Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οι αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό

Σειρά παρεµβάσεων που επηρεάζουν την ασφάλιση και συνταξιοδότηση πάνω από 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Οι περισσότερες συμπεριλαμβάνονται στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, που μετά τη δημόσια διαβούλευση αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, με αιχμή τις αλλαγές στα όρια ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ). Σημαντική κρίνεται η παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων, ενώ αλλαγές έρχονται και στη λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, με στόχο την επίσπευση έκδοσης του μερίσματος. Την ίδια στιγμή, στον ΕΦΚΑ επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων του Δημοσίου, με τη λειτουργία ειδικής ομάδας δράσης και ήδη, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί στο μισό.

Αναλυτικά, στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει ως αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2023 να αυξηθεί αντίστοιχα ο καθαρός μισθός όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι η ειδική αυτή εισφορά δεν υπολογίζεται στο εφάπαξ, δεν συμπεριλαμβάνεται στις συσσωρευμένες εισφορές και δεν προσμετράται στον συντελεστή ανταποδοτικότητας ή στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου. Επιβλήθηκε το 2011 με στόχο τη διάσωση του ΤΠΔΥ, όμως πλέον ο κλάδος πρόνοιας του ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει είναι πλεονασματικός και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος διατήρησής της. Αντίθετα, εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, η κατάργησή της θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι έπειτα από αίτημα των ενστόλων, εξετάζεται από το αρμόδιο υπουργείο Αμυνας η κατάργηση της αντίστοιχης εισφοράς και για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με την κατάργηση του 1% που επιβάλλεται στο σύνολο των αποδοχών, ένας νεοπροσληφθείς υπάλληλος ωφελείται κατά περίπου 110 ευρώ τον χρόνο, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου κατά 365 ευρώ κι ένας διευθυντής κατά περίπου 590 ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Αναλυτικά, προβλέπεται ότι όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αναγνώρισης έως και 5 ετών, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

Με την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ενστόλων (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική).

Με το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, η πόρτα του Δημοσίου για πρόωρη συνταξιοδότηση σε ηλικία 55-60 ετών κλείνει από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά για όσους υπαλλήλους είχαν μεν συμπληρώσει 25ετία το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, δεν προλαβαίνουν όμως να συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία έως το τέλος του 2022. Ετσι, για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011 αλλά δεν συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022. Θα πρέπει να ξαναδεί τις όποιες δυνατότητες συνταξιοδότησης έχει ύστερα από 6 χρόνια, όταν δηλαδή θα συμπληρώσει τα 62. Στον αντίποδα, εάν ο ίδιος υπάλληλος συμπληρώσει, για παράδειγμα, το 56ο σε λίγες ημέρες, εντός Νοεμβρίου, θεμελιώνει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη, το οποίο μάλιστα δεν είναι ανάγκη να το ασκήσει έως το τέλος του 2022. Μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε.

Αλλαγές έρχονται και στη λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο θέτει ως στόχο την πληρωμή των μερισμάτων σε τακτικές πληρωμές ανά τρίμηνο. Ηδη, άλλωστε, το ΜΤΠΥ, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και καθιερώνοντας το ψηφιακό μέρισμα, έχει εκμηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις δικαιούχων μερίσματος, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο αναμονής ακόμη και σε έναν μήνα. Σύμφωνα δε με ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα καταβληθούν με έκτακτη πληρωμή αναδρομικά ποσά μερισμάτων, συνολικού ύψους 575.722,12 ευρώ, σε 1.200 νέους δικαιούχους, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου καταβλήθηκαν τα μερίσματα με ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών τους μέχρι τις 31.8.2022.

Αντιδράσεις όμως προκαλεί η διάταξη που προβλέπει τη διαχείριση της περιουσίας του ΜΤΠΥ από την ΕΔΕΚΤ, με τους εκπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων να ζητούν την απόσυρση των σχετικών διατάξεων, υποστηρίζοντας ότι η περιουσία του Ταμείου (440 εκατ. ευρώ σε κινητές αξίες και 40.000 τ.μ. ακίνητη περιουσία, που αποφέρουν ετησίως στο ταμείο 5,2 εκατ. ευρώ) «δεν πρέπει να λεηλατηθεί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα