Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Οι άνθρωποι πίσω από τις μάσκες

Για αυτούς δεν υπάρχει καραντίνα… δίπλα στον ασθενή, μπροστά από το ταμείο, πίσω από την αντλία, εργαζόμενοι, επαγγελματίες αλλά και εθελοντές σε τομείς που δεν μπορούν να… βάλουν λουκέτο, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν, να προσφέρουν, να στηρίξουν, να συνδράμουν. Με τους ανθρώπους αυτούς ανοίξαμε συζήτηση για την καθημερινότητά τους εν μέσω πανδημίας.

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΑ SUPER MARKET: Με χαμόγελο… αλλά και αποστάσεις!
Eίναι πολλές φορές ο εύκολος στόχος για όλους μας, οι αποδέκτες παραπόνων, εκνευρισμού, διαμαρτυριών. Τώρα μέσα σε αυτήν την κρίση διαπιστώσαμε όλοι πόσο σπουδαία δουλειά κάνουν οι εργαζόμενοι στα super market και στα σημεία πώλησης τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Ολες αυτές τις ημέρες, ακούραστοι πίσω από τα ταμεία, μπροστά στα ράφια προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον ηλικιωμένο, τη μητέρα με το παιδί, τον κάθε πολίτη.
Στο κατάστημα ΣΥΝΚΑ στους Αγ. Αποστόλους συναντάμε τον Κώστα Πανιεράκη τον διευθυντή. Φορώντας γάντια στα χέρια και κρατώντας αποστάσεις, είναι εκεί για να εξυπηρετήσει τους πολίτες. «Συμπληρώνω 24 χρόνια στο ΣΥΝΚΑ και όπως είναι φυσικό τέτοιες καταστάσεις δεν έχουμε ξαναζήσει. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας, γάντια, συχνό πλύσιμο με αντισηπτικό, τοποθέτηση “πλέξ γκλας” στα ταμεία, απολύμανση τόσο των καροτσιών όσο και του καταστήματος σχεδόν καθημερινά, ενώ στην είσοδο του καταστήματός μας υπάρχει άτομο που φροντίζει ώστε να μην βρίσκονται ποτέ πάνω από 110 άτομα στο μαγαζί όπως προβλέπεται. Μόνο την Μεγάλη Πέμπτη που ο κόσμος ήταν πάρα πολύς χρειάσθηκε να πούμε ότι “δεν βάζουμε άλλους” μέχρι να αποχωρήσουν αυτοί που είναι μέσα» μας λέει. Ο κόσμος έχει προσαρμοστεί στις νέες αυτές καταστάσεις, ρωτάμε το συνομιλητή μας. «Τα νέα παιδιά ναι, είναι πιο συνεργάσιμοι κρατάνε αποστάσεις, είναι προσεκτικοί. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο… δύσκολοι αλλά προσπαθούμε και τους εξηγούμε πως πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί» απαντάει και παράλληλα θυμάται ένα από τα ιδιαίτερα περιστατικά των ημερών. «Στην είσοδο γίνονται τα πιο… ιδιαίτερα συμβάντα. Μέχρι να βάλει ο ένας τα γάντια καθυστερεί, περιμένει ο άλλος από πίσω τον πλησιάζει λίγο περισσότερο… «κράτα τις αποστάσεις» λέει ο ένας, «τέλειωνε, πιο γρήγορα ο άλλος»… δημιουργούνται καμιά φορά παρεξηγήσεις αλλά αντιμετωπίζονται γρήγορα χωρίς προβλήματα. Στην αρχή ήμασταν όλοι πιο φοβισμένοι, όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται η κατάσταση. Να θυμηθώ ότι τις πρώτες ημέρες δεν είχε μείνει… μακαρόνι για μακαρόνι; Και γενικά είχαν πέσει όλοι πάνω στις ξηρές τροφές. Μετά ομαλοποιήθηκε η κίνηση αλλά η δουλειά έχει αυξηθεί σίγουρα ειδικά στα μεγάλα σε μέγεθος super market».

ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Εξι μήνες πίσω από το ταμείο βρίσκεται η Φαίδρα Παπουτσάκη. Με χαμόγελο και καλή διάθεση προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες τους καταστήματος. «Τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι και να εξυπηρετούμε τον κόσμο» μας λέει σε ένα διάλειμμα της εργασίας της. Τη ρωτάμε για τη σχέση με τους πελάτες. «Είναι συνεργάσιμοι, μας ακούν, κρατάνε τα μέτρα ασφαλείας γιατί υπάρχει και κάποιος φόβος. Εμείς τους λέμε να κρατάνε τις αποστάσεις ειδικά τους μεγαλύτερους που είναι και πιο ευάλωτοι» αναφέρει.

«Ολοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε», αναφέρει ο Κώστας Ψυλλάκης.

Ο ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΗΣ: «Στο καθήκον…»
Στο καθήκον και οι βενζινοπώλες των Χανίων. Παρότι η δουλειά έχει πέσει σε ποσοστό κοντά στο 70% είναι καθημερινά στα καταστήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν όποιον το έχει ανάγκη. «Από την έναρξη της κρίσης η κίνηση έχει πέσει απίστευτα… βέβαια είμαστε σε καλύτερη μοίρα από αυτούς που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους» μας λέει ο Κώστας Ψυλλάκης που διατηρεί πρατήριο στην περιοχή του Κλαδισού.
Φορώντας γάντια στα χέρια και τηρώντας τις αποστάσεις, οι υπάλληλοι του βενζινάδικου εξυπηρετούν τον κόσμο. «Η βασικότερη επαφή με τον κόσμο είναι με τα χρήματα για αυτό και τα γάντια είναι απαραίτητα. Στο ίδιο καζάνι βράζει και ο κόσμος που έρχεται εδώ, φορά γάντια και μάσκες. Σε σύγκριση με πριν τον κορωνοϊό, η κίνηση στη βενζίνη έχει πέσει κατά 70%, το ίδιο και το πλύσιμο. Μια κίνηση παρουσιάζει το πετρέλαιο θέρμανσης γιατί έχει πέσει η τιμή και ο κόσμος εφοδιάζεται για του χρόνου», επισημαίνει που δεν κρύβει την ανησυχία του για τα όσα θα επιφυλάξει η επόμενη ημέρα.

Η ΕΡΥΘΡΟΣΤΑΥΡΙΤΙΣΣΑ: «Δεν αφήνουμε τον φόβο να κυριαρχήσει…»
Εδώ και ένα μήνα, τη βλέπουμε καθημερινά στην είσοδο του Νοσοκομείου Χανίων, με μάσκα, γάντια και ένα μετρητή θερμοκρασίας στα χέρια να εξετάζει τον καθένα που μπαίνει μέσα στο ίδρυμα. Η κα Κωνσταντίνα Ανετάκη, εθελόντρια της Νοσηλευτικής του Ερυθρού Σταυρού Χανίων, είναι ένας από τους πολλούς Ερυθροσταυρίτες που και αυτές τις ημέρες δίνουν το “παρών” όπου υπάρχει ανάγκη. «Από τις 20 Μαρτίου είμαστε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων και στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο καλύπτοντας με συναδέλφους και τα δύο ιδρύματα. Μαζί με το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό κάνουμε θερμομέτρηση και βοηθάμε στη διαλογή των περιστατικών» μας λέει. Τη ρωτάμε για το πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος απέναντί τους. «Είναι φιλικοί οι περισσότεροι, δέχονται τις οδηγίες μας υπάρχουν και αυτοί που είναι λίγο φοβισμένοι και σε αυτήν την περίπτωση η δουλειά μας είναι να τους καθησυχάσουμε και να τους ενημερώσουμε καλύτερα» σημειώνει η Κωνσταντίνα. Οσο για τους προσωπικούς της φόβους, αν η ίδια ανησυχεί μήπως “κολλήσει” τον ιό, καθώς καθημερινά συναναστρέφεται με πολύ κόσμο στην είσοδο του Νοσοκομείου, η Κωνσταντίνα εμφανίζεται εξαιρετικά ψύχραιμη. «Καταρχάς ο Ερυθρός Σταυρός έχει φροντίσει ώστε όλοι που είμαστε εδώ να μην ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και να μην έχουμε κάποιον από ευπαθή ομάδα στην οικογένειά μας. Πριν αναλάβουμε υπηρεσία, εκπαιδευτήκαμε από την λοιμωξιολόγο του Νοσοκομείου την κα Λαγουδάκη και τον πνευμονολόγο τον κ. Μαρκάτο, αλλά και όλοι οι γιατροί είναι δίπλα μας να μας στηρίξουν και να μας ενημερώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Οταν έχουμε ένα ύποπτο περιστατικό, κάποιον εμπύρετο ή με δύσπνοια, οι εθελοντές και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που θα το διαχειριστεί, θα αντικαταστήσει όλο τον υγειονομικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες κ.ά.) για να επανέλθουμε στη διαλογή», τονίζει.
Το διάστημα που βρίσκεται στην είσοδο του Νοσοκομείου δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιο συμβάν που να την ανησύχησε, εξάλλου όπως λέει «δεν αφήνουμε τον φόβο να κυριαρχήσει πάνω μας. Εχουμε εμπιστοσύνη στην εκπαίδευσή μας». Παράλληλα ευχαριστεί τους κ. Παλάσκα και Κοσμίδη στο Ναυτικό Νοσοκομείο, τους κ. Μπέα και Μπολιώτη και τη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ:
Αγγελική Δαμιανάκη, Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής και επιστημονικά υπεύθυνη δύο Κλινικών Covid-19, Νοσοκομείο Χανίων

Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία μας, λέει στις “διαδρομές” η πνευμονολόγος Αγγελική Δαμιανάκη, η οποία είναι διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής και επιστημονικά υπεύθυνη των δύο Κλινικών Covid-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Πρόκειται για τις κλινικές ενδιάμεσης νοσηλείας και νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 που έχουν διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο.
Την ρωτάμε τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά της μετά την πανδημία και μας απαντά: «έχουν αλλάξει πολλά και στην εργασία μου και στο σπίτι μου. Η αλήθεια είναι πως αυτό που συμβαίνει με την πανδημία του κορωνοϊού είναι κάτι πρωτόγνωρο και προσπαθούμε ως γιατροί να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας αλλά και εμπλουτίζοντας τις πολύ περισσότερο. Διότι αυτός ο ιός έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι πολύ μεταδοτικός. Και όλη η προσπάθειά μας στο Νοσοκομείο Χανίων είναι να εξοπλίσουμε την κλινική μας και όλην τη δομή με τα απαραίτητα μηχανήματα και τα απαραίτητα φίλτρα. Γιατί νοσηλεύουμε μεν τους ασθενείς που έχουν πνευμονία αλλά με μεγάλο δείκτη προστασίας για τον άρρωστο και για το προσωπικό, προσπαθούμε να εμποδίσουμε όσο γίνεται περισσότερο την διασπορά του ιού. Αυτός είναι ο στόχος μας. Κι αυτό ακριβώς μας έχει γεμίσει με πάρα πολλή δουλειά, εργαζόμαστε πάρα πολλές ώρες, ενημερωνόμαστε, είμαστε πολλές ώρες στον υπολογιστή και παρακολουθούμε σεμινάρια που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, για να δούμε τι πρακτικές έχουν ακολουθήσει συνάδελφοι μας σε παρόμοιες περιπτώσεις π.χ. στην Ιταλία, στην Αγγλία κ.ά.
Αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και προσπαθούμε κι εμείς οι ίδιοι να εφαρμόσουμε τα ίδια, να εξοπλίσουμε την Κλινική μας με τα κατάλληλα μηχανήματα και συσκευές ώστε να αντιμετωπίσουμε με το σωστότερο τρόπο τους ασθενείς αλλά και να μειώσουμε την διασπορά του ιού».
Οσον αφορά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η ίδια για να προστατεύσει τον εαυτό της αλλά και το περιβάλλον της, αναφέρει: « θα πρέπει όλοι μας να προσέχουμε τον εαυτό μας, δηλαδή να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, να προσέχουμε τη διατροφή μας, να γυμναζόμαστε όσο μπορούμε, να τρώμε σωστά, να έχουμε πολύ καλή ατομική υγιεινή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μας, να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας κι αν αισθανθούμε την παραμικρή αδιαθεσία ή “ανεβάσουμε” πυρετό θα πρέπει να απομονωνόμαστε από τους άλλους. Βασικά, θα πρέπει να θεωρούμε όλοι μας πως είμαστε ήδη φορείς του ιού και ότι ο απέναντί μας, οι άλλοι άνθρωποι είναι επίσης φορείς του ιού έτσι ώστε να είμαστε σε εγρήγορση και να παίρνουμε τις προαναφερόμενες προφυλάξεις. Στο Νοσοκομείο έχουμε εξοπλιστεί με τις κατάλληλες στολές υψηλής προστασίας, έχουμε προμηθευτεί με μάσκες και με ατομικά μέσα υγιεινής προκειμένου να διαχειριστούμε τα περιστατικά. Επίσης έχουμε φροντίσει στην κλινική που θα νοσηλεύσουμε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχει 14 θαλάμους, οι 7 να είναι τετράκλινοι και οι υπόλοιποι μονόκλινοι, ώστε να νοσηλεύεται ένας ασθενής στον κάθε θάλαμο και να εμποδίζεται η διασπορά του ιού.
«Στο σπίτι, η οικογένεια μου ανησυχεί πάρα πολύ, μου λένε να προσέχω. Ηδη έχω διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο στο σπίτι μου όπου όταν επιστρέφω από το Νοσοκομείο αλλάζω τα ρούχα μου, κάνω μπάνιο και παίρνω όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, γιατί κι εγώ ανησυχώ μήπως τυχόν μεταφέρω τον ιό στο σπίτι. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι ο ιός “κυκλοφορεί” και “θα κυκλοφορεί” και τώρα που θα αρθούν τα μέτρα θα αντιμετωπίσουμε κρούσματα, θα μολυνθούμε -ένα μεγάλο ποσοστό από εμάς- δεν πρέπει όμως να ανησυχούμε, γιατί μόλις το 5% θα περάσει πολύ σοβαρά την αρρώστια αυτή.
Δηλαδή από αυτούς που θα νοσήσουν το 80-85% θα περάσει πολύ ελαφρά τη νόσο, σαν μια κοινή γρίπη. Χρειάζεται μόνο απομόνωση και καλή διατροφή. Το 20% εκτιμάται ότι θα νοσηλευθεί και ένα 5% θα νοσήσει βαριά, που συνήθως είναι άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ευπαθείς ομάδες. […] Θα πρέπει να δούμε με αισιοδοξία αυτήν την πανδημία και να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Στέλιος Καστρινάκης, Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Χανίων, ειδικός Γενικής Ιατρικής – επειγοντολόγος

Οσο πιο πολύ προσέχουμε και κρατούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία, λέει στις “διαδρομές”, ο Στέλιος Καστρινάκης, διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Χανίων, ειδικός Γενικής Ιατρικής – επειγοντολόγος.

Τι έχει αλλάξει από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η πανδημία;

«Η ζωή μου έχει αλλάξει ως προς τη διαχείριση τη δική μου απέναντι στους άλλους ανθρώπους, την οικογένεια μου αλλά και τους ασθενείς» μας λέει και προσθέτει πως «στον ιατρικό τομέα, η ευθύνη είναι ακόμη πιο μεγάλη γιατί δεν είναι μόνο να δούμε κάποιο ύποπτο κρούσμα και να το αντιμετωπίσουμε αλλά να αντιμετωπίσουμε σωστά όλους τους ασθενείς που προσέρχονται στα Επείγοντα του Νοσοκομείου. Οπότε η ευαισθησία και η υπευθυνότητα απέναντι σε όλους έχει γίνει ακόμη πιο μεγάλη, ώστε να μην υπάρξει κάποια διασπορά ή κάποιο λάθος το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά κάποιου ιού, παρόλο που στα Χανιά εμείς δεν έχουμε, μέχρι στιγμής».
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει ο ίδιος ως γιατρός αλλά και πατέρας ενός βρέφους, μας εξηγεί πως:
«όσον αφορά το Νοσοκομείο, αυτό που τηρούμε όλοι οι υγειονομικοί και ειδικά το προσωπικό της πρώτης γραμμής, είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων που βασίζονται στις οδηγίες της ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ. Δηλαδή: πάντα φοράμε μάσκα ενώ βρισκόμαστε μέσα στο χώρο των Επειγόντων, όταν έρθει κάποιο ύποπτο κρούσμα τηρούνται μέτρα ασφαλείας όσον αφορά την διαχείρισή τους από την είσοδο του νοσοκομείου, κάτι για το οποίο μερίμνησε η Διοίκηση του ιδρύματος σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων.
Υπάρχει μια ενεργοποίηση του μηχανισμού, δηλαδή σε ειδικούς χώρους ντυνόμαστε ανάλογα με στολή αυξημένης προστασίας και τηρώντας όλα τα μέτρα εξετάζουμε τον ασθενή που στη συνέχεια είτε θα πάει σπίτι του ή θα κριθεί να νοσηλευθεί στην Κλινική ενδιάμεσης νοσηλείας του Νοσοκομείου, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».
«Στο σπίτι, όσον αφορά την ατομική δική μου προστασία και της οικογένειάς μου, φροντίζω να μην επιστρέφω στο σπίτι μου με τα ρούχα που φοράω στο νοσοκομείο. Εχω έναν ειδικό χώρο εκτός του σπιτιού μου, όπου πηγαίνω εκεί, αλλάζω, κάνω μπάνιο, χρησιμοποιώ ειδικά αντισηπτικά για πλύσεις και αφού αλλάξω ρούχα, μετά θα ανέβω στο σπίτι μου. Εάν είχαμε κρούσματα όπως στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή το Ηράκλειο, το σχέδιο θα ήταν να μείνω σε έναν χώρο μόνος μου και δεν θα ήμουν μαζί με την οικογένειά μου. Δεν θα υπήρχε λόγος να ρισκάρω να μολύνω την οικογένεια μου από τον ιό», αναφέρει ο κ. Καστρινάκης, προσθέτοντας ότι « οι δικοί μου άνθρωποι είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Εμείς ως οικογένεια δεν βλέπουμε κανέναν, ούτε τους γονείς μας, ούτε τα αδέρφια μας, ούτε φίλους και συγγενείς. Αν και με τους γονείς μου, μας χωρίζει ένας όροφος, το Πάσχα το περάσαμε μόνοι μας στα σπίτια μας, δεν επισκεφθήκαμε ο ένας τον άλλον. Προσέχουμε πάρα πολύ, δεν ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ φοράμε μάσκα και γάντια. Και φυσικά διατηρούμε τις ανάλογες αποστάσεις».
Για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει ο ίδιος στον κόσμο, επισημαίνει πως «οι άνθρωποι που έρχονται στο Νοσοκομείο είναι πάρα πολύ συνειδητοποιημένοι, πειθαρχημένοι και ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών. Ο κόσμος προσέχει. Οσο πιο πολύ προσέχουμε και όσο πιο πολύ κρατούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας (να αποφεύγουμε χώρους συνωστισμού κ.ά) τότε θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε γρήγορα από αυτήν την πανδημία».

Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: «Σουρεαλιστικές καταστάσεις»
«Πως θα περιέγραφα με μια λέξη την κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες με τον κορωνοιό; Σουρεαλιστική!», λέει ο φαρμακοποιός Κώστας Νικηφοράκης που όπως πολλοί συνάδελφοί του στα Χανιά αντιμετωπίζουν καθημερινά δύσκολες καταστάσεις. «Είναι κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί και για όλους όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς είναι κάτι εξωπραγματικό αυτό που ζούμε. Την ίδια στιγμή παρότι έχει περάσει τόσο καιρός δεν πιστεύω ότι έχουμε την ενημέρωση που θα ’πρεπε από το κράτος. Από τα δικά μας όργανα υπάρχει μια ενημέρωση αλλά από την άλλη είναι τόσες οι πληροφορίες από τις οποίες βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά δίκτυα που χανόμαστε», τονίζει.
Και στην κρίση αυτή φάνηκε ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακείου και του φαρμακοποιού. «Πάντα ο φαρμακοποιός και εδώ στα Χανιά που είμαστε μικρή κοινωνία ήταν δίπλα στον άνθρωπο. Πλέον ενισχύθηκε ο ρόλος αυτός, γιατί πολλά ιατρεία είναι κλειστά, οι ασθενείς αποφεύγουν τα επείγοντα του Νοσοκομείου για μικροπράγματα και έρχονται στο φαρμακείο… Δεν είναι τυχαίο ότι φαρμακεία στην Αθήνα κάνουν διαλογή και έχουν εντοπίσει και ασθενείς με κορωνοϊό και τους έχουν παραπέμψει», τονίζει ο κ. Νικηφοράκης.
Κάτι που ενοχλεί τον συνομιλητή μας και πολλούς φαρμακοποιούς είναι η “στοχοποίηση” του κλάδου τους για τα θέματα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν για υλικά όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. «Τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα κοινωνικά δίκτυα ακούγεται ότι “αισχροκερδούμε”, ότι “έχουμε γίνει χρυσορυχεία” κ.ά. Εξηγούμε στον κόσμο ότι τις τιμές που πουλάμε, τις καθορίζουν οι προμηθευτές μας, οι εταιρείες από όπου αγοράζουμε. Μάσκα με φίλτρο που την αγοράζαμε 60 λεπτά και την πουλούσαμε 1 ευρώ πριν τον κορωνοϊό, την αγόρασα 6 ευρώ! Μάσκες χειρουργικές στο πακέτο των 50 τεμαχίων τις πουλούσαμε 8 ευρώ, τώρα τις πουλάμε 40 ευρώ! Γιατί; Μα γιατί αγοράζουμε πολύ ακριβά πλέον! Επίσης δεχόμαστε 4-5 τηλεφωνήματα σχεδόν καθημερινά από διαφόρους εμπόρους χονδρικής που δεν τους ξέρουμε και οι οποίοι μας πουλάνε μάσκες ή αντισηπτικά σε τιμές υπέρογκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών φυσικά και δεν αισχροκερδεί και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους πελάτες μας. Σε γενικές γραμμές ο κόσμος όταν του εξηγήσουμε τι συμβαίνει το καταλαβαίνει», αναφέρει.
Στο φαρμακείο του όπως και στο σύνολο των φαρμακείων κρατούνται οι αποστάσεις, μπαίνουν 2 άτομα μόνο μέσα, στην είσοδο υπάρχει αντισηπτικό και ο κόσμος προσαρμόζεται.
Στα ευτράπελα συμβάντα δεν μπορεί να ξεχάσει το απόγευμα που ανακοινώθηκε ότι από την επόμενη θα είχαμε τον περιορισμό της κυκλοφορίας. «Εφημερεύαμε και είχαμε δύο άτομα μέσα στο φαρμακείο και πάνω από 20 άτομα απ’ έξω που είχαν φοβηθεί και ήλθαν για να πάρουν απλά πράγματα π.χ. παρακεταμόλη γιατί πίστευαν ότι θα αργήσουν πολύ να βγουν έξω. Αλλοι πάλι ζητούσαν παράλογες ποσότητες που αν τις δίναμε δεν θα είχαμε για το επόμενο διάστημα. Επειδή ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε δικά μας αντισηπτικά ώστε να μην αγοράζουμε τα πανάκριβα, υπήρξε έλλειψη στην αιθυλική αλκοόλη, σε μπουκαλάκια γιατί κάτι ανάλογο πήγε να κάνει και αρκετός κόσμος. Ειδικά στην αρχή συνέβησαν πολλά περίεργα πράγματα καθώς όλοι δεν γνωρίζαμε».
Αύξηση στη ζήτηση αντικαταθλιπτικών δεν έχει παρατηρήσει ο φαρμακοποιός, ωστόσο αρκετός κόσμος ζητάει φυτικά ηρεμιστικά και σκευάσματα που βοηθούν στον ύπνο. «Η δική μου συμβουλή είναι να… κλείσουν την τηλεόραση. Αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση!», καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα