Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Οφέλη για τις κοινωνίες από τις προστατευόμενες περιοχές

Mόνο οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες έχει ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως προστατευόμενη στα πλαίσια του Natura 2000. Αυτό αποδείχθηκε με μια σειρά από στοιχεία που παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες σε εσπερίδα το απόγευμα της Τρίτης στο Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά.
Αρχικά παρουσιάσθηκε το ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμα LIFE Natura 2000 Value Crete , ενώ την εσπερίδα άνοιξε ο κ. Μιχάλης Προμπονάς δρ. Φυσικός-περιβαλλοντολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας- Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στη συνέχεια η Γεωργία Πιλιγκότση, Οικονομολόγος Περιβάλλοντος μίλησε για «Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000». Αρχικά έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Natura, εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά της στην περιοχή του Πλατανιά και στις προστατευόμενες περιοχές που βρίσκονται στα όρια του (Χερσόνησος Ροδωπού, παραλία Μάλεμε, Λίμνη Αγιάς, κοιλάδα Φάσα, ρέμα και εκβολή κερίτη, εθνικός δρυμός Σαμαριάς). Η οικονομολόγος περιβάλλοντος επισήμανε στην ομιλία της πως «προστασία δεν σημαίνει απομάκρυνση ανθρώπινης παρουσίας και οποιαδήποτε ανθρώπινης προστασίας» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών:
• Όταν οι θεσμοί λειτουργούν και η διαχείριση των περιοχών γίνεται σωστά παρουσιάζονται σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
• Οι προστατευόμενες περιοχές προσφέρονται για την ανάπτυξη υποδομών αναψυχής, εκπαίδευσης, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, μικρής κλίμακας παράκτιας αλιείας, και δράσεις οικοτουρισμού.
• Στα άμεσα οικονομικά οφέλη αναφέρονται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών διαχείρισης, η αύξηση της απασχόλησης τοπικά και περιφερειακά με επιχειρηματικές δραστηριότητες, η διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας που γίνεται πιο ανθεκτικές σε περιπτώσεις κρίσεις, περισσότερες χρηματοδοτήσεις
• Στα κοινωνικά οφέλη ξεχώρισε τη δημιουργία δικτύων εθελοντισμού, τη δημιουργία επαγγελματικών δικτύων και τις συμμετοχικές διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων. Επίσης στην ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης και έρευνας στις προστατευόμενες περιοχές, στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες κα.
Ακολούθως ο κ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Δρ. Βιολόγος (Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης) μίλησε για τις «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες της Άγριας Ζωής» ενώ η Μαρία Δημοπούλου, Εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς για την αξιοποίηση των περιοχών Νatura ως εργαλείο ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Στην “αειφόρο ανάπτυξη και υδατικοί πόροι» επικεντρώθηκε η εισήγηση του Γιώργου Σταυρουλάκη καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης.
Δυστυχώς η συμμετοχή τόσο των εκπροσώπων τοπικών φορέων όσο και των πολιτών ήταν πολύ μικρή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα