρχισε την προσπάθεια, με κάποιους να συνεχίζουν σε άλλα πόστα, έφερε πολλές διακρίσεις στον χανιώτικο αθλητισμό. Από τα πιο δύσκολα πράγματα που έπρεπε ν’ αντιμετωπίσουμε τα πρώτα χρόνια ήταν η έλλειψη τεχνογνωσίας. Πηγαίναμε θα έλεγα “στα τυφλά”, μαθαίναμε μέσα από τα λάθη μας και τα καλά αποτελέσματα ερχόντουσαν χάρη στο ταλέντο που υπήρχε και τη μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων με το τμήμα. Σιγά-σιγά αυτό το ξεπεράσαμε και μπορούσαμε, ως προπονητές πια, να καθοδηγούμε πιο σωστά τα νέα παιδιά. Αυτή η εμπειρία που έχουν πλέον πολλοί Χανιώτες προπονητές και όχι μόνον, σε συνδυασμό με το έμφυτο ταλέντο, είναι πιστεύω και οι λόγοι που η ποδηλασία στην πόλη μας εξακολουθεί και βρίσκεται τόσο ψηλά».
• Εχει γεννηθεί το 1965, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και σίγουρα επηρέασε τον γιο του, Στέλιο, να ασχοληθεί με την ποδηλασία, τον καθοδήγησε στα πρώτα του βήματα και τα δυο τελευταία χρόνια τον παρακολουθεί να αγωνίζεται σε γαλλική ομάδα.
Σημαντικότερες ατομικές διακρίσεις: 1995 1ος στους πόντους του πανελληνίου πίστας ανδρών, συμμετοχές σε Μεσογειακούς (τρεις φορές -το 1991 πήρε 4η θέση) και Βαλκανικούς (πέντε φορές) αγώνες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ
«Δεν θα σταθώ στις πολλές και μεγάλες διακρίσεις που είχε την εποχή που συζητάμε ο Κύδωνας, αλλά θα υπογραμμίσω το σημαντικό κατά τη γνώμη μου γεγονός ότι σχεδόν όλοι όσοι αρχίσαμε την τότε προσπάθεια, παραμένουμε, από διάφορα πόστα, στον χώρο και ο καθένας βοηθάει με τον τρόπο του στην ανάπτυξη της ποδηλασίας. Αυτό που θυμάμαι από τα χρόνια εκείνα είναι η πρώτη φορά που κερδίσαμε, το 1988, τον Παναθηναϊκό -που είχε μια τοπ τετράδα, με τους Κατσέλη, Μανιάτη, Παπαδάκη, Διαμαντόπουλο- στο πανελλήνιο ομαδικό δρόμου και μάλιστα περάσαμε μπροστά από τα μισά της διαδρομής των 100χλμ.
Για την καινούργια προσπάθεια που αρχίζει στον Κύδωνα, πιστεύω ότι έχει έναν ικανό αριθμό νεαρών και ταλαντούχων αθλητών-τριων και εμείς θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε το τμήμα, με στόχο να πάει σιγά-σιγά ακόμη πιο πάνω».
• Γεννήθηκε το 1968, ασχολήθηκε από το 1996 με την προπονητική (εθνική εφήβων, Ολυμπιακή ομάδα 2004, αλλά και προσωπικά με τον Γιάννη Ταμουρίδη) και έχει διατελέσει (2008-2012) team manager στην πρώτη Ελληνική επαγγελματική ομάδα, την SP Tableware, ενώ τον ίδιο ρόλο είχε το 2000 στον Τάλω. Είναι και αυτός καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Σημαντικότερες ατομικές διακρίσεις: 1985 1ος στα 3.000μ. πίστας εφήβων, 1988 και 1996 1ος στο πανελλήνιο δρόμου ανδρών, συμμετοχές σε πέντε παγκόσμια, τρία Μεσογειακά (4η θέση το 1991) και τρία Βαλκανικά πρωταθλήματα (συνολικά έχει 267 συμμετοχές με εθνικές μας ομάδες).
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΕΝΤΑΚΗΣ
«Τη δεκαετία του ’80 στα Χανιά η ποδηλασία ήταν ταυτόσημη με τον Κύδωνα, το τμήμα ξεκίνησε πολύ δυναμικά και ανέβαινε σταθερά στον πανελλήνιο χώρο. Υπήρξε ένας πυρήνας που έβαλε τις βάσεις, ο οποίος σταδιακά εμπλουτιζόταν και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επί σειρά ετών ήταν πρωταγωνιστής στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Συγκρίνοντας τα τότε ποδήλατα με τα τωρινά όλοι μπορούν να δουν ότι οι διαφορές είναι τεράστιες, όμως το ταλέντο εξακολουθεί να υπάρχει και αν κάτι είχαμε περισσότερο εμείς εκείνα τα χρόνια, θα έλεγα πως είναι το πάθος και το πείσμα. Δεν μπορώ να ξέρω τι αποτελέσματα θα είχε η γενιά μου με τις τωρινές τεχνικές και όχι μόνο συνθήκες, όμως σίγουρα πριν 30 χρόνια δεν υπήρχε η υποστήριξη που έχουν σήμερα οι αθλητές και θα αναφέρω χαρακτη- ριστικά ότι για να πάρουμε τότε ένα λάστιχο, γινόταν μεγάλος προσωπικός “αγώνας”. Βλέποντας τη χανιώτικη ποδηλασία να συνεχίζει στον δρόμο των επιτυχιών, μπορώ να πω ότι τόσο εγώ, όσο και τα άλλα παιδιά που ξεκινήσαμε το άθλημα, αισθανόμαστε υπερηφάνεια που βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι στο όλο οικοδόμημα».
• Γεννήθηκε το 1969, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και εξακολουθεί να ασχολείται με το άθλημα, τρέχοντας με την ομάδα μάστερ του Τάλω.
Σημαντικότερες ατομικές διακρίσεις: 1986 και 1987 1ος στα 3.000μ. του πανελληνίου πίστας εφήβων, 1987 πανελληνιονίκης στα 200μ. πίστας εφήβων, συμμετοχή σε δυο Βαλκανικά πρωταθλήματα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΥΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
«Έχοντας εμπειρίες 20 χρόνων στον χώρο, 10 ως αθλητής στον Κύδωνα και άλλα 10 ως προπονητής του Ομίλου, μπορώ να πω ότι το ταλέντο και η όρεξη δεν είναι πάντα αρκετά στοιχεία για να πάει καλά μια προσπάθεια στον χώρο του αθλητισμού. Οταν όμως στα δυο προηγούμενα στοιχεία προστεθεί μια ομάδα έμπειρων ατόμων στον οργανωτικό – διοικητικό τομέα, νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Με το σκεπτικό αυτό θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να υποστηριχθεί η νέα προσπάθεια που αρχίζει στο τμήμα, το οποίο διαθέτει μια πολύ καλή βάση αθλητών που μπορούν να εξελιχθούν, ενώ στόχος είναι να έρθουν στην ομάδα και στον χώρο της ποδηλασίας γενικότερα, όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται. Ετσι και εγώ θα είμαι από κοντά και θα βοηθήσω οργανωτικά όσο και όπως μπορώ τους ανθρώπους που θα “σηκώσουν το βάρος”, ενώ μετά από τρία χρόνια αποχής θα επιστρέψω και επίσημα στα αγωνιστικά, αφού θα τρέχω με την ομάδα μάστερ του Κύδωνα.
Οσον αφορά τα… παλιά, ήμουν τυχερός γιατί είχα τη δυνατότητα να είμαι συναθλητής με ποδηλάτες οι οποίοι ήταν ήδη καταξιωμένοι στον χώρο και χαίρομαι που βοήθησα και εγώ στο να κατακτήσουμε πανελλήνια πρωτα- θλήματα».
• Είναι ο νεότερος της τετράδας, αφού έχει γεννηθεί το 1976, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ως προπονητής έχει αναδείξει παιδιά που σήμερα πρωταγωνιστούν στον χώρο.
Σημαντικότερες ατομικές διακρίσεις: 1998 1ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ατομικής χρονομέτρησης ανδρών και συμμετοχή την ίδια χρονιά στο Βαλκανικό πρωτάθλημα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ
«Η προσπάθεια όλων μας, παλιών και νέων, έχει στόχο να υπάρξει μια εποικοδομητική συνεργασία έτσι ώστε η πορεία του τμήματος να είναι ανοδική. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε ρίξει όλο το βάρος στις μικρές ηλικίες, από την κατηγορία μίνι μικρά μέχρι και την παίδων έχουμε αξιόλογο έμψυχο υλικό και σιγά-σιγά θα προσπα- θήσουμε να δημιουργήσουμε ξανά ικανές αγωνιστικές ομάδες και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες.
Πιστεύω ότι υπάρχουν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις, δηλαδή ταλέντο και όρεξη για δουλειά, ώστε να κάνει ο Κύδωνας ένα καινούργιο ξεκίνημα και με υπομονή να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται».
• Γεννήθηκε το 1963, υπήρξε αθλητής του Ερμή Αθηνών, ενώ από το 1996 είναι προπονητής στον Κύδωνα, έχοντας τα τελευταία τρία χρόνια την ευθύνη όλων των τμημάτων.
Στα… ψηλά και οι γυναίκες
Εξαιρετική είναι και η παρουσία των γυναικών του Α.Ο. Κύδων όλα αυτά τα χρόνια.
Από τις παλιές σίγουρα ξεχωρίζει η Ζαχαριουδάκη Χριστιάννα, η οποία από το 1995 μέχρι και το 2004 κατέκτησε 14 πρωτιές, κυρίως στην πίστα (όπου είχε σημειώσει και 4 πανελλήνια ρεκόρ), ενώ το ίδιο διάστημα πήρε μέρος σε παγκόσμια κύπελλα πίστας, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας και σε παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου νεανίδων (στη συνέχεια είχε αναλάβει για κάποιο διάστημα προπονήτρια στην ομάδα).
Ακόμη, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’90, χρυσό πήραν η Μεντάκη Ασπασία (πανελλήνιο πίστας νεανίδων 1995 με πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ.) και η Κιμινουλάκη Μυρτώ (πανελλήνιο πίστας νεανίδων 1997 στους πόντους).
• Οπως συνέβη και στους άνδρες, τις επιτυχίες των τριών προαναφερόμενων αθλητριών, συνέχισαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι μεταγενέστερες ποδηλάτριες του Ομίλου.
Πανελλήνια ομαδικά πρωταθλήματα
• Ομαδική χρονομέτρηση δρόμου ανδρών (διεξαγόταν μέχρι και το 1997, ήταν απόστασης 100χλμ. και απαιτούσε ταυτόχρονη άφιξη τουλάχιστον τριών ποδηλατών, με τον Κύδωνα να έχει κατακτήσει τα περισσότερα συνεχόμενα χρυσά μετάλλια): 1986, 1987 (με τους Φαραντάκη Μιχάλη, Διγαλάκη Γιώργο, Τοράκη Λευτέρη, Ορφανουδάκη Κώστα), 1988, 1991, 1992, 1994, 1995 (έτρεξαν οι Φαραντάκης Μιχάλης, Λεβεντάκης Γιώργος, Μεντάκης Μανώλης, Λυραντωνάκης Στέφανος), 1996, 1997 (Φαραντάκης, Μεντάκης, Λυραντωνάκης, Μωραϊτάκης Σωτήρης).
• Ομαδική χρονομέτρηση δρόμου εφήβων: 1983 (Φαραντάκης, Τοράκης, Φραγκιουδάκης Γιώργος, Παπαδάκης Νίκος).
• Ομαδικό πουρσουϊτ 4.000μ. πίστα ανδρών: 1985 (Φαραντάκης, Διγαλάκης, Τοράκης, Μανώλης Λεβεντάκης), 1987, 1988, 1991, 1992, 1994, 1995, 1996.
• Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’90, χρυσά μετάλλια σε ατομικό επίπεδο κατέκτησαν και οι: Τοράκης Λευτέρης (1984, πανελλήνιο δρόμου εφήβων), Τριγάζης Παναγιώτης (1998, πανελλήνιο πίστας στους πόντους εφήβων), Πενταράκης Ανδρέας (1994 πανελλήνιο δρόμου παίδων), Κανδηλάκης Αντώνης (1995 πανελλήνιο δρόμου παίδων).
• Σε διεθνείς αγώνες μετείχαν οι Τοράκης, Αγριμάκης Μανώλης, Μουντογιαννάκης Βαγγέλης, Μουντάκης Μανώλης, Μιχελάκης Δημήτρης, Πετράκης Μανώλης, Γεωργιάδης Θανάσης, Μωραϊτάκης Σωτήρης.
• Από το 2000 και μετά τη σκυτάλη των διακρίσεων πήραν οι μεταγενέστεροι αθλητές του Κύδωνα, οι οποίοι μέχρι το 2009 είχαν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο.