Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Οι διασηµότεροι µύθοι των Χριστουγέννων

Είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που τα σπίτια γεµίζουν πολύχρωµα λαµπιόνια και χρυσόσκονη, ξωτικά και Άγιοι Βασίληδες κυκλοφορούν στους δρόµους, τα χαµόγελα είναι µεγαλύτερα και πιο ειλικρινή, τα σπίτια µυρίζουν καλοµαγειρεµένο φαγητό, άχνη και βούτυρο, οι αγκαλιές γίνονται συχνότερες, οι καρδιές ανοίγουν και το µυαλό είναι έτοιµο να δεχτεί µικρά -και µεγαλύτερα- θαύµατα…
Είναι η λαµπερή περίοδος των Χριστουγέννων, η φρενήρης προετοιµασία για τη δηµοφιλέστερη και πιο αγαπητή γιορτή παγκοσµίως, που είναι άρρηκτα συνυφασµένη µε στοιχεία παράδοσης και λαογραφίας.
Και είναι τόσες οι παραδόσεις σχετικά µε τα Χριστούγεννα που ο διαχωρισµός των πραγµατικών γεγονότων από τη µυθοπλασία αποτελεί µεγάλη πρόκληση.
Πάρτε λοιπόν ένα ποτήρι ζεστό κρασί στο χέρι, να αχνίζει αρώµατα κανέλας και γαρίφαλο, και ελάτε παρέα µε τις «Ιστορίες από τον Κόσµο» να εξερευνήσουµε, να εξετάσουµε και -ίσως- να καταρρίψουµε µερικούς από τους πιο γνωστούς µύθους της σεζόν.

•Μύθος Νο1: Ο Ιησούς γεννήθηκε την ηµέρα των Χριστουγέννων

Χιόνι να πέφτει πυκνό, προβατάκια στη στάνη και ο νεογέννητος Ιησούς να ζεσταίνεται στα χνώτα τους. Χαρακτηριστική εικόνα σε κάρτες και βιβλία, στην πραγµατικότητα όµως τα πράγµατα µάλλον έγιναν διαφορετικά. Αφενός η ακριβής ηµεροµηνία γέννησης του Ιησού δεν αναφέρεται πουθενά στα Ευαγγέλια, πουθενά στη Βίβλο. Επιπλέον δεν υπάρχει καµία ιστορική αναφορά σχετικά. Εκείνο που είναι σχεδόν σίγουρο, είναι πως ο Ιησούς αποκλείεται να γεννήθηκε στις 25 ∆εκεµβρίου. Γιατί λοιπόν γιορτάζουµε τα Χριστούγεννα τότε; Ορισµένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η συγκεκριµένη ηµεροµηνία «βόλευε» καθώς εκείνη τη µέρα γιορταζόταν το χειµερινό ηλιοστάσιο, µια ήδη καθιερωµένη ειδωλολατρική παράδοση που αργότερα εκχριστιανίστηκε.

Μια άλλη θεωρία λέει πως υπεύθυνος για την ηµεροµηνία αυτή είναι ένας Ρωµαίος λόγιος του 3ου αιώνα µ.Χ., ο Ιππόλυτος. Υπέθεσε ότι ο Ιησούς συνελήφθη στις 25 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της Εαρινής Ισηµερίας, και, εννέα µήνες µετά, η ηµεροµηνία γέννησης «έπεφτε» στις 25 ∆εκεµβρίου.
Σε κάθε περίπτωση αρκετές θεωρίες τείνουν να συγκλίνουν ότι ο Ιησούς πιθανότατα να γεννήθηκε αρχές µε µέσα Σεπτέµβρη και πάντως όχι σε µήνες µε πολύ κρύο όπως ο ∆εκέµβρης.

•Μύθος Νο2: Οι τρεις βασιλιάδες (ή τρεις µάγοι)

Υποτίθεται πως 3 βασιλιάδες (οι τρεις µάγοι µε τα δώρα) επισκέφθηκαν το µωρό Ιησού στην κούνια. Η Βίβλος αναφέρει συγκεκριµένα 3 «µάγοι» (σ.σ: σοφοί). Όπως φαίνεται όµως ο αριθµός 3 προέκυψε καθαρά από τον αριθµό των δώρων που λέγεται ότι χάρισαν στον Ιησού – χρυσό, λιβάνι και µύρο. Τα δεδοµένα έχουν ως εξής: οι γραφές δεν αναφέρουν πουθενά τον αριθµό των σοφών που επισκέφθηκαν το νεογέννητο. Γράφουν όµως ότι ήταν περισσότεροι από ένας, κάτι αρκετά ασαφές διότι θα µπορούσαν -για παράδειγµα- να ήταν 50, ή 100 ή και 1000! Επίσης, σύµφωνα µε τις πηγές, και συγκεκριµένα τον Ματθαίο, οι µάγοι δεν επισκέφτηκαν το µωρό Ιησού σε στάβλο αλλά σε κατοικία όπου ήταν παρούσα µόνο η µητέρα του. Τέλος, η Αγία Γραφή δεν δίνει καµία ένδειξη πόσο καιρό µετά τη γέννηση έφτασαν, εποµένως θα µπορούσαν να είχαν περάσει µήνες µετά το γεγονός, πιθανότατα και ένα µε δυο χρόνια, σύµφωνα και πάλι µε τον Ματθαίο.

•Μύθος Νο3: Το γαϊδουράκι που µετέφερε την Παναγία

Αν διαβάσουµε τη Βίβλο, βλέπουµε πως δεν αναφέρεται πουθενά «το µικρό γαϊδουράκι» που υποτίθεται πως µετέφερε την έγκυο Μαρία στη Βηθλεέµ. Εκείνο που αναφέρει η Βίβλος είναι πως η Μαρία και ο Ιωσήφ ταξίδεψαν µαζί από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέµ. Σύµφωνα µε τη λογική, αλλά και την εποχή, το πιθανότερο είναι η Μαρία να ταξίδεψε µε άλογο, η καµήλα ή σε καρότσα που έσερναν ζώα. Τα γαϊδουράκια εκείνη την εποχή τα είχαν για να µεταφέρουν αντικείµενα και όχι ανθρώπους.

•Μύθος Νο4: Ο Ιησούς γεννήθηκε σε στάβλο

Και πάλι, δεν υπάρχει καµία αναφορά στη Βίβλο ότι ο Ιησούς γεννήθηκε σε στάβλο. Εκείνο που γράφουν τα ιερά βιβλία είναι πως το βρέφος το τύλιξαν σε ύφασµα και τον έβαλαν σε φάτνη µετά τη γέννησή του. Οι φάτνες, ουσιαστικά είναι µεγάλα ξύλινα δοχεία όπου έβαζαν τροφή για τα οικιακά ζώα. Έτσι είναι πολύ πιθανό, η Μαρία να γέννησε σε κάποιο εξωτερικό δωµάτιο σπιτιού, εκεί που συγκέντρωναν τα οικιακά ζώα για να τα προφυλάξουν από το κρύο.

•Μύθος Νο5: Ο Άγιος Βασίλης φοράει κόκκινα λόγω της διαφήµισης της Coca-Cola

Υπάρχει ένας αστικός µύθος που ολοένα και κερδίζει έδαφος: Λέγεται λοιπόν πως ο Άγιος Βασίλης φοράει κόκκινο εξαιτίας της διάσηµης πλέον διαφήµισης της Coca-Cola. Και ναι, µπορεί η Coca Cola να είναι κόκκινη, ο Άγιος Βασίλης να φορά κόκκινα, και ο ‘Άγιος να έχει «παίξει» σε διαφηµίσεις της Coca cola, ωστόσο το αναψυκτικό δεν «ευθύνεται» για το χρώµα της στολής του Άγιου Βασίλη.
Ενώ είναι αλήθεια ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η Coca-Cola άρχισε να χρησιµοποιεί τον Άγιο Βασίλη σε διαφηµιστικές καµπάνιες όπου ο Άγιος φορούσε κόκκινο παλτό, η συγκεκριµένη απεικόνισή υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα.
Τη δεκαετία του 1870, ο Αµερικανός σκιτσογράφος Thomas Nast, Γερµανός µετανάστης, άρχισε να σχεδιάζει τον Άγιο Βασίλη µε το ρούχο που τον ξέρουµε σήµερα – κόκκινο παλτό, κόκκινο σκουφί µε λευκή γούνινη επένδυση και µαύρη ζώνη γύρω από τη µέση του.
Έτσι, όταν η Coca-Cola δηµιούργησε τη συγκεκριµένη διαφηµιστική καµπάνια τη δεκαετία του 1930, η εικόνα του χαµογελαστού γέρου Άγιου Βασίλη, ντυµένου στα κόκκινα είχε ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση ​​του κοινού χάρη στα πρωτότυπα σχέδια του Nash
∆ιαβάστε περισσότερα και στα:
www.history.co.uk/articles/christmas-myths-debunked
https://people.howstuffworks.com/culture-traditions/holidays-christmas/10-christmas-myths.htm
https://lifehacker.com/8-myths-about-christmas-that-some-people-really-believe-1849916899


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα