Σταθερές εμφανίζονται φέτος οι τιμές για τον παραγωγό αβοκάντο στα Χανιά, σε μια χρονιά που η παραγωγή δεν είναι μεγάλη και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός λόγω εισαγωγών από το εξωτερικό, ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς έντονα.
Aυτές τις ημέρες στα συσκευαστήρια δίνονται οι τελευταίες ποσότητες από τις πρώιμες ποικιλίες (Ζudano), ενώ θα ακολουθήσει η συγκομιδή των fuerte και αργότερα των Hass.
«Αυτήν την εποχή υπάρχουν εισαγωγές απο Ισραήλ και Ισπανία στη χώρα μας με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές για τον παραγωγό» μας λέει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης πρόεδρος στην ομάδα παραγωγών εσπεριδοειδών και αβοκάντο “Κορμός”.
Οι τιμές των αβοκάντο εισαγωγής είναι ανταγωνιστικές σύμφωνα με τον παραγωγό καθώς «καταφέρνουν και έχουν μικρότερη καλλιεργητική δαπάνη γιατί πχ. στην Ισπανία υπάρχουν πιο μεγάλη κλήροι, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί κα. Αντίθετα εμείς έχουμε μικρότερους κλήρους, χωρίς δυνατές ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς για αυτό και τα έξοδα είναι μεγαλύτερα».
Αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα των φετινών αβοκάντο ο κ. Τρικουνάκης επισημαίνει πως «λόγω προβλημάτων στις ανθοφορίες την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς καύσωνες παρουσιάζεται μια αυξημένη μικροκαρπία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα στοιχίσει στον παραγωγό γιατί τα μικρόκαρπα αβοκάντο αγοράζονται σε χαμηλότερες τιμές και γενικά την τιμή για τον παραγωγό την ρίχνει η μικροκαρπία. Οι τιμές του προϊόντος για τον παραγωγό κινούνται στα περσινά επίπεδα και δεν αναμένονται ιδιαίτερες αυξομειώσεις».
ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
«Οι ποσότητες των αβοκάντο ανά δέντρο είναι λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν μια χρονιά με πολύ αυξημένη παραγωγή. Αυτό καλύπτεται σε ένα βαθμό – όχι όμως απόλυτα – από τα νέα δέντρα που μπαίνουν στην παραγωγή» επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος πωλήσεων του “Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων” που τα τελευταία χρόνια έχει μπει πιο δυναμικά στην συσκευασία και εμπορία του προϊόντος.
Με βάση τις ποσότητες που παραλαμβάνει ο Συνεταιρισμός στα Zutano φέτος η παραγωγή δεν ήταν μεγάλη, ενώ θέμα φαίνεται να έχουν και τα Hass καθώς εξαιτίας των προβλημάτων στην ανθοφορία και των μεγάλων θερμοκρασιών χάθηκαν πολλοί καρποί.
«Η ποιότητα κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. Μπορεί να το διαπιστώσει ο καταναλωτής δοκιμάζοντας ένα ντόπιο αβοκάντο και ένα αβοκάντο εισαγωγής. Η γευστική διαφορά είναι πολύ μεγάλη και αυτό είναι προς όφελος των δικών μας προϊόντων» δηλώνει.
Οι τιμές για τον παραγωγό στα αβοκάντο μεγάλου μεγέθους κυμαίνονται μεταξύ 2,50 και 2,60 ευρώ το κιλό, μια τιμή ικανοποιητική παρότι το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος πιέζει σοβαρά την τσέπη του παραγωγού.
Ένα άλλο ζήτημα που είναι θέμα συζήτησης ανάμεσα στους παραγωγούς είναι οι εισαγωγές στην ελληνική αγορά αβοκάντο από χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο. «Γίνονται πολλές εισαγωγές από διάφορες χώρες ακόμα και από την Κύπρο και αυτό εμένα μου προκαλεί εντύπωση πως βρέθηκαν εκεί τόσες ποσότητες αβοκάντο όταν ξεκίνησαν ουσιαστικά πριν από 3-4 χρόνια να φυτεύουν. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει κάποια στιγμή να δουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί» αναφέρει ο κ. Κορναράκης.
Ο συνεταιρισμός παραλάμβανε μέχρι και το καλοκαίρι που πέρασε ντόπια αβοκάντο ακόμα και τα lamp Hass και τα Reed που δεν είναι πολλά σε ποσότητα καθώς έχει καταφέρει να βρει αγοραστές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να τα διαθέσει.