Κύριε διευθυντά,
παίρνοντας τη σκυτάλη από τη δημοσιευμένη με τον ως άνω τίτλο επιστολή του πνευματικού συμπολίτη μας κ. Χρήστου Μαχαιρίδη στην έγκριτη εφημερίδα σας στις 10-1-2019, επιθυμούμε να εκφράσουμε κι εμείς τις απόψεις μας για το υπόψη θέμα. Διευκρινίζουμε εκ προοιμίου τον απόλυτο σεβασμό μας στις απόψεις του κ. δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, καθώς και τους λόγους που η ανωτέρω (σήμερα) “διαφιλονικούμενη” οδός έλαβε το όνομα της “οδού Πειραιώς”. Ομως, σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία, καλό είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις.
Ποιος όμως ήταν ο Γιώργης Μανουσάκης;
Γεννήθηκε στα Χανιά, το 1933. Τελειώνοντας το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων στα Χανιά, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως φιλόλογος καθηγητής επί 26 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Παραιτήθηκε το 1986 με το βαθμό του Γυμνασιάρχη. Συμμετείχε ενεργά για πολλά χρόνια, άλλοτε ως γραμματέας κι άλλοτε ως αντιπρόεδρος, στο Δ.Σ. του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων “Ο Χρυσόστομος”. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην καλλιτεχνική επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Υπήρξε ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” μέχρι το θάνατό του. Ηταν επίσης εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων από το 1993. Συμμετείχε ως εισηγητής σε δεκάδες εκδηλώσεις, σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε συνέδρια και σεμινάρια φιλολογικού, λογοτεχνικού και ιστορικού περιεχομένου στην Κρήτη, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επέλεξε να ζήσει για όλη τη ζωή του στα Χανιά, όπου και άφησε την τελευταία πνοή του στις 9 Φεβρουαρίου 2008.
Εχει συγγράψει 9 ποιητικές συλλογές, 8 βιβλία ποικίλου περιεχομένου, 2 κρητικά δοκίμια και 8 μελετήματα για τον Νίκο Καζαντζάκη, 12 μελετήματα σε αφιερωματικούς τόμους και Πρακτικά Συνεδρίων, καθώς και πλήθος κριτικών και λογοτεχνικών δοκιμίων για ποιητές και πεζογράφους σε διάφορα περιοδικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ολα τα βιβλία του βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη και σε άλλες μεγάλες δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Εχει τιμηθεί (1977) με το Βραβείο Καζαντζάκη για το ως τότε έργο του, καθώς και με Κρατικό βραβείο ταξιδιωτικών εντυπώσεων για το βιβλίο του “Οδοιπορικό των Σφακιών” (1981). Ποιήματά του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες, περιοδικά και εφημερίδες στη Δυτική Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Πολωνία, Ρωσία, Γαλλία, Ισπανία και Τουρκία. Επίσης, η μελέτη του “Τα πρόσωπα του Καπετάν Μιχάλη”, (μια καζαντζακική ανθρωπολογική κλίμακα) δημοσιευμένη στα “Τετράδια Ευθύνης”, τ. 3, 1977, έχει μεταφραστεί στα αγγλικά με τον τίτλο “The characters in freedom or death: A Kazantzakean anthropological scale” και έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό The Charioteer: An annual of modern greek culture, (Νέα Υόρκη, 1980-1981). (Ισως και να έχουμε παραβλέψει ακούσια κάτι από το πλούσιο συγγραφικό του έργο). Ο Γιώργης Μανουσάκης τίμησε, τιμά και θα συνεχίσει να τιμά εις το διηνεκές τα Χανιά, την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη. Η πατρίς, ευγνωμονούσα, θα πρέπει διά των Φορέων της να τιμήσει τον εκλιπόντα αυτόν πνευματικό άνδρα. Κλείνοντας, απευθύνουμε θερμή παράκληση στη Δημοτική μας αρχή να επανεξετάσει τη μετονομασία της οδού Πειραιώς σε οδό Γιώργη Μανουσάκη, την οδό την οποία ο ίδιος τίμησε εν ζωή έχοντας την οικία του σε αυτήν, αλλά θα εξακολουθήσει να την τιμά και μετά το θάνατό του, στο διηνεκές. Ιδιαίτερα σε μια ταραγμένη εποχή που οι αξίες δοκιμάζονται ποικιλότροπα, θα πρέπει να τιμούμε και να αναδεικνύουμε το αθάνατο ελληνικό πνεύμα.
Σας ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία.
Με τιμή
Λογοτεχνική Παρέα Χανίων