Ο ρόλος των αβασάνιστων προβλέψεων
Οπωσδήποτε το χρονικό διάστηµα µέχρι να φτάσει η ερχόµενη σοδειά ελαιολάδου αποτελεί µια κρίσιµη και αγωνιώδη περίοδο για όλους τους ασχολούµενους από την παραγωγή µέχρι την κατανάλωση του.
Και αυτό γιατί, την περίοδο αυτή, οι παραγωγοί που διαθέτουν ακόµη κάποιες αδιάθετες ποσότητες άλλοι µεν ρισκάρουν αναµένοντας να πετύχουν κάποια υψηλότερη τιµή ώστε, όπως λένε, «να µην χάσουν», ενώ άλλοι φοβούνται κάποια πτώση που µπορεί να γίνει µε τον ερχοµό της νέας σοδειάς!
Από την άλλη πλευρά, οι διακινητές (ελαιοτριβείς, µεσίτες, τυποποίησες, λιανοπωλητές κ.α.) επιδιώκοντας και αυτοί να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερο αλλά και να κρατήσουν τις θέσεις τους στις τοπικές και διεθνείς αγορές, ακροβατούν ανιχνεύοντας τις αδυναµίες των παραγωγών και τις δυνατότητες των καταναλωτών!
Ωστόσο, σηµαντικοί παράγοντες για τις αποφάσεις όλων φαίνεται να είναι το ύψος της ερχοµένης παραγωγής αλλά και ο όγκος των αποθεµάτων της απερχόµενης.
Και για µεν το ύψος της ερχόµενης παραγωγής επίσηµες ποσοτικές εκτιµήσεις κρατικών η περιφερειακών υπηρεσιών δεν υπάρχουν ακόµα, αφού, όπως όλοι ξέρουν, την περίοδο αυτή τα δέντρα δεν δείχνουν εύκολα το φορτίο που φέρουν. Έτσι υπάρχουν µόνο γενικές εκτιµήσεις αν η νέα σοδειά µιας περιοχής είναι πλούσια, µέτρια η φτωχή.
Ωστόσο, όµως ο οίστρος της δηµοσιογραφικής επιτυχίας για κάποιους, φαίνεται µερικές φορές να είναι τέτοιος ώστε δεν διστάζει να επονοµάζει «νέα βόµβες» (news bombs) µεµονωµένες πληροφορίες η απόψεις για µια πολύ καλή η πολύ άσχηµη παραγωγή, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους λήψης παράτολµων αποφάσεων από άµεσα εµπλεκόµενους.
Από την άλλη πλευρά τα αποθέµατα, αποτελούν µια άλλη σηµαντική παράµετρο, που από την οποία εξαρτάται ισχυρά όχι µόνο το ισοζύγιο προσφοράς –ζήτησης αλλά και ο αναγκαίος πολιτικός σχεδιασµός για την επισιτιστική επάρκεια και εύρυθµη λειτουργία της αγοράς.
Έτσι, η παράµετρος αυτή, εάν βέβαια προσµετρηθεί µε ακρίβεια από έγκυρο φορέα όπως γίνεται π.χ. στην Ισπανία, ασφαλώς είναι πολύ χρήσιµη. Όµως, σε αρκετές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από όσα γνωρίζουµε, ενώ είναι µέγεθος υπαρκτό, δεν προσµετράτε µε βάση κάποια , έστω ατελή, στοιχεία αλλά συνήθως εκτιµάται!
Ωστόσο, η εξέλιξη της, εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τους καύσωνες που οπωσδήποτε δεν µπορούν να ελεγθούν µε άµεσα µέτρα, αλλα και τον ∆άκο που, τελικά, µένει και αυτός εν πολλοίς εκτός ελέγχου !
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)