Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι Ασή Γωνιώτες τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη

καθώς και τους: Στέλιο Πετράκη Α’ ΓΕΝ, Βαγγέλη Αποστολάκη πρώην Υπουργό, Μανούσο Παραγιουδάκη, επίτιμο ΓΕΕΘΑ

Στο μαγευτικό Ποτιστήρι τσ’ Ασηγωνιάς, το απόγευμα της πρώτης Αυγούστου 2020, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασηγωνιάς “Τίμιος Σταυρός” και σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο σύλλογο φίλων Μίκη Θεοδωράκη και τον Δήμο Αποκορώνου, πραγματοποίησαν τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Επίσης, σ’ αυτό το ξεχωριστό απόγευμα, τιμήθηκαν σημαντικά πρόσωπα της περιοχής, όπως ο Ασηγωνιώτης Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Αρχηγός Α’ ΓΕΝ, ο πρώην Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστολακης και ο πρώην ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη”.
“Είναι τυχερή η Ασηγωνιά που ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε ένα από τα μεγάλα του έργα για την Ασηγωνιά, με τίτλο “το πανηγύρι της Ασηγωνιάς και είναι το πρώτο συμφωνικό του έργο. Είναι η διπλωματική του εργασία, την οποία παρέδωσε στο Ωδείο Αθηνών για να πάρει το πτυχίο του” .
Εγώ πάλι, θα έλεγα για να συμπληρώσω, πως και ο Μίκης είναι τυχερός που άκουσε αυτούς τους υπέροχους ήχους ενός τέλεια τσαφαρωμένου, Ασηγωνιώτικου κοπαδιού, με τα λεριά και τα κουδούνια να κατεβαίνει από μια πλαγιά της Μαδάρας, για να το αρμέξουν στη χάρη τ’ Αη Γιώργη.
Αυτοί οι ήχοι νομίζω τον ενέπνευσαν και έγραψε αυτό το Συμφωνικό έργο με τίτλο “Το πανηγύρι της Ασή Γωνιάς”.
Στη συνέχεια, μας διάβασε ένα προσωπικό μήνυμα του Μίκη προς την εκδήλωση:
“Η Ασηγωνιά έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Κάθε πρωί πήγαινα στο κρεβάτι του πατέρα μου για να ακούσω άλλη μια ιστορία για την Κρήτη και ανάμεσα σ’ αυτές για την Ασηγωνιά, που ο παππούς μου τον πήγε στο πανηγύρι της Ασηγωνιάς στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εγώ, διψούσα τότε να μάθω για τη μυθική Κρήτη που τη γνώρισα το 1949, μόλις απελευθερώθηκα από την Μακρόνησο.
Με τις διηγήσεις του πατέρα μου, φανταζόμουν με κάθε λεπτομέρεια την ημέρα της γιορτής. Καθώς το κεφάλι μου ήταν γεμάτο μουσική, αποφάσισα να αφιερώσω το πρώτο μου συμφωνικό έργο στην Ασηγωνιά. Κάπου το 1946, όταν ήμουν 21 ετών. Μεσολάβησε όμως ο πόλεμος, τα ξερονήσια και η παράνομη δράση μου μέχρι το 1948.
Τότε κάτι εσωτερικό με έσπρωχνε και σε κάθε ευκαιρία έγραφα τα υλικά για τη συμφωνική ορχήστρα του έργου αυτού, που τελικά μαζεύτηκαν 1000 σελίδες.
Στις 5 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη του 1950, άκουσα και εγώ ζωντανά αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μόνο στο μυαλό μου “το πανηγύρι της Ασηγωνιάς” έργο συμφωνικό.
Ξέρω πως ο ήχος της λύρας είναι ο ήχος της Κρήτης. Τότε, λοιοπόν, γιατί τόλμησα να γράψω ένα συμφωνικό έργο για ένα κρητικό πανηγύρι; Μα γιατί έχω τον δικό μου Κρητικό ήχο και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει – γιατί απόδειξη ότι η μουσική μου που αναβλύζει μέσα από την ψυχή και το μυαλό ενός γνήσιου Κρητικού, όπως εγώ, δεν μπορεί παρά να είναι κρητικιά!
“Γειά σου Κρήτη”!
Τραγουδά η χορωδία στο φινάλε του μπαλέτου Ζορμπά, που παίζεται καθημερινά στα πέρατα της γης.
Το ίδιο θα γίνει και με το συμφωνικό έργο “Το πανηγύρι της Ασηγωνιάς”, όταν αύριο- μεθαύριο θ’ ακούγεται από τις εκατοντάδες ορχήστρες σε όλον τον κόσμο.
Μακάρι να μποροόυσα να επισκεφθώ τον φιλόξενο τόπο σας. Τώρα, κουβαλώντας στην πλάτη μου 95 χρόνια, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας στείλω τις ευχές μου και να σας ευχαριστήσω για τον ρόλο που έπαιξε στη ζωή μου το πανέμορφο χωριό σας.
Με την αγάπη μου
Μίκης, Αθήνα 30/7/2020”
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η καταπληκτική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού μας, απέδωσε το Συμφωνικό έργο και τα ακούσματά του έφθασαν μέχρι τις απέναντι πλαγιές της Μαδάρας και αντιλάλησαν ούλα τα φαράγγια και οι κορφές από τα Λευκά Ορη. Εφθασαν και μέχρι τον Ψηλορείτη και τα Λαθιώτικα Βουνά, έτσι που ολόκληρη η Κρήτη γέμισε από τους ήχους της μοναδικής μουσικής του Μίκη μας!
Εμβόλιμα και λίγο πριν την έναρξη, μας ανακοινώθηκε πως η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασηγωνιάς “Ο Τίμιος Σταυρός”, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη”, τον Δήμο Αποκορώνου και την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Χανίων και χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την επίδοση αναμνηστικού στον Ασηγωνιώτη Ναύαρχο Στέλιο Πετράκη, Αρχηγό Α’ ΓΕΝ.
Ο κ. Πετράκης είναι απόγονος του Αρχηγού Α’ τάξης του Ν. Σφακίων που υπαγόταν τότε η Ασηγωνιά, Μάρκου Πετράκη- Πετρομάρκου και φαίνεται πως κληρονόμησε στοιχεία DNA από τον προπάτορα του.
Το αναμνηστικό που έλαβε ο Ναύαρχος έγραφε και μια χαρακτηριστική μαντινάδα:
“Στη ζάλα των προγόνων σου
άξιων και τιμημένων
πατείς και είσαι Αρχηγέ
ξαθέρι αντρειωμένων”
Με δύο δωρικά λόγια ανταπάντησε ο Ναύαρχος:
«Δεν μπορεί κανένας παρά να αισθάνεται περήφανος, όταν κατάγεται από έναν τέτοιο τόπο. Και δεν μπορεί παρά να αισθάνεται και βαριά την υποχρέωση να φανεί αντάξιος της ιστορίας του τόπου του. Τα αισθάνομαι και τα δύο!».
Ο επόμενος τιμηθείς ήταν ο πρώην ΓΕΕΘΑ – Ναύαρχος και πρώην υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστολάκης.
Μια μαντινάδα περίμενε τον κ. Αποστολάκη μαζί με το αναμνηστικό:
“Εκαμες το καθήκον σου
σε κάθε μετερίζι
Σαν Αρχηγός, σαν Υπουργός,
γι’ αυτό η τιμή σ’ αξίζει”
Προλογίζοντάς τον ο κ. Μαντάς, μέλος του Συλλόγου, με καταγωγή από την Ασηγωνιά, από τη μεριά της μητέρας του, Ενας άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι σίγουρα ο τ. Αρχηγός Γεν. Επιτ. Ναυτικού – ΓΕΕΘΑ και τ. Υπουργός Βαγγέλης Αποστολάκης.
Ευχαριστώντας ο κ. Αποστολάκης:
«Δεν νιώθει κανένας τόσο άνετα όταν τιμάται από ανθρώπους που εκτιμά πάρα πολύ. Αφιερώνω αυτή την πλακέτα σ’ όλες τις Ενοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό…».
Επόμενος από τους τιμηθέντες ήταν ο πρώην ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος όπως μας υπενθύμισε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Μαντάς, ήταν διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού στον Εβρο, στη δύσκολη εποχή των Ιμίων, με ένα ευφυές σχέδιο άμεσης δράσης και έδειξε τόλμη και αποφασιστικότητα.
Η επίδοση της πλακέτας έγινε από τον Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Κουκιανάκη και η σχετική μαντινάδα:
“Αθάνατο το έργο σου
που ο χρόνος δεν το φθείρει
τίμησες την πατρίδα σου
και το χρωμοναστήρι”
Στην αντιφώνησή του ο Στρατηγός μας υπενθύμισε το έργο και τη δράση του Ασηγωνιώτη Ανδρέα Παπαδάκη, ιδρυτή της ΑΕΑΚ και επιτελάρχη του Πλαστήρα στη Μ. Ασία.
Συνέχεια στην εκδήλωση έδωσε ο Ομιλος Βρακοφόρων με ένα χορευτικό, τιμώντας τον Μίκη Θεοδωράκη.
Η εκδήλωση έκλεισε με την μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτελώντας υπέροχα, παλιά τραγούδια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα