Παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα είχαν και έχουν ιδεί το φως της δημοσιότητας σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύματα σχετικά με την Σχολή των Ευελπίδων κατά τη μάχη της Κρήτης (Μάιος 1941) και τους φονευθέντες ευέλπιδες.
Στο σημείωμα τούτο δεν θα αναφερθώ στις ενέργειες της διοίκησης της Σχολής κατά τις ημέρες εκείνες αλλά μόνο με τους φονευθέντες ευέλπιδες επειδή έχουν δημοσιευθεί αρκετές ανακρίβειες.
Σε όλα τα δημοσιεύματα τα ονόματα των φονευθέντων δεν είναι σωστά και αναπαράγονται συνεχώς λανθασμένα.
Ακόμη και στη μαρμάρινη πλάκα του μνημείου στο Κολυμπάρι υπάρχουν σφάλματα.
Τα σωστά ονόματα και τα λοιπά στοιχεία των φονευθέντων και εξαφανισθέντων αναφέρονται στο βιβλίο μου «Εις μνημόσυνο αιώνιο»σελ. 329 και 378 εκδόσεις Ἐρεισμα, Χανιά 2014. Απολύτως εξακριβωμένα. Σχετικό είναι και το από 29 Νοεμβρίου 2012 έγγραφο της Δ/σης Ιστορίας Στρατού προς εμένα ( υπάρχει στο αρχείο μου). Περιληπτικά τα γεγονότα έχουν ως εξής.
Την 28 Οκτωβρίου 1940 φοιτούσαν στη ΣΣΕ τρεις τάξεις (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ).
Οι ευέλπιδες ΙΙΙ τάξεως ονομάστηκαν ανθ/γοί και διατέθηκαν στις μάχιμες μονάδες (τάξη 1940 Β΄).
Οι ευέλπιδες ΙΙ τάξεως ονομάστηκαν ανθυπασπιστές και διατέθηκαν στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως τα οποία από την Πελοπόννησο μετεστάθμευσαν τον Απρίλιο 1941 στην Κρήτη, μετονομάστηκαν Συντάγματα Πεζικού (1-8) και έλαβαν μέρος στην μάχη της Κρήτης (τάξη 1942).
Οι ευέλπιδες Ι τάξεως παρέμειναν στη Σχολή μέχρι τον Απρίλιο 1941 οπότε ύστερα από περιπετειώδη πορεία δια μέσου Πελοποννήσου αφίχθηκαν στο Κολυμπάρι στις 27 Απριλίου και εστρατωνίσθηκαν στην Μονή Γωνιάς όπου και έλαβαν μέρος στη μάχη (τάξη 1943).
Από το ΚΕΝ Ναυπλίου ήλθαν 4 Τάγματα τα οποία ονομάστηκαν 1ο, 5ο, 6ο,7ο Συντάγματα.
Από το ΚΕΝ Τριπόλεως ήλθε ένα Τάγμα το οποίο ονομάστηκε 3ο Συντ/μα.
Από το ΚΕΝ Καλαμάτας ήλθαν τρία Τάγματα οποία ονομάστηκαν 2ο,4ο.8ο Συν/τα.
Τα Συντ/τα αυτά κατενεμήθηκαν ως εξής
Στο Καστέλι Κισάμου το 1ο
Στην περιοχή Χανίων: το 2ο στις Μουρνιές το 6ο στον Γαλατά και το 8ο στον Αλικιανό.
Στο Ρέθυμνο εγκαταστάθηκαν τα 4ο και 5ο
Στο Ηράκλειο εγκαταστάθηκαν τα 3ο και 7ο
Υπ᾿ όψη ότι μόνο κατ᾿ όνομα ήταν Συντάγματα Μειωμένη δύναμη, ανεπαρκής οπλισμός, ελλιπής εκπαίδευση.
Οι απώλειες των Ευελπίδων ήσαν της [ τάξης 2 και της ΙΙ τάξης (ανθ/στες) 7. Στα Χανιά 7, στο Ρέθυμνο 1 και στο Ηράκλειο 1. Οι κάτωθι
Παρατηρήσεις
1. Υπάρχει ακόμη ένας Ε ΙΙ ο Μιχαήλ Μαρκουλάκης από την Κάντανο, αλλά αυτός σκοτώθηκε στον Άστρικα Κισάμου στις 29 Μαρτίου 1945 (ανθι/γος τότε) στην τελευταία μάχη με τους Γερμανούς.
2. Στο έγγραφο της ΔΙΣ αναφέρεται ότι η πλάκα του μνημείου θα διορθωθεί. Δεν ξέρω αν έγινε.
3. Διοικητής της Σχολής ήταν ο αντι/ρχης Λουκάς Κίτσος και καθηγητής ο Υπολ/γος Νικ. Λυγιδάκης η σύζυγός του οποίου (εθελόντρια νοσοκόμα) διέσωσε και εφύλαξε την σημαία της Σχολής μέχρι την απελευθέρωση. Κατά δική του γραφή.
4. Φωτογραφίες και σύντομα βιογραφικά των φονευθέντων και άλλες πληροφορίες στο φυλλάδιο του αντ/γου ε.α Χρήστου Φωτόπουλου με τον τίτλο «Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. 28 Οκτωβρίου 1940-28 Μαΐου 1941. Το χρονικό μιας εποποιίας» Αθήνα Νοέμβριος 2011 (Στο αρχείο μου)
5. ΕΙ, ΕΙΙ, ΕΙΙΙ=Εύελπις πρώτης, δεύτερης, τρίτης τάξης
ΚΕΝ= Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσύλεκτων.
Μετανάστες στήν Σχολή Εὐελπίδων
Πολύ αμφιβάλλω αν τέτοιοι Ευέλπιδες θα ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν για την Ελλάδα.