Επίµονα ερωτήµατα τίθενται στον Θεσσαλικό κάµπο για αντιπληµµυρικά έργα που σχεδιάστηκαν, ανακοινώθηκαν, χρηµατοδοτήθηκαν οι µελέτες τους αλλά πιθανότατα έµειναν ανολοκλήρωτα. Αυτή η συζήτηση θα ήταν πιο χρήσιµη αν γινόταν πριν τη βιβλική καταστροφή που έπληξε την περιοχή, αφήνοντας πίσω νεκρούς, άστεγους και πρωτοφανείς ζηµιές σε υποδοµές, περιουσίες και καλλιέργειες.
Απαραίτητο λοιπόν είναι να δούµε τι γίνεται και στη δική µας περιοχή, στον νοµό Χανίων και συγκεκριµένα µε την ειδική µελέτη για τα ορεινά του νοµού, που αφορά στην ανάσχεση των πληµµυρικών φαινοµένων µέσα από τη διευθέτηση των ρεµάτων σε ορεινά σηµεία.
Η µελέτη αυτή ολοκληρώθηκε επί των ηµερών Απόστολου Βουλγαράκη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και τη βρήκε έτοιµη στο συρτάρι του (µαζί µε αρκετές άλλες) ο νυν αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.
Όντας πρωτοποριακή, η µελέτη αυτή είχε δύο ακόµα αξιοσηµείωτα χαρακτηριστικά. Κόστισε κάτω από 50.000 ευρώ, την ώρα που ακούµε στα Χανιά να ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες για µελέτες κι αυτό γιατί ο πρώην αντιπεριφερειάρχης είχε ζητήσει από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο που είχε αναλάβει την εκπόνηση, µια «ρεαλιστική και υλοποιήσιµη µελέτη και όχι κάτι φαραωνικό» όπως τόνιζε συχνά – πυκνά.
Το κόστος των παρεµβάσεων, δεν ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για τον προϋπολογισµό της Περιφέρειας Κρήτης και τους πολίτες του νησιού, αλλά µάλλον… δυσάρεστο για εργολαβικά συµφέροντα.
Έµεινε λοιπόν στα χαρτιά µια µελέτη, ένα έργο που θα απέτρεπε να πέσει µαζεµένο νερό στα πεδινά των Χανίων και να µη ζήσουµε στιγµές αντίστοιχες ή και χειρότερες από το 2019.
Η θητεία του σηµερινού αντιπεριφερειάρχη τελειώνει και τέσσερα χρόνια δεν υλοποιήθηκε ούτε αυτό το σηµαντικό έργο. Ποιος και γιατί θα απαντήσει γιατί χάθηκε κι αυτή η ευκαιρία και πού θα τα “ρίξουµε” αν -χτύπα ξύλο- ζήσουµε µια ακραία καταστροφή στα Χανιά; Στο «κακό Ηράκλειο»; Όχι, αυτή η δικαιολογία έχει τελειώσει. Ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, δηµόσια έχει πει πολλές φορές, «φέρτε µελέτες και υπάρχει χρηµατοδότηση».
Αλλά ο κ. Καλογερής, κι αυτό το έργο όπως και την εκβάθυνση της λίµνης της Αγιάς, και τον εγκεκριµένο από το 2017 αντιπληµµυρικό σχεδιασµό για τον κάµπο τον Χανίων, τα κρατά στο “ψυγείο”. Αφήνοντας ανοχύρωτα τα πεδινά των Χανίων, απέναντι σε πληµµυρικά φαινόµενα.
Nαι, χτύπα ξύλο, μ’ αυτούς που ψηφίζουμε και ξαναψηφίζουμε… Χτύπα ξύλο, τι άλλο να κάνεις;
το περίεργο όλα τα προβλήματα του νόμου χανιων είναι στο Δήμο Πλατανιά μια που αφήνουν να μπαζονουν και να φυτεύουν τόσα χρόνια σε ποταμούς και ρέματα.