Στην πολυάνθρωπη Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, θα συγκεντρωθεί η ομάδα των είκοσι οικουμενικά ισχυρότερων και αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη, η επονομαζόμενη G2O. Είναι οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Ινδία, Κίνα, Ιταλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Ινδονησία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα και Μεξικό, Ε.Ε.
Η θέση της Ευρώπης σ’ αυτή τη Σύνοδο δεν είναι ανάλογη της αξίας της, διότι οι αντιδράσεις της στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει στην 60χρονη ιστορία της, χαρακτηρίζεται αναποτελεσματική. Σήμερα, μετά και τον ρωσοουκρανικό πόλεμο εμφανίζεται χωρίς συνοχή. Όπως και άλλες φορές, που συνείρχοντο και συμφωνούσαν ότι διαφωνούν, έτσι προβλέπεται ότι θα συμβεί και τον Νοέμβριο, που θα συνέλθουν οι G20 στο Μπαλί ή στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα σε ποια από τις δυο πόλεις ο πρόεδρος της Ινδονησίας ως οικοδεσπότης θα δεξιωθεί τους G20. H Τζακάρτα πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται στην Ιάβα, έχει 10,5 εκ. κατοίκους και στην ευρύτερη περιοχή ο πληθυσμός ανέρχεται σε άλλα 20 εκατ. Το τεράστιο πρόβλημα της πόλης είναι ότι κάθε χρόνο “βυθίζεται” κατά 25 εκατοστά. Έκλεισε ο κύκλος της ως πρωτεύσουσα, και σκέπτονται να την μετακομίσουν στο Καλιμαντάν στη νήσο Βόρνεο, τουριστικότατο μέρος της Ινδονησίας.
Σ’ αυτή τη συνάντηση, θα είναι όλες οι χώρες των G7. O πρόεδρος δέχτηκε πιέσεις από τους δυτικούς κυρίως απ’ τις ΗΠΑ, να αποκλείσει τη Ρωσία, λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου, όμως η Τζακάρτα αντιστάθηκε υποστηρίζοντας ότι είναι υποχρεωμένη ως οικοδεσπότης να παραμείνει “αμερόληπτη”. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο προσκάλεσε, να παραστεί και τον Ουκρανό Ζελένσκι.
Η σύνοδος των G20 τελικά θα συνέλθει στο Μπαλί και το ερώτημα τίθεται από τώρα πώς είναι δυνατόν οι αρχηγοί των δυτικών χωρών να συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ή να συναντηθούν ο Πούτιν με τον Ζελένσκι. Τις διαδικασίες για τη συμμετοχή όλων των χωρών της G20 έχει αναλάβει από Ευρωπαϊκής πλευράς η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία του Πούτιν. Πιστεύει ότι «είναι καλύτερα να του πούμε κατά πρόσωπο, τι πιστεύουμε και να πάρει θέση».
Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ρωσοουκρανικού πολέμου, πώς θα έχει ως τότε εξελιχθεί, διότι, αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να συντρέξουν ώστε να αναζητηθεί τερματισμός των εχθροπραξιών πιο νωρίς από τη Σύνοδο των G20 τον Νοέμβριο.
Πολιτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν, ότι η αποδοχή της παρουσίας στη Σύνοδο του Μπαλί για τον Μπάιντεν είναι η μοναδική πρακτική που ενδείκνυται ως λύση των ΑμερικανοΡωσικών διαφορών, διότι ούτε μπορεί να είναι απών, ούτε να σχεδιάσει την αποπομπή του Πούτιν από τους G20.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.