Ρωτήσαµε στελέχη των υπηρεσιών που υπάγονται στην Περιφέρεια για το αν έχουν αναλυτικά στοιχεία των ελέγχων που έκαναν τα τελευταία χρόνια σε ελαιουργεία, τυποποιητήρια, παραγωγούς για το αν διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ποιες και τι πρόστιµα επιβλήθηκαν.
Η απάντηση ήταν πως δεν µπορούν να δοθούν τέτοια στοιχεία γιατί προσκρούουν στα προσωπικά δεδοµένα. Κανείς δεν ζήτησε τα ακριβή στοιχεία των ελεγχόµενων, ούτε τα προσωπικά τους δεδοµένα βέβαια, εφόσον δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα αλλά το γεγονός ότι δεν ακούγεται τίποτα, ενισχύει τις φήµες… ότι γίνονται πολύ λίγα στο επίπεδο των ελέγχων.
Οι κρατικές υπηρεσίες είναι άφαντες και αυτές της Περιφέρειας κάνουν τα προβλεπόµενα (3 δειγµατοληπτικοί έλεγχοι στα 100 ελαιουργεία των Χανίων επί της ουσίας δηλαδή τίποτα!)
Σε κάθε περίπτωση αυτό που ξέρουµε καλά είναι ότι στις “οff the record “ενηµερώσεις από στελέχη του ελεγκτικού µηχανισµού η µόνιµη κουβέντα ήταν «µην αγοράζετε λάδι σε τενεκέ, προσέχετε τι καταναλώνετε στις ταβέρνες».
∆ηλαδή αφήνεται ο πολίτης και καταναλωτής να κάνει τον ελεγκτή(!). Και καλά να µην αγοράσει το χύµα στον τενεκέ, πώς θα ελέγξει την ποιότητα του ελαιολάδου που του σερβίρεται σε ένα χώρο εστίασης;
Απίθανα πράγµατα σε µια χώρα που όλα λειτουργούν στο µήπως και στο περίπου…