Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Οι αποφάσεις της Ε.Ε δεν είναι για την προστασία των πολλών

Το ΜέΡΑ25 είναι πολιτικά ενεργό σε τρία επίπεδα. Στην Ελλάδα ως ΜεΡΑ25, στην Ευρώπη ως το πρώτο και μοναδικό διεθνικό κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, DiEM25, και παγκοσμίως ως συνιδρυτής της Διεθνούς Προοδευτικής, Progressive International, με τον Νόαμ Τσόμσκι και τον Μπέρνι Σάντερς, μεταξύ άλλων.

Το DiEM25 γιορτάζει αυτές τις μέρες την 5η επέτειο από την ίδρυση του στο Βερολίνο, όπου συμπληρώνονται πέντε χρόνια με πανευρωπαϊκούς αγώνες, που έφεραν κοντά δεκάδες χιλιάδες μέλη από κάθε χώρα της Ευρώπης καθώς και από την Τουρκία. Δυστυχώς, η 5η επέτειος βρίσκει το λαό μας στα πρόθυρα ενός 5ου Μνημονίου, εντός μιας Ευρώπης σε κατάσταση πολέμου, απέναντι σε ένα ύπουλο ιό που προσφέρει την χρυσή ευκαιρία στην ολιγαρχία να σφίξει ακόμα περισσότερο τα λουριά του Αυταρχισμού και της Λιτότητας, ώστε να χειραγωγεί την πλειοψηφία την ώρα που πακτωλοί χρήματος τυπώνονται για χάρη της.

Πανευρωπαϊκά είναι γνωστό ότι η κα. Μέρκελ δέχθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μην υπάρξει πραγματικό ευρωομόλογο ή δημοσιονομική ένωση γενικότερα. Το πλεονέκτημα μιας δημοσιονομικής ένωσης είναι ότι λειτουργεί αυτομάτως θεραπευτικά: όταν ανεβαίνει η ανεργία σε μια περιφέρεια, π.χ. στη Βόρεια Αγγλία, αυτομάτως στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ένωσης οι φόροι που μαζεύονται στις πιο ευκατάστατες περιοχές, π.χ. στη Νότια Αγγλία, προωθούνται στην πληγείσα περιφέρεια αυτομάτως (π.χ. υπό τη μορφή επιδομάτων ανεργίας) χωρίς πολιτική διαπραγμάτευση ή γραφειοκρατία. Η κα Μέρκελ την αρνήθηκε αυτή τη δημοσιονομική ένωση αποδεχόμενη όμως το κοινό χρέος: έναν συνδυασμό των χειρότερων.

Αυτός ο οικτρός συνδυασμός, που ονομάζεται Ταμείο Ανάκαμψης, δεν ανακουφίζει το δημόσιο χρέος της χώρας μας και καμίας χώρας και δεν κάνει τίποτα για τους μικρομεσαίους. Είναι ένα Ταμείο για να γίνουν οι πλούσιοι πολύ πλουσιότεροι, αλλά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά ασήμαντο.

Τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά; Η πρόταση του ΜέΡΑ25 που κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο είναι: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έτσι κι αλλιώς σηκώνει όλο το βάρος του δημόσιου χρέους για να διατηρήσει την ευρωζώνη ζωντανή από το 2015 με την ποσοτική χαλάρωση, θα έπρεπε η ίδια να έχει εκδώσει 30ετές ομόλογο ύψους €1 τρις(10τρις € είναι το ετήσιο ΑΕΠ της ευρωζώνης). Αυτό το ποσό θα ήταν αρκετό ώστε το νέο δημόσιο χρέος (ιδίως πτωχευμένων κρατών π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) να είναι ευρωπαϊκό αντί να το φορτώνονται οι προϋπολογισμοί των κρατών μας.

Το πολιτικό ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Γιατί δεν ενστερνίζονται τέτοιες ορθολογικές λύσεις στην ΕΕ; Η απάντηση είναι ότι η αρχική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης είναι το όνειρο του ολιγάρχη: Υπάρχει μια κεντρική τράπεζα, η ΕΚΤ, με το δικαίωμα να τυπώνει – παράγει τρισεκατομμύρια, τα οποία δίνει ουσιαστικά ως άτοκα δάνεια στους ολιγάρχες, ενώ δεν έχει κανένα δικαίωμα να βοηθά άμεσα καμία κυβέρνηση. Αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα της οποίας ο Πρωθυπουργός ή η καγκελάριος να μπορεί (ακόμα και θεωρητικά) να αναδιανείμει σοβαρές ποσότητες πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε ως ένα επακόλουθο της πανδημίας, να είναι το άνοιγμα της οικονομικής ψαλίδας. Έτσι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, ενώ ενισχύει την ολιγαρχία με τρόπο που αποτελεί τον εφιάλτη του κάθε ευρωπαϊστή.

Γιατί τον εφιάλτη του ευρωπαϊστή; Διότι σε τελική ανάλυση αυτό που θα γίνει με τον τρόπο που έστησαν το Ταμείο Ανάπτυξης είναι ότι ο φτωχός φορολογούμενος στη Γερμανία θα πληρώνει τον Έλληνα και τον Ιταλό ολιγάρχη. Τη μερίδα του λέοντος του κοινού χρέους που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης θα την πληρώσει ο φτωχός Γερμανός (ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγει, σε αντίθεση με τον πλούσιο Γερμανό ο οποίος έχει και την «off-shore» του στο Λουξεμβούργο) ενώ τις ενισχύσεις αυτές θα τις εισπράττουν οι πολύ μεγάλες εταιρείες και οι πολύ πλούσιοι.

Η ελληνική οικονομία το 2021

Το ΜέΡΑ25 είχε προειδοποιήσει από το Μάρτιο του 2020, ότι η ύφεση θα κυμαινόταν μεταξύ του 10% και του 15% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να εκτινάσσεται στο 15% του ΑΕΠ. Όσον αφορά την επίπτωση στο 2021, και πάλι σε αντίθεση με το ευχολόγιο περί αυτόματης ανάκαμψης το 2021, το ΜέΡΑ25 είχε προειδοποιήσει για τον αρνητικό επιταχυντή πολλαπλασιαστή, δηλαδή τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε η ύφεση του 2020 στις καθαρές επενδύσεις του 2021.

Είναι πιθανόν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα είναι κάπως μεγαλύτερη το 2021. Μην ξεχνάμε ότι, εάν πέρυσι είχες 100 μήλα, φέτος έχεις μόνο 20 και του χρόνου πας από τα 20 στα 40, ναι είναι αλήθεια ότι του χρόνου θα έχεις μια «ανάπτυξη» της τάξης του 100%. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πικρή αλήθεια, ότι θα εξακολουθείς να έχεις 60 ολόκληρα μήλα λιγότερα από δύο χρόνια πριν!

Η χώρα και πριν την πανδημία, είχε μη βιώσιμο χρέος. Το 2021, ακόμα και 5% να αυξηθεί το ΑΕΠ σε σχέση με το 2020, το χρέος θα είναι απολύτως εκτροχιασμένο, με αποτέλεσμα τη νέα λιτότητα που θα επιβάλλει στη χώρα η τρόικα και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με χαρά θα εφαρμόσει. Έτσι, με κυβερνήσεις που λένε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, είναι δεδομένο πως, την ώρα που οι επιχειρήσεις θα αρχίζουν να συνέρχονται, θα δεχθούν υφεσιακό πλήγμα από τους κυβερνώντες. Άρα, η αναδιάρθρωση δημόσιου ΚΑΙ ιδιωτικού χρέους γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μαζί με δραστικές μειώσεις σε ΦΠΑ και λοιπούς φορολογικούς συντελεστές.

Το 5ο Μνημόνιο θα έρθει το αργότερο το 2023 – για την ακρίβεια μόλις ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας, οπότε το Βερολίνο θα απαιτήσει από τις Βρυξέλλες να σφίξουν τα δημοσιονομικά λουριά των ελλειμματικών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ.

Με άλλα λόγια, η μόνιμη λιτότητα θα εντατικοποιηθεί – με μειώσεις συντάξεων, δημόσιων δαπανών, αύξηση φόρων ενώ το Ταμείο «Ανάκαμψης» θα συνεχίσει να λειτουργεί για τους λίγους, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια όλων των άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

Τέλος, να τονίσουμε ότι το ΜέΡΑ25, είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο έχει καταθέσει τρεις φορές τροπολογία στη Βουλή για φορολόγηση των κολοσσών Facebook, Amazon, Netflix, Google, οι οποίες στην Ελλάδα φορολογούνται με το απόλυτο μηδέν!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα