Κύριε διευθυντά,
διαβάσαμε στην έγκριτη εφημερίδα σας, την εκτενή αναφορά στο διήμερο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση 1895-1896, που φέτος διεξήχθη στην Κάινα και στο Βάμο, πάντοτε ως μια συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Αποκορώνου, των Πολιτιστικών Συλλόγων Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Ντουλιανών, Πλάκας-Αλμυρίδας, Τσιβαρά, και του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”.
Μερικές παρατηρήσεις, για ένα ακριβέστερο ρεπορτάζ, είναι απαραίτητες.
1) Το Σάββατο 6 Μαΐου, η εκδήλωση στην Κάινα με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης 1895-1896, ήταν πρωτίστως μια εκδήλωση στη μνήμη του αυτόπτη μάρτυρα των ιστορικών γεγονότων, πολεμιστή και λαϊκού ποιητή Γιώργου Παντελάκη (Παντελογιώργη) από την Κάινα, ο οποίος κατέγραψε με θαυμαστή ιστορική ακρίβεια το Μέγα γεγονός της Πολιορκίας και Άλωσης του Βάμου από τους επαναστάτες τον Μάιο του 1896, μέσα από ένα μακροσκελές έμμετρο ποίημά του που ευτυχώς έχει διασωθεί έως τις μέρες μας. Το σημειώνουμε, καθώς διέλαθε του ρεπορτάζ, και σίγουρα η μνημόνευσή του είναι σημαντικότερη παντός άλλου.
2) Την Κυριακή 7 Μαΐου, στην κεντρική εκδήλωση στον Βάμο, χαιρετισμό, μεταξύ των άλλων, απηύθηνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης “η Αγία Παρασκευή” Απόστολος Αποστολόπουλος, τονίζοντας και αυτός τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Κρήτη με τη Μακεδονία. Και αυτό διέλαθε του ρεπορτάζ, κι είναι σημαντική η αναφορά στον Σύλλογο Βοϊοτών Κοζάνης, καθώς στηρίζουν τις επετειακές μας εκδηλώσεις και τις τιμούν με την παρουσία τους και τις παραδοσιακές φορεσιές τους.
3) Κάτι τελευταίο, μα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι οι δυο πρωτοβουλίες των παιδιών του Γυμνασίου Βάμου με αφορμή την Μεταπολιτευτική Επανάσταση. Το Σάββατο 6 Μαΐου το βράδυ, και στην Αίθουσα Λαμπράκη του Γυμνασίου, παρουσίασαν θεατρική παράσταση αφηγούμενη την πορεία προς την εξέγερση, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού διημέρου στην ίδια Αίθουσα παρουσιαζόταν έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών εμπνεόμενα από τα ιστορικά γεγονότα. Η εμπλοκή των παιδιών στις επετειακές εκδηλώσεις και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορούμε να αντλήσουμε. Ο έπαινος προς τους συντονιστές/καθοδηγητές καθηγητές των παιδιών είναι αυτονόητος, και θα πρέπει να τους αναφέρουμε και ονομαστικά:
Επιμέλεια έκθεσης – Έλενα Σούστα.
Σενάριο θεατρικού – Χρυσή Φουράκη.
Συντονισμός, Επιμέλεια θεατρικής παράστασης – Χρυσή Φουράκη, Βασιλική Σταυρουλάκη.
Τέλος, την επιμέλεια του ιστορικού και φωτογραφικού υλικού είχε ο Γιώργος Λιμαντζάκης
Με εκτίμηση,
Τα Δ.Σ. των Πολιτιστικών
Συλλόγων Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Ντουλιανών, Πλάκας-
Αλμυρίδας, Τσιβαρά