Η ανάγκη ανάδειξης όλων των μνημειακών ελαιοδέντρων και τα οφέλη που θα έχει η Κρήτη από τον ελαιοτουρισμό τονίστηκαν από τον δρ Νίκο Μιχελάκη επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ κατά τη χθεσινή περιηγητική ημερίδα σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά με αφετηρία την “υψωμένη ελιά” στον Βατόλακκο.
H ημερίδα αυτή οργανώθηκε από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, την Περιφέρεια Κρήτης, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.
Μεταξύ των επισήμων συμμετείχαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Κρήτης Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη Ειρήνη, αρμόδια στον Πρωτογενή τομέα, Κώτσογλου Κυριάκος, αρμόδιος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης με διπλή ιδιότητα, καθόσον είναι πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.
Επόμενος σταθμός της εκδρομής μετά την υψωμένη ελιά, ήταν το Μουσείο Λαδιού Βατολάκκου όπου έγινε ξενάγηση από τον Γεώργιο Δερμιτζάκη, ενώ η ημερίδα συνεχίστηκε στον Σκινέ στην αίθουσα “Ιουλιανός Τσιράκης” όπου έγιναν εγγραφές συμμετεχόντων, χαιρετισμοί οργανωτών και επισήμων προσώπων, για να ακολουθήσουν 14 βραβεύσεις ελαιοτουριστικών δράσεων από όλη την Κρήτη με πλακέτες και επαίνους.
ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο δρ Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ τόνισε ότι «η ελαιοκομία συμβάλει σε σχέση με τον τουρισμό στην ποιοτική του βελτίωση γιατί θα δώσει κάτι παραπάνω από αυτό που σήμερα ο τουρισμός μας προσελκύει κόσμο με τον ήλιο και τη θάλασσα, θα προσέλκυε σημαντικά άλλα πράγματα κι έτσι θα συμβάλει και στην οικονομική του επέκταση την οποία θέλουν όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουριστικό τομέα και καλά το κάνουν και τον υποστηρίζουν αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να βρεθούν τα μέσα και οι τρόποι που θα επιτευχθεί αυτό…».
Από μεριάς του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης υπογράμμισε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντική η εκδήλωση που γίνεται σήμερα εδώ στον Δήμο Πλατανιά και ευχαριστούμε όλους όσους συμμετέχουν. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την φιλοσοφία και τη σκέψη πάρα πολλών πολιτών να καταλάβουν ότι η ελιά δεν είναι ένα απλό προϊόν, είναι ιστορία, πολιτισμός αλλά και το μέλλον του τόπου. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι ιδίως τώρα μ,ε την κλιματική αλλαγή το τοπικό προϊόν θα είναι εκείνο που θα δώσει το καλύτερο διαβατήριο και για τον ποιοτικό τουρισμό».
Επίσης ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σημείωσε ότι «από αυτή την δράση και αυτή την ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ και συμμετείχαν πάρα πολλοί φορείς και επιχειρήσεις βγαίνει ότι υπάρχει και το θέμα του ελαιοτουρισμού. Ήδη πολλά ελαιουργεία έχουν καταστεί επισκέψιμα, πάρα πολλές επιχειρήσεις στον τομέα της ελαιοκομίας έχουν κάνει δράσεις όπου πέρα από την προβολή του ελαιολάδου συγχρόνως είναι και ένα σημείο στο οποίο μπορεί να επισκεφτεί κάποιος και να έχει τη δυνατότητα της ελαιογευσίας. Αυτές οι δράσεις του ΣΕΔΗΚ όχι μόνο προβάλλουν και αναδεικνύουν αλλά συγχρόνως δίνουν και μια μικρή πιστοποίηση σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντική για τους επισκέπτες. Άρα λοιπόν, ανοίγουμε δρόμους και διαδρομές προς την ενδοχώρα του Δήμου για επισκέψιμα σημεία ειδικά στο κομμάτι του ελαιοτουρισμού».
Τελευταίος σταθμός της περιηγητικής ημερίδας ήταν το Βοτανικό Πάρκο με επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου.