Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οφειλόμενη τιμή στον Παναγιώτη Κλάδο από τον Δήμο Χανίων

Από το 2017 δεν έχει γίνει δεκτό κανένα από τα αιτήματα ονοματοδοσίας οδού

 

Τρεις εισηγήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου προς τον Δήμο Χανίων για να δοθεί το όνομα του Παναγιώτη Κλάδου σε δρόμο του Δήμου έχουν κατατεθεί από το 2017 όταν και έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος δικηγόρος.
Τρεις εισηγήσεις που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αποδεκτές επί της ουσίας παρότι ο Π. Κλάδος εκτός από διορισμένος Νομάρχης Ρεθύμνου, ήταν εκλεγμένος στην αυτοδιοίκηση (δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων) κυρίως όμως το όνομα του έχει συνδεθεί με την αντίσταση απέναντι στη χούντα των Συνταγματαρχών. Η οικογένεια του μάλιστα είχε προτείνει συγκεκριμένο δρόμο στη Χρυσοπηγή, πάλι όμως χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη.
Στην τελευταία του πρόταση προς τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Χανίων το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων τόνισε ομόφωνα την ανάγκη «να πραγματοποιηθεί ονοματοδοσία οδού με το όνομα του Παναγιώτη Κλάδου. Ο Παναγιώτης Κλάδος πρέπει να τιμηθεί για την προσφορά του εις τους αγώνες της δημοκρατίας, διά την λίαν επιτυχή του σταδιοδρομία ως Νομάρχης Ρεθύμνου αλλά και ως Περιφερειακός, Νομαρχιακός και Δημοτικός Σύμβουλος. Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Κλάδος γεννήθηκε στο Ασκύφου Σφακίων στις 13-10-1942, γιος του Θρασύβουλου Κλάδου, ηγετικού στελέχους των Δημοκρατικών κινημάτων 1935 και 1938 κατά της δικτατορίας Μεταξά. Πτυχιούχος της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής Αθηνών και το 1959 διετέλεσε Πρόεδρος της Νεολαίας Φιλελεύθερων του Σοφοκλή Βενιζέλου και το 1961 Πρόεδρος της νεολαίας Ενώσεως Κέντρου Χανίων. Το 1969 συμμετείχε στην αντίσταση κατά της Χούντας, οργανώνοντας ένοπλες ομάδες με τον Νικήτα Βενιζέλο για δυναμική αντίσταση κατά της δικτατορίας στην Κρήτη. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται στη Μπουμπουλίνας ανακρινόμενος, στη συνέχεια εκτοπίζεται το 1970 στο Πεντάλοφο Βοΐου στον Γράμμο και μετά στη Σαμοθράκη με την κατηγορία της συγκρότησης ενόπλων ομάδων και της συμμετοχής στο κίνημα του Ναυτικού (φάκελος Μεσόγειος).
Συγχρόνως διαγράφεται, με απόφαση της Συγκλήτου από την Πάντειο με εντολή της Χούντας ως επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια του καθεστώτος.  Στη μεταπολίτευση, συνέχισε τις σπουδές του στην Πάντειο και μετά στη Νομική Σχολή. Ορκίστηκε δικηγόρος το 1977 και ενεγράφη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων όπου άσκησε το επάγγελμά του. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1978 ορίστηκε γενικός γραμματέας ΕΣΔΗΝ, διαδεχόμενος τον Αλέκο Παναγούλη. Το 1990 ανέλαβε Νομάρχης Ρεθύμνης μέχρι το 1993 και όταν παραιτήθηκε, στελέχη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ μαζί με αριστερούς και νεοδημοκράτες συγκέντρωναν υπογραφές για να παραμείνει ο έντιμος και δημοκράτης νομάρχης στη θέση του, με αποτέλεσμα να διαγραφούν από το πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ ο υπεύθυνος συνδικαλισμού του κινήματος και άλλα στελέχη της Ν.Ε.  Σαν Νομάρχης, χρηματοδότησε στα Χανιά την αναστήλωση του αρχηγείου της επανάστασης του Θερίσου που ήταν ετοιμόρροπο. Σε συνεργασία με τον διοικητή της Μοίρας Καταδρομών, κ. Ντούβα, το 1991, έστησαν το μνημείο πεσόντων καταδρομέων στην 1η Μ.Α.Λ.»
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου ζητάει από τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Χανίων να επιμεληθούν ώστε να δοθεί σε οδό της πόλεως των Χανίων το όνομα του Παναγιώτη Κλάδου του Θρασύβουλου, ο οποίος επί σαράντα έτη ετίμησε το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων ως Δικηγόρος Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα