Το τελευταίο του χαρτί παίζει την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν στη μονομαχία με τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχοντας αβάντα τις ψήφους του Σινάν Ογάν. Οι δύο διεκδικητές της Προεδρίας συνεχίζουν με ακραίους τόνους, έχοντας αμφότεροι ως κυρίαρχο προπαγανδιστικό μέσο το εθνικιστικό αφήγημα.
Όλοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα επανεκλεγεί. Για μας είναι μέλημα, αν θα δούμε κάτι νέο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή θα ξανακούσουμε το «θα ’ρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Ματαιοπονούμε για την έναρξη ενός διαλόγου για την επίλυση του θέματος ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, και όχι των “θαλάσσιων ζωνών” που θέλουν οι Τούρκοι για να βάλουν μέσα τις “γκρίζες ζώνες” κ.ά. Ο Ερντογάν δεν έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στους ηγέτες των δυτικών χωρών, όλοι είναι επιφυλακτικοί και τούτο βοηθάει το ελληνικό αφήγημα.
Ο Ερντογάν τάσσεται εναντίον της Δύσης, που λέει ότι τον «μισεί» διότι πολεμάει την τρομοκρατία, επειδή παίζει σε δύο ταμπλό μεταξύ Ανατολής και Δύσης και διότι μετέτρεψε την παγκόσμια κληρονομιά της χριστιανοσύνης, την “Αγία Σοφία”, από μνημείο της Ορθοδοξίας σε τζαμί, κ.ά.
Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα, εγχώριας κατασκευής, για να τονώσει το εθνικό φρόνημα των ψηφοφόρων. Φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ανοίγματα προς τη Δύση, να βρει 100 δισ. για την οικονομία του, που δεν του τα δίνουν η Μόσχα και η Σ. Αραβία. Ενδέχεται να κάνει υποχωρήσεις για να πάρει αυτή τη βοήθεια. Την επόμενη εβδομάδα που συνέρχεται το Συμβούλιο υπ. Εξωτερικών χώρων του ΝΑΤΟ και στα μέσα Ιουλίου οι υπ. Άμυνας, θα δούμε πώς θα δοκιμαστούν οι σχέσεις Άγκυρας – Δύσης και αν άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και με τι αντάλλαγμα.
Ο Κιλιτσντάρογλου συζητάει με την τετρακομματική “Συμμαχία των ΑΤΑ” για την υποστήριξή του, στον απόηχο της δήλωσης του ακραίου εθνικιστή Σινάν Ογάν, ο οποίος με το 5,2% που έφερε στον πρώτο γύρο και ήρθε τρίτος, ότι «θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ερντογάν». «Έρχομαι, τονίζει, να σώσουμε αυτή τη χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες».
Ο Ερντογάν δείχνει να κάνει στροφή κοιτάζοντας προς την Ευρώπη, κάνοντας όμως, το σύνηθες «οθωμανικό παζάρι», για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους περιφερειακούς γείτονες. Πάντως μην πιστεύουμε ότι θα κάνει βήματα πίσω για την Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Έχει εμφυτεύσει στο εθνικιστικό μυαλό του Τούρκου πολίτη τα περί “γαλάζιας πατρίδας” και άλλα φθηνά φληναφήματα.
Δύσκολο να μπει τέλος στις εντάσεις Ερντογάν – Μπάιντεν. Μένει να δούμε αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα παίξει το χαρτί της Τουρκίας ή θα συνεχίσει την ψυχρή στάση που δείχνει απέναντι του. Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν συμπίπτουν σε τίποτα.
Μετά τις εκλογές η πολιτική του αναθεωρητισμού δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν ο Ερντογάν δεν θελήσει να αναγνωρίσει το ευρωπαϊκό κατεστημένο, τούτο αντανακλά δυσμενώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάντως με τη βοήθεια του ακραίου εθνικιστή Σινάν Ογάν, με εκλογομαγειρέματα ή και εκβιαστικά, ο Ερντογάν θα ανεβάσει τα ποσοστά της νίκης του στο 55%. Για τον Κιλιτσντάρογλου θα παραμένει άγνωστο αν η αποτυχία του οφείλεται σε ομάδες ψηφοφόρων Κούρδων που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο και θα πράξουν το ίδιο στο δεύτερο.