Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Οι Ευρωπαίοι και η εκλογική νίκη του Βενιζέλου το 1912

Το Μάρτιο του 1912, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πρωθυπουργός από τα τέλη του 1910 και αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων, διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές με απώτερο σκοπό να ανανεώσει την πρωθυπουργική του θητεία και να εδραιώσει την παρουσία του στο πολιτικό προσκήνιο του ελληνικού κράτους.
Στις εκλογές εκείνου του Μάρτη, το Κόμμα των Φιλελευθέρων πετυχαίνει σαρωτική νίκη σε βάρος των φορέων του προ του Κινήματος στο Γουδή (1909) παλαιοκομματισμού που συμμετείχαν στις εκλογές. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς, Γ. Θεοτόκη, Αλ. Ζαϊμη, Δ. Ράλλη και Κυρ. Μαυρομιχάλη. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει τις 146 από τις συνολικά 181 έδρες του Κοινοβουλίου και ο Κρητικός πολιτικός αναλαμβάνει εκ νέου ως μεγάλος νικητής το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την προεδρία του. Μια νέα εποχή, λοιπόν, για ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά της Ελλάδας αρχίζει.
Στο σημερινό μας σημείωμα, που είναι αφιερωμένο στα 87 χρόνια από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου (Μάρτιος 1936), θα ιδούμε, μέσα από τις σελίδες της αθηναϊκής εφημερίδας ΣΚΡΙΠ (14.03.1912), πώς είδαν εγνωσμένου κύρους ευρωπαϊκές εφημερίδες τη μεγάλη εκλογική νίκη του Βενιζέλου το Μάρτη του 1912.
Ο Αυστριακός Τύπος εν γένει εκφράζει τη χαρά του για την εκλογική νίκη του Βενιζέλου, ο οποίος στις δύσκολες εκείνες στιγμές θα βοηθήσει την Ελλάδα να κρατήσει τη δέουσα στάση στο Κρητικό ζήτημα. Είναι, υπενθυμίζουμε, η κρίσιμη για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα εποχή, 1908 – 1913, με την εισδοχή και αποδοχή Κρητών Βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο ή όχι, ζήτημα που δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό ή εσωτερικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αλλά διεθνές και παραμένει δυσεπίλυτο λόγω της στάσης των Μεγάλων Δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για δικούς της λόγους κάθε πλευρά.
Ο “Νέος Βιενναίος Ελεύθερος Τύπος”, με τη σειρά του, γράφει η ΣΚΡΙΠ, “σχολιάζων το αποτέλεσμα των εν Ελλάδι εκλογών τονίζει ότι ο τυχών τόσης πλειοψηφίας πρωθυπουργός Βενιζέλος θα ανταποκριθή προς τας ελπίδας των Δυνάμεων αναφορικώς προς το ζήτημα της αποστολής Κρητών βουλευτών εν Αθηναις”. Η επίσης εκδιδόμενη στη Βιέννη “Γενική Εφημερίς” θεωρεί την εκλογική επιτυχία του αρχηγού των Φιλελευθέρων ως “επιδοκιμασίαν του προγράμματός του και της εσωτερικής διοργανώσεως και καταδίκη του παλαιού συστήματος”.
Τέλος, οι αγγλικές εφημερίδες “φρονούν”, κατά τη ΣΚΡΙΠ, “ότι ο θρίαμβος του κ. Βενιζέλου κατά ταύτην την στιγμήν αποτελέι αληθές ευτύχημα διά την Ελλάδα . Μια Βουλή μη ομοιομερής και άνευ ισχυράς πλειονοψηφίας ηγουμένης των εργασιών της ήθελεν επαυξήσει κια περιπλέξει τας δυσχερείας της παρούσης καταστάσεως”.
Και θα κλείσουμε το παρόν σημείωμα με το ότι η τουρκική εφημερίδα “Τερζουμάν Χακικάτ” απειλεί με εισβολή του τουρκικού στρατού στην Ελλάδα στην περίπτωση που η (νέα) ελληνική κυβέρνηση δεχτεί τους Κρητικούς βουλευτές στην ελληνική Βουλή.

*Ο Γεώργιος Η. Ορφανός είναι Φιλόλογος, Msc Διαχ/σης Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Διαχ/σης Πληροφ/κων συστημάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα