Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι ελληνο ρωσικές σχέσεις παραμένουν δύσκολες

«Κάθε χώρα μέλος αυτής της Σύμβασης (σ.σ. Δίκαιο της Θάλασσας) μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., τηρώντας την κοινή λογική και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες».

Αυτή ήταν η πλήρης τοποθέτηση του Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Αθήνα, σε μια δύσκολη προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, που βρίσκονται σε τέλμα από το 2018. Με την ανωτέρω δήλωση του, που στόχευε στην ελληνοτουρκική κρίση, ο κ Λαβρόφ δεν βοήθησε ιδιαιτέρως την Αθήνα.

Και τούτο διότι αναφέρθηκε μεν στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της μέχρι τα 12νμ- επομένως και η Ελλάδα-στερώντας έτσι κάθε περιεχόμενο από το casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο αν η Ελλάδα επεκτείνει στο Αιγαίο τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μια δήλωση επομένως με βαρύτητα αφού η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έκοψε όμως την ελληνική χαρά «στη μέση» ο κ Λαβρόφ προσθέτοντας -ως μη όφειλε- ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων πρέπει να τηρεί «την κοινή λογική και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες».

Εδώ ο κ. Λαβρόφ απλώς αντέγραψε την πάγια τουρκική θέση, ότι το Αιγαίο ανήκει αποκλειστικά στην περίπτωση των ειδικών περιστάσεων / γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, (special circumstances, οι οποίες δυστυχώς προβλέπονται στο Δίκαιο της Θάλασσας). Με την αποδοχή των «ειδικών περιστάσεων» το Δίκαιο της Θάλασσας μπορεί να παρακαμφθεί, αν οι ενδιαφερόμενες πλευρές αποφασίσουν να λύσουν με πολιτικές συμφωνίες τις διαφορές τους, που συνεπάγεται δυο φορές casus belli στην περίπτωση της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια, ο έμπειρος διπλωμάτης κ. Λαβρόφ τάσσεται υπέρ της πολιτικής Συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας, στην οποία, όπως άφησε να διαφανεί, μπορεί -αν του ζητηθεί -να αναλάβει μεσολάβηση μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας…

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα δεν έφερε την άνοιξη στις ελληνο/ρωσσικές σχέσεις. Ακόμα.

Η Μόσχα δεν έχει «χωνέψει» την βαριά πολιτική προσβολή που δέχθηκε το 2018 όταν απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες δυο Ρώσοι διπλωματικοί υπάλληλοι από την Αθήνα, με την βαριά κατηγορία ότι δρούσαν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ομοίως η Μόσχα δεν έχει χωνέψει την απόλυτη και με θρησκευτική ευλάβεια ελληνική υπερψήφιση όλων των ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, έστω και αν αυτές οι κυρώσεις έβλαψαν βαρύτατα και μάλλον ανεπανόρθωτα την οικονομία της Β. Ελλάδας, που στηριζόταν εν πολλοίς στις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Τις οποίες καρπώθηκε η Άγκυρα, με οικονομική άνεση να αγοράζει S-400…

Επιπροσθέτως, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις -μετά «τη χρυσή περίοδο» για τις ελληνο/ρωσικές σχέσεις (επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή τη δεκαετία του 2000) παραδόθηκαν στην αμερικανική αγκάλη ακόμα και στον πολύπλοκο τομέα της ενέργειας, (κυρίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο), συμπράττοντας απολύτως στην αμερικανική -και ευρωπαϊκή- απαίτηση για εκμηδένιση της ροής «ρωσικής ενέργειας» στην Ευρώπη.

Το «Μνημόνιο Ιστορίας» που υπεγράφη προχθές ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ρωσία δεν ανατρέπει το αρνητικό -ακόμα- ισοζύγιο στις διμερείς σχέσεις.

Είχε όμως και τα καλά της για τη Μόσχα η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα: την άνετη, κατ’ ιδίαν συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος των ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ισραήλ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα