Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πανέλληνες βοηθήσατε την Κρήτη σας» η εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» στις 20/1/1911 απευθύνει κάλεσμα «Προς τους απανταχού της γης Έλληνας» να στηρίξουν οικονομικά τον αγώνα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο συντάκτης της εφημερίδας ζητά «[…]την ηθικήν και υλικήν αρωγήν, όπως εξασφαλίση τα μέσα του αγώνος[…]», γι’ αυτό είχε δημιουργηθεί το Ταμείον της Αμύνης. Πρώτοι ανταποκρίθηκαν οι Κύπριοι, οι οποίοι έκαναν εράνους και δημόσιες εκδηλώσεις συμπαράστασης με γιορτές στη Λευκωσία («Ελεύθερον Βήμα» 20/1/1911 και 27/1/1911). Ακολούθησαν οι Έλληνες από το Ροστώβ της Ρωσίας, οι οποίοι απέστειλαν 3000 ρούβλια.
Οι έρανοι συνεχίστηκαν κι έτσι στις 10/3/1911 η εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» αφιερώνει τις δύο πρώτες σελίδες στους εράνους, οι οποίοι διεξάγονταν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η εφημερίδα παραθέτει την αλληλογραφία μέσω τηλεγραφημάτων μεταξύ των ερανικών επιτροπών και του Επιτρόπου των Οικονομικών της Κρητικής Πολιτείας Μανούσου Κούνδουρου. Οι έρανοι έγιναν στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο, στο Σουδάν, στη Νότια Αφρική και στη Ρωσία.
Ο επίτροπος ευχαριστεί την τριμελή επιτροπή του Παγκρήτιου Συλλόγου «Φοίνιξ» της Νέας Υόρκης, η οποία συγκέντρωσε και απέστειλε 300 στερλίνες Αγγλίας (7.497 δραχμές) για το Ταμείο της Άμυνας της Κρήτης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ήταν η δεύτερη ισόποση ερανική αποστολή αυτή τη χρονιά. Το ίδιο έκανε και η ελληνική κοινότητα του Lowell Mass, η οποία είχε ήδη αποστείλει δυο δόσεις με 300 λίρες Αγγλίας κάθε φορά, ενώ τώρα έστελνε συμπληρωματικά άλλες 515 δραχμές, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε πως είχε προετοιμάσει ιερό τάγμα εθελοντών, οι οποίοι ετοιμάζονταν να έρθουν να πολεμήσουν στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Επίσης, η ελληνική παροικία του Salt Lake City Utah κατά τη λειτουργία των Χριστουγέννων συνέλλεξε 23 λίρες και 8 σελίνια, τα οποία απέστειλε στο ταμείο. Υπήρχαν κι άλλες μεμονωμένες εισφορές από άλλα μέρη των ΗΠΑ, όπως το Νιούαρκ, το Σικάγο, την πόλη Perth Amboy της Νέας Υερσέης, κ.ά. Οι πολυάριθμες κοινότητες Ελλήνων και Κρητικών στις ΗΠΑ οφείλονται στο γεγονός ότι κατά τις δεκαετίες 1890, 1900 και 1910 περίπου 450000 Έλληνες μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, λόγω της κρίσης της σταφίδας, του αποτυχημένου ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, του κινήματος στο Θέρισο (1905) και των πολιτικών παθών. Η παροικία της Νέας Υόρκης ήταν η μεγαλύτερη.
Εκτός των ΗΠΑ η Αλεξανδρινή Αδελφότητα των Κρητών, η οποία είχε ήδη δώσει 80 λίρες Αγγλίας («Ελεύθερον Βήμα» 20/1/1911), έδωσε ξανά το παρόν συγκεντρώνοντας άλλες 100 λίρες Αγγλίας, καθώς και η νεοϊδρυθείσα αδελφότητα των Κρητών στο Κάιρο, η οποία απέστειλε 1000 χρυσές δραχμές. Επίσης, η Κρητική Αδελφότητα του Χαρτούμ στο Σουδάν απέστειλε στον επίσκοπο Κυδωνίας και Αποκορώνου Νικηφόρο 1820,95 γαλλικά φράγκα μαζί με λεπτομερή ονομαστικό κατάλογο των δωρητών. Τέλος, οι Έλληνες του Γιοχάνεσμπουργκ έδωσαν το τεράστιο ποσό των 852 λιρών Αγγλίας. Οι εισφορές συνεχίστηκαν και από την ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και από άλλα μέρη που υπήρχε ελληνισμός, όπως την Κριμαία της Ρωσίας («Ελεύθερον Βήμα», «Η Εθνική Αλληλεγγύη», 19/5/1911).