Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Οι 301+1 αντίπαλοι των χανιώτικων ομάδων

Στο Μουσείο της Εθνικής Ελλάδος που δημιούργησε το 2012 ο Γαλανόλευκος Φάρος εδώ στα Χανιά υπάρχει και ένα τμήμα του με τον τίτλο Respect

Εκεί εκτίθονταν οι φανέλες των ομάδων που αντιμετώπισε η Εθνική μας σε διάφορες διοργανώσεις ως ένδειξη σεβασμού στους αντιπάλους της.
Πάνω σε αυτή τη λογική προχωράμε σήμερα σε μια μάλλον ασυνήθιστη καταγραφή που αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας αρκετών όχι απλά μηνών αλλά χρόνων θα λέγαμε.
Διότι πραγματοποιήσαμε μία αναδρομή 70 ετών (μέχρι την περίοδο 2019-20) για να ανακαλύψουμε όλες εκείνες τις ομάδες που βρέθηκαν αντίπαλοι των χανιωτικων στις διάφορες διοργανώσεις.
Μιλάμε για πανελλήνιας εμβέλειας διοργανώσεις όπως:
α) Πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών -μαζί με τους αγώνες πλέι οφ.
β) Κύπελλο Ελλάδας
γ) Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας -εδώ υπολογίζονται και οι αγώνες στην βραχύβια διοργάνωση του κυπέλλου Γ’ Εθνικής
δ) Αγώνες μπαράζ για άνοδο στις εθνικές κατηγορίες
ε) Θερινό τουρνουά ΟΠΑΠ (μια διοργάνωση που υπήρχε επί μία 7ετία την περίοδο της δικτατορίας).
Αντίθετα δεν υπολογίζουμε συμμετοχές σε τουρνουά και μικρότερης εμβέλειας διοργανώσεις όπως π.χ. η “Μάχη της Κρήτης” που πριν καθιερωθεί για τις μικτές επί μία τριετία συμμετείχαν ομάδες από τα τοπικά πρωταθλήματα του νησιού.
Συνολικά καταγράψαμε 4.471 αγώνες σε αυτές τις 7 δεκαετίες και από την… ιχνηλάτησή τους -για να χρησιμοποιήσουμε και μια λέξη της επικαιρότητας- προέκυψαν 302 διαφορετικές ομάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα που βρέθηκαν έστω και σε ένα παιχνίδι απέναντι στους συλλόγους των Χανίων. Προσπαθήσαμε πάντως το αφιέρωμα να ξεφεύγει από τη στεγνή στατιστική ματιά για να μην είναι κουραστικό.

Ο “λαβύρινθος” των συγχωνεύσεων

Η Παναχαϊκή συγχωνεύθηκε με τον γειτονικό Πατραϊκό ενώ η Δόξα Δράμας έψαξε στη Μαγνησία νέο ΑΦΜ

Το πιο δύσκολο κομμάτι πέρα από την έρευνα ήταν η ταξινόμηση των ομάδων μετά τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις που έχουν προκύψει από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι σήμερα. Τότε οι σύλλογοι εφάρμοζαν το “ισχύς εν τη ενώσει” για να αποκτήσει μία αξιόλογη εκπροσώπηση η κάθε περιοχή που έβλεπε κατακερματισμένες τις ποδοσφαιρικές της δυνάμεις. Στα χρόνια όμως του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ειδικά την τελευταία 20ετία οι συγχωνεύσεις απέκτησαν ένα άλλο… νόημα. Συχνά καταχρεωμένες ΠΑΕ με “βαρύ” όνομα και φανέλα αναζητούσαν άλλες είτε από την ίδια Ενωση (Παναχαϊκή – Πατραϊκός, Κέρκυρα – Κασσιόπη, Λαμία – Αγρότης Λιανοκλαδίου, Τρίκαλα – Φλαμούλι κ.λπ.) είτε και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά (Ολυμπιακός Βόλου – Κασσάνδρα, Ηρακλής – Κατερίνη, Δόξα Δράμας – Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου, Βέροια – Σκουτάρι Σερρών κ.ά.) για να γλυτώσουν τα χρέη “ταπώνοντας” δεκάδες ποδοσφαιριστές, ξενοδοχεία, καταστήματα αθλητικού υλικού κ.ά.
Πραγματικά ένας κυκεώνας που είναι πολύ δύσκολο να ορίσεις πού ξεκινάει και πού σταματάει η ιστορία κάθε συλλόγου.
Εδώ λοιπόν αποφασίσαμε να θεωρήσουμε όλες τις γνωστές ομάδες που… επανέκαμψαν από συγχώνευση ως συνέχεια των προηγούμενων εφόσον κράταγαν την έδρα και τα χρώματα -συνήθως και το σήμα έστω ελαφρά παραλλαγμένο.
Διότι για παράδειγμα τόσο ο αρχικός Ηρακλής, όσο και αυτός που προέκυψε το 2012 από την συγχώνευση με τους Πόντιους Κατερίνης όπως και ο… νεότερος που επανέρχεται στις εθνικές κατηγορίες οσονούπω σε συνεργασία με τον Ηρακλή Αμπελοκήπων συνεχίζουν την ιστορία του “Γηραιού” που είναι συνυφασμένος με τον προερχόμενο από την Τασκένδη τεράστιο ποδοσφαιριστή Βασίλη Χατζηπαναγή. Αλλά και είτε ΑΟΚ, είτε ΑΟΚΚ ουσιαστικά την Κέρκυρα εννοούμε τόσο πριν όσο και μετά από τη συνεργασία με την ομάδα που έδρευε στα βόρεια του νησιού.
Μοναδική εξαίρεση στην καταμέτρηση μας ο Αιολικός. Διότι ο σημερινός ΑΠΣ που ιδρύθηκε το 1975 δεν έχει σχέση με τον ΑΟ που βρέθηκε μία δεκαετία νωρίτερα στον δρόμο του Τάλω στη Β’ Εθνική.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2009 για τη Δ’ Εθνική ο ΑΟ Ασή Γωνιάς υποδέχθηκε την Σπάθα Κολυμπαρίου (φωτ.) και για πρώτη φορά βρήκε απέναντι του σε επίσημη διοργάνωση χανιώτικο σύλλογο

Το παράδοξο του ΑΟ Ασή Γωνιάς

Στον τίτλο της έρευνας γράφουμε οι 301+1 ομάδες. Αυτό το… συν ένα λοιπόν αφορά τον ΑΟ Ασή Γωνίας. Που ανήκει διοικητικά στη Π.Ε. Χανίων και στον Δήμο Αποκορώνου αλλά επειδή βρισκεται πολύ πιο κοντά στην έδρα του γειτονικού μας Ρεθύμνου και υπάγεται και στην εκεί Αστυνομική Διεύθυνση επέλεξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του (1994) να εγγραφεί στην ΕΠΣΡ και όχι στην ΕΠΣΧ. Ηρθαν έτσι τα πράγματα που για δύο σεζόν αγωνίσθηκε στον όμιλο Κρήτης της Δ’ Εθνικής και βρέθηκε απέναντι σε σωματεία της περιοχής που κανονικά ανήκει. Ετσι μοιραία αναφέρεται και αυτός ως αντίπαλος των ομάδων μας με την απαραίτητη όμως υποσημείωση… Αλλωστε αρκετές ακόμα ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας επέλεξαν για ανάλογους λόγους να ανήκουν σε γειτονική Ενωση από αυτή που βρίσκεται η έδρα τους…

Μια τριάδα από το Ηράκλειο στις πρώτες θεσεις

Οι 3 ομάδες που βρέθηκαν περισότερες φορές απέναντι στις χανιώτικες προέρχονται όλες από το Ηράκλειο. Λογικό αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο ισχυρή Ενωση του νησιού μας με τα μέλη της να έχουν σαφώς μεγαλύτερη παρουσία στις εθνικές κατηγορίες και διοργανώσεις σε σχέση με τις άλλες δύο του Ρεθύμνου και του Λασιθίου.
Για την ιστορία ιδού και τα συνολικά στατιστικά που επιλέξαμε να μην παρουσιάσουμε για τις υπόλοιπες για να μην κουράσουμε με τόσα νούμερα και αριθμούς. Οι νίκες, ισοπαλίες ήττες και γκολ διαβάζονται με πρώτες τις χανιώτικες ομάδες δηλαδή όπως φαίνεται αυτές του Ηρακλείου υπερτερούν σε νίκες όπως φυσικά και σε τέρματα.

Ομάδα Φορές Αγώνες Ν.-Ι.-Η. Τέρματα
Ηρόδοτος 72 137 48-33-56 145-200
ΠΟ Ατσαλένιος 64 121 35-26-60 137-204
Εργοτέλης 61 113 22-27-64 114-261

Από τον ΟΦΗ στον Πόρο

Η πρώτη ομάδα που έπαιξε με σύλλογο των Χανίων ήταν ο ΟΦΗ για τη διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας το 1950-51 πριν δηλαδή διοργανωθεί το πρώτο πρωτάθλημα της νεοσύστατης τότε ΕΠΣΧ. Αντιμετώπισε την Ιωνία την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (0-1) και στο παιχνίδι αυτό είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο φύλλο των “Χ.ν.”. Ξανά μία ομάδα από το Ηράκλειο, ο Πόρος ήταν και ο τελευταίος σύλλογος που αντιμετώπισε χανιώτικο την περυσινή σεζόν 2019-20 που μελετάμε. Ηδη βέβαια ένα ακόμα σωματείο της ΕΠΣΗ, η Δαμάστα αποτελεί το 303ο που αντιμετώπισαν οι χανιώτικες με παρθενικό αντίπαλο της τον Πλατανιά σε συνάντηση για την 4η αγωνιστική της φετινής Γ’ Εθνικής (1-1). Θεωρητικά η Δαμάστα θα αντιμετωπίσει 4 φορές χανιώτικες ομάδες φέτος και θα δώσει 4 αγώνες σε ένα γύρο και όχι 8 σε δύο γύρους σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα. Ολα αυτά όμως… Covid-19 επιτρέποντος.

Η Δράμα 46η Ένωση στο δρόμο των Χανίων

Συνολικά οι χανιώτικες ομάδες έχουν αντιμετωπίσει συλλόγους από 46 διαφορετικές Ενώσεις από τις υπόλοιπες 52 που ανήκουν στη δύναμη της ΕΠΟ. Οι 6 που δεν έτυχε να βρεθούν απέναντι τους είναι οι Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας και οι 3 βόρειες: Γρεβενών, Φλώρινας και Εβρου. Επίσης δεν έχουν βρεθεί απέναντι σε ομάδες από Λευκάδα και Λήμνο που όμως αν και αποτελούν ξεχωριστές Περιφερειακές Ενότητες ποδοσφαιρικά υπάγονται μαζί με Πρέβεζα και Λέσβο με τις ομάδες των οποίων υπάρχει προϊστορία. Τελευταία Ενωση που είδε ομάδα να αντιμετωπίζει χανιώτικη ήταν η Δράμα με τη Δόξα να πρωτοπαίζει την περίοδο 2017-18 με τον ΑΟΧ/Κισσαμικό. Μάλιστα μπήκε την τελευταία στιγμή στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (Football League) τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά την αποχώρηση του Ηρακλή καθώς δεν χρειάστηκε να δώσει μπαράζ με τον Καραϊσκάκη Αρτας που επίσης κέρδισε την άνοδο. Μιλάμε πάντα για ποδόσφαιρο ανδρών αφού στο γυναικείο οι Αμαζόνες Δράμας έπαιξαν πιο νωρίς από το 2013-14 (πρωταθλήτριες τότε) με χανιώτικη ομάδα και συγκεκριμένα τον ΑΟΧ για την Α’ Εθνική.

Παρακάτω οι 301+1 αντίπαλοι των χανιώτικων συλλόγων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα για να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τους. Κατά σειρά αναφέρεται η ΕΠΣ που ανήκουν και μετά την ομάδα πόσους αγώνες έχει δώσει με τις χανιώτικες, ποια περίοδο βρέθηκε 1η φορά στον δρόμο των συλλόγων μας, σε ποια διοργάνωση και με ποιο σύλλογο. Τα Α, Β, Γ, Δ, Ερ. δείχνουν την κατηγορία, το ΚΕ και το ΚΕρ. το Κύπελλο Ελλάδας και Κύπελλο Ερασιτεχνών αντίστοιχα, το ΘΤ σημαίνει Θερινό τουρνουά ΟΠΑΠ, το Μπ. ότι ήταν αγώνας μπαράζ ενώ το Ειδ. αφορά το Ειδικό πρωτάθλημα που έπαιζαν οι πρωταθλητές Ενώσεων για την άνοδο στη Β’ Εθνική πριν καθιερωθεί το Ερασιτεχνικό. Ο αστερίσκος σημαίνει ότι ο ΑΟΧ και η Ιωνία ονομάζονταν τότε ΑΕΧ και Αναγέννηση αντίστοιχα

Το παραπάνω θέμα το αφιερώνουμε στη μνήμη του Σπύρου Τσάτσουλη από την Τρίπολη που με το τεράστιο αρχείο του μας είχε προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε αυτή την καταγραφή 70 χρόνων. Επίσης ευχαριστούμε τον Γρηγόρη Δημακάκο για τα στοιχεία του Κυπέλλου Ελλάδος, τον συλλέκτη Βαγγέλη Μυλώβα από την Κέρκυρα για τις φωτογραφίες με τις φανέλες που του ζητήσαμε, τον Πάρη Κωνσταντινίδη που σχεδίασε σήματα νησιωτικών ομάδων που πλέον δεν υπάρχουν, τον Τάσο Βαρδάκη για το λαβαράκι του ΑΟ Πόρου και τον Λευτέρη Αντωνακάκη για το πρόγραμμα της Δόξας Δράμας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα