Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Οι διαµάχες και διεθνείς οργανισµοί

Ο ατέλειωτος πόλεµος στην Ουκρανία και ο αιµατηρός και καταστροφικός πόλεµος στη Γάζα, φέρνουν στο προσκήνιον τη θηριωδία στον κόσµο µας και την ανάγκην έντασης των προσπαθειών για επικράτηση της ειρήνης στον πλανήτη.

Ορισµένοι διεθνείς οργανισµοί, παρ’ όλον, που κατ’ εµένα, λανθασµένα, υφίστανται την κριτική πολλών, κάµνουν ό,τι µπορούν να διορθώσουν ή βελτιώσουν µάλλον την κατάσταση, όσο γίνεται.

Θα ήθελα πρώτο να αναφερθώ στον ΟΗΕ. Ξέρω ότι πολλοί τον κατακρίνουν ότι «δεν κάµνει τίποτε», ότι «δεν διορθώνει τις αδικίες στο διεθνές σύστηµα» και άλλα πολλά. Και όµως! Πρώτον, ο ΟΗΕ αποτελείται από Κράτη-Μέλη. Κι’ αν έχει κάποιος να κατακρίνει κάποιο θα πρέπει να κατακρίνει τα Κράτη –Μέλη. Άλλως, όπως πολλοί είπαν, αν ο ΟΗΕ δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον ανακαλύψοµεν (βλ. περισσότερες λεπτοµέρειες π.χ στα βιβλία µου ΟΗΕ: Μερικές σκέψεις πάνω στα Ηνωµένα Έθνη και ιδιαίτερα τη Γενική Γραµµατεία και το ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1975, σελ. 1-30, Θέσεις Από την ∆ιεθνή και Κυπριακήν Πολιτικήν Ζωή, Λευκωσία, Εκδόσεις «Χέλκα», 1971, σελ. 76-86 και Melik Özden, «Sans l’ONU, la loi du plus fort prévaudrait».

Είναι αλήθεια ότι στην Γάζα έγιναν και γίνονται θηριωδίες που ο ΟΗΕ δεν µπόρεσε να σταµατήσει: σφαγή αµάχων, καταστροφή ουσιωδών εγκαταστάσεων αλλά και ο θάνατος πολλών υπαλλήλων του Οργανισµού λόγω των αδιάκριτων βοµβαρδισµών στη Γάζα.

Επαναλαµβάνω όσα έχω πει και γράψει πολλές φορές: ο ΟΗΕ δίδει την ευκαιρίαν να συνοµιλούν µεταξύ τους η δια τρίτου οι εµπόλεµοι, πιέζει για συµβιβασµούς. Στη Γάζα, µέσω του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου απαγορεύθηκε στον Ισραήλ να διαπράττει πράξεις γενοκτονίας. Είναι κι’ αυτό κάτι. Ο δε ΟΗΕ οδήγησε τα Κράτη να εισάγουν στην εθνική τους νοµοθεσίαν τις βάσεις τουλάχιστον του ανθρωπιστικού δικαίου.

Πέραν του ΟΗΕ µπορεί κάποιος ν’αναφέρει κι’ ένα άλλο διεθνή οργανισµό, που αυτός εργάζεται µέσα στην ίδια τη διεθνή σύρραξη. Αναφέροµαι, βέβαια, στη ∆ιεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), περισσότερο γνωστή ως Ερυθρό Σταυρό. Ο Ερυθρός Σταυρός που ιδρύθη το 1863 στηρίζεται στις τέσσερεις Συνθήκες της Γενεύης και στα Πρωτόκολλα. Προσπαθεί να βοηθήσει, όπως και βοηθά, στις διεθνείς διαµάχες, θέµατα πληγωµένων, αιχµαλώτων, πολιτών κ.α. (βλ. για περισσότερα στο άρθρο µου στο Κυπριακό Τύπο του Μαρτίου 2024 «Cornelio Sommaruga»).

Η κατάσταση στον κόσµο είναι άσχηµη, οι πόλεµοι συνεχίζονται απ’ ακρη σ’ άκρη της υφηλίου. Οι οργανισµοί αυτοί προσπαθούν να βοηθήσουν. Μέχρις ότου η ειρήνη κάποτε προσπαθήσει να επιβληθεί.

 

 *Ο ∆ρ. Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσµου Ηνωµένων Εθνών Κύπρου και Επίτιµος Πρόεδρος της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας των Συνδέσµων Ηνωµένων Εθνών (WFUNA) 

  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα