Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Οδοιπορικό στα Ιερά προσκυνήματα της Σίφνου (φωτ. & βίντεο)

Παναγία η Χρυσοπηγή, Αϊ Λιας ο Αψηλός και Μονή Βρυσιανής…

Στο φετινό μας αφιέρωμα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στις εκκλησίες επειδή ο θρησκευτικός τουρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και να έχουν επισκεψιμότητα τα νησιά όλες τις εποχές του χρόνου.
Για την απαράμιλλη πάλλευκη ομορφιά των οικισμών της Σίφνου αναφερθήκαμε επανειλημμένα, ενώ τονίσαμε ακόμα πως πρόκειται για ένα νησί  σπουδαίων ποιητών, λαϊκών στιχουργών, αγγειοπλαστών και διάσημων μαγείρων με κορυφαίο τον Νίκο Τσελεμεντέ του οποίου στη μνήμη έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια και έγινε θεσμός το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.

Και στη Σίφνο οι κάτοικοι της είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι γεγονός το οποίο μαρτυρά ο μεγάλος αριθμός Ιερών προσκυνημάτων, μοναστηριών, εκκλησιών και   εξωκλησιών που ανέρχονται σε 235  εκ των οποίων άλλα δεσπόζουν στις κορφές των βουνών και άλλα στις πλαγιές, στις παραλίες και στους οικισμούς του νησιού.  Ένας μεγάλος αριθμός από τα μοναστήρια και τις εκκλησιές είναι χαρακτηρισμένα ιστορικά μνημεία εξαιτίας του σημαντικού  αρχιτεκτονικού πλούτου που διαθέτουν..
Το μεγαλύτερο μοναστήρι στη Σίφνο είναι της Βρυσιανής κοντά στον οικισμό Εξάμπελα το οποίο χρονολογείται τον 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου, τον Άγιο Βλάσιο και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.  Το μοναστήρι βρίσκεται στην άκρη του κεντρικού δρόμου για Φάρο και Πλατύ Γιαλό. Οι προσκυνητές και επισκέπτες του μοναστηριού μπορούν να θαυμάσουν τα ιστορικά εκθέματα της πλούσιας συλλογής του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης. Ηγούμενος της Μονής είναι ο αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Λαμπρινός ο οποίος υποδέχεται με εγκαρδιότητα και ξεναγεί τον κόσμο στο ιστορικό μοναστήρι.
Πολιούχος του νησιού είναι η Παναγία η Χρυσοπηγή πάνω στον Ιερό βράχο του ομώνυμου μικρού Ακρωτηρίου της περιοχής με το πάλλευκο μοναστήρι της το οποίο εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Αναλήψεως σαράντα ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.

Βέβαια, η πραγματική γιορτή της  δεν συνάδει με την προαναφερόμενη ημερομηνία πλην όμως, καθιερώθηκε να εορτάζεται τότε εξαιτίας του ότι το έτος 1676,  ανήμερα της Αναλήψεως, οι κάτοικοι της Σίφνου σύμφωνα με την παράδοση σώθηκαν από θαύμα εξαιτίας του φονικού λιμού της πανούκλας που ήταν σε έξαρση και είχαν χάσει τη ζωή τους αρκετοί Σιφνιοί. Πρόκειται για ένα μοναστήρι που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στον εξωτερικό του χώρο ακόμα και με τα οχήματά τους.  Πλούσια η ιστορία του μοναστηριού την οποία μαθαίνουν επισκέπτες και προσκυνητές από ξενάγηση που τους γίνεται, ενώ χιλιάδες φωτογραφίες του μοναστηριού και ειδικά με τον σχισμένο από θαύμα βράχο, κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Σε μεταγενέστερη περίοδο και συγκεκριμένα το έτος 1964, με Βασιλικό Διάταγμα, ο εορτασμός της Χρυσοπηγής την ημέρα της Αναλήψεως αποτελεί επίσημη αργία στη Σίφνο.
Σημαντικό επίσης Ιερό προσκύνημα αποτελεί ο μέγιστος των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ο Προφήτης Ηλίας ο οποίος στη Σίφνο έχει τρεις εκκλησίες με τους περισσότερους προσκυνητές να προσελκύει το παλιό μοναστήρι στην πιο ψηλή βουνοκορφή του νησιού με υψόμετρο  680 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού. Ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι λίγο μετά από την Καταβατή με μήκος 3.5 χιλιόμετρα σε οδηγεί στην κορυφή του βουνού που είναι το μοναστήρι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα