Η Βόρεια Κορέα είναι η πιο κλειστή χώρα στον κόσμο. Ελάχιστα γνωρίζουμε για το τι ακριβώς συμβαίνει στα εδάφη της. Το κράτος έχει τον υψηλότερο αριθμό στρατιωτικών και παραστρατιωτικών, διαθέτει πυρηνικά και δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία. Ετσι, οι πολίτες της είναι αναγκασμένοι να υπακούουν σε παράλογους νόμους και είναι δέσμιοι απαγορεύσεων που σε άλλες χώρες θα προκαλούσαν ξεσηκωμό. Σήμερα θα δούμε παρέα κάποιες από τις πιο ανορθολογιστικές απαγορεύσεις που ισχύουν στη Β. Κορέα, γιατί ορισμένες φορές, καλό είναι να θυμόμαστε πως η υπακοή χωρίς σκέψη, η υπακοή για την υπακοή, είναι για ανθρώπους δίχως παιδεία, χωρίς όνειρα, δίχως ψυχή.
Απαγορεύεται το διαδίκτυο
Ναι, είναι αδιανόητο. Βεβαίως η απαγόρευση έχει συγκεκριμένη λογική. Αν εκείνοι που ζουν ανελεύθεροι δούν πως είναι να ζει κανείς ελεύθερος (ή τελωσπάντων κάτω από την επίφαση μιας κάποιας ελευθερίας), τότε θα θέλει να αλλάξει το καθεστώς του. Και αυτό δεν είναι καθόλου το ζητούμενο για τη Β. Κορέα. Ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε οι περισσότεροι, είναι συγκεντρωμένος γύρω από τον Ιστό. Βρίσκουμε συνεχώς νέες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, πληροφορίες που αυξάνουν ή και τσεκάρουν τις γνώσεις μας. Στη Β. Κορέα λοιπόν, απαγορεύεται βάσει νόμου η χρήση του διεθνούς Ιστού. Μόνο λίγοι επίλεκτοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Και φυσικά όλοι όσοι μπορούν να σερφάρουν –σχετικά- ελεύθερα, θα πρέπει να είναι κυβερνητικοί. Για όλους τους άλλους, η κυβέρνηση έχει το δικό της κρατικό δίκτυο που ονομάζεται Kwangmyong. Το Διαδίκτυο θεωρείται απειλή για την κυβέρνηση της Β. Κορέας επειδή είναι εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση ανθρώπων διεθνώς. Επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών. Και αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν θέλει καθόλου. Οι πολίτες έχουν επίσης περιορισμούς και στα κινητά τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο κόσμο.
Μόνο εγχώρια τηλεόραση και ραδιόφωνο
Ξεχάστε το Netflix. Οι Βορειοκορεάτες δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν διεθνή κανάλια και να ακούν διεθνείς σταθμούς στο ραδιόφωνο. Όπως ισχύει και για το διαδίκτυο, έχουν τη δική τους κρατική τηλεόραση. Οτιδήποτε έξω από τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται, καθώς κάτι τέτοιο εκθέτει τους πολίτες στη δυτική κουλτούρα – με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Και για να είναι σίγουροι, ο νόμος απαγορεύει την αγορά τηλεόρασης και ραδιοφώνου που έχει τη δυνατότητα να συντονιστεί σε οτιδήποτε εκτός από τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα. Τραγικό!
Τα τζιν
Η μόδα σε μεγάλο βαθμό μας καθορίζει. Μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε και ανάλογα με το πως ντυνόμαστε διαμορφώνουμε την εικόνα μας. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι αυτή την ελευθερία. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αποφάσισε ότι τα στενά τζιν απαγορεύονται (όπως απαγορεύεται και ο,τιδήποτε αφορά στη δυτική κουλτούρα). Αν κάποιος βορειοκορεάτης παραβιάσει τον νόμο οδηγείται αυτομάτως στο δικαστήριο όπου γραπτώς ομολογεί το «έγκλημα» του. Η αποφυλάκιση γίνεται μόνο αν κάποιος γνωστός του «εγκληματία» του φέρει κάτι «σωστό» για να φορέσει. Το ίδιο ισχύει για τα βαμμένα μαλλιά και το piercing. Μάλιστα, γίνονται ειδικές περιπολίες στην πόλη Chongjin προκειμένου να πιαστούν νέοι με τζιν «στα πράσα».
Τρίχες!
Ακόμα και οι τρίχες, υπάγονται στις απαγορεύσεις στη Β. Κορέα. Υπάρχουν ακριβώς 28 κουρέματα από τα οποία οι πολίτες καλούνται να διαλέξουν. Οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένες επιλογές (οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε κοντά μαλλιά) ενώ οι άντρες δεν επιτρέπεται να έχουν μαλλιά μακρύτερα από 5 εκατοστά. Τα βαμμένα μαλλιά, τα «καρφάκια» και ο,τι στυλ δεν είναι στη λίστα με τα 28 κουρέματα θεωρείται αντισοσιαλιστική συμπεριφορά και τιμωρείται.
Απαγορεύεται η κριτική στην κυβέρνηση
Όλοι οι Βορειοκορεάτες στη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν οφείλουν να ορκιστούν πίστη και υπακοή σε αυτόν, την οικογένειά του και το κράτος. Όσοι απειλούν ή και προσβάλλουν τον ανώτατο ηγέτη ή την οικογένειά του φυλακίζονται (ή/και εκτελούνται). Το ίδιο ισχύει και για τους επισκέπτες. Ο Αμερικανός φοιτητής Otto Warmbier συνελήφθη το 2016 στο διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ, ενώ περίμενε την πτήση του για να φύγει από τη Βόρεια Κορέα, επειδή έκλεψε ένα πόστερ από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Η Βόρεια Κορέα το θεώρησε αυτό προσβολή και η ποινή για το «αδίκημα» ήταν 15 χρόνια φυλάκισης και καταναγκαστικών έργων. Ο νεαρός φυλακίστηκε και τελικά πέθανε (λίγο μετά την αναγκαστική απελευθέρωσή του) τον Ιούνιο του 2017. Από τα βασανιστήρια ο νεαρός έπεσε σε κώμα και δεν επανήλθε ποτέ.
Η οδήγηση δεν είναι για όλους
Καταρχάς οι γυναίκες δεν οδηγούν. Απαγορεύεται. Παλιότερα απαγορευόταν να οδηγούν και ποδήλατο, αλλά τώρα ο φιλεύσπλαχνος ηγέτης τους επέτρεψε να οδηγούν ποδήλατο αν το επιθυμήσουν. Οσον αφορά στα αυτοκίνητα, μόνο ένας στους 100 επιτρέπεται να οδηγεί. Οι υπόλοιποι ποδήλατο. Η με τα πόδια. Όλα για την υγεία των πολιτών!
Απαγορεύονται τα ταξίδια
Οι Βορειοκορεάτες είναι στην πραγματικότητα εγκλωβισμένοι στη χώρα τους. Απαγορεύεται η έξοδος. Οποιοδήποτε ταξίδι πρέπει να εγκρίνεται από την κυβέρνηση. Και εννοείται πως ελάχιστα ταξίδια πραγματοποιούνται. Οι περισσότεροι από εκείνους που δοκίμασαν να φύγουν κρυφά από τη χώρα, συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή και έχασαν τη ζωή τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις πολίτες κατάφεραν να βγουν λαθραία από τη χώρα πληρώνοντας αδρά κάποιον μεσάζοντα. Όμως και πάλι, αυτό είναι ένα σενάριο που δεν αφορά όσους αφήνουν οικογένεια πίσω στη Β. Κορέα. Διότι τα αντίποινα θα «πέσουν» στα μέλη της οικογένειας που παραμένουν στη χώρα.
Κανείς δεν χαμογελά στις 8 Ιουίου!
Ακούγεται τρελό, αλλά στη Β. Κορέα υπάρχει νόμος που απαγορεύει το γέλιο (και το χαμόγελο) στις 8 Ιουλίου, την επέτειο του θανάτου του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Εάν κάποιος πολίτης παραβιάσει τον νόμο (και τον πιάσουν) το πιθανότερο είναι να τον στείλουν… διακοπές σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το ίδιο ισχύει για τις φωνές εκείνη τη μέρα, το ποτό και –εννοείται- για τα πάρτι. Ο σημερινός ηγέτης Kim Jong-un εισήγαγε επίσης επίσημη περίοδο πένθους 11 ημερών για τον εκλιπόντα πατέρα του, Kim Jong-il, στη 10η επέτειο από τον θάνατό του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στους Βορειοκορεάτες απαγορεύτηκε να γελούν, να πίνουν, να ψωνίζουν και γενικότερα να κάνουν ο,τι μπορεί να ευχαριστεί έναν άνθρωπο.
Δείτε επίσης τα: www.hrw.org/world-report/2023/country-chapters/north-korea
www.amnesty.org/en/location/asia-and-the-pacific/east-asia/north-korea/report-korea-democratic-peoples-republic-of
https://indianexpress.com/article/world/north-korea-ban-laughing-drinking-kim-jong-un-7677975