Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Οι κάτοικοι στην Υεμένη υποφέρουν από φτώχεια και πείνα

Ανήμπορος να βρει δουλειά, ο Άχμεντ Φαρέα έχει πουλήσει τα πάντα, ακόμα και τα χρυσαφικά της γυναίκας του, για να προσφέρει φαγητό και στέγη στις δύο μικρές του κόρες στον περιορισμένο χώρο ενός μόνο δωματίου.

Σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας της Υεμένης, της Σαναά, η χήρα Μόνα Μουχάμαντ έχει δουλειά, αλλά πασχίζει λόγω των υψηλών τιμών να αγοράσει κάτι περισσότερο θρεπτικό από απλό ρύζι για τα τέσσερα παιδιά της.

Και σε γειτονικό νοσοκομείο, πολλά σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά λαμβάνουν ειδική αγωγή προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.

Σε όλη τη χώρα, Υεμενίτες έχουν φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους προκειμένου να επιβιώσουν και παιδιά λιμοκτονούν στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να αντλήσουν 3,85 δισεκ. δολάρια σε μια διαδικτυακή εκδήλωση συγκέντρωσης οικονομικής στήριξης προκειμένου να αποτραπεί αυτό που ο επικεφαλής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ έχει πει ότι θα είναι ένας μεγάλης κλίμακας ‘ανθρωπογενής’ λιμός, ο χειρότερος που θα έχει ζήσει ο πλανήτης για δεκαετίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα παράσχει 95 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια φέτος προς την Υεμένη, ενόψει της διεθνούς συνάντησης δωρητών με στόχο τη στήριξη της χώρας που σπαράσσεται από τον εμφύλιο. Η βοήθεια έχει στόχο να «ανταποκριθεί στις πιο πιεστικές ανάγκες» των Υεμενιτών, όπως τροφή, υγειονομική φροντίδα, οικονομική στήριξη, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, εκπαίδευση και άλλου είδους στήριξη που είναι απαραίτητη για να σωθούν ζωές.

«Η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ θα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωτήριας βοήθειας για εκατομμύρια ανθρώπους, εξαντλημένους από μια καταστροφική χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από συγκρούσεις, την Covid-19 και περαιτέρω οικονομική κατάρρευση», ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, καλώντας παράλληλα τις εμπόλεμες πλευρές να διευκολύνουν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όσους βρίσκονται περισσότερο σε ανάγκη.

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν … Μπορούσαμε να αγοράσουμε ό,τι θέλαμε και μπορούσαμε να θρέψουμε τα παιδιά μας», δήλωσε η Μουχάμαντ.

Η Υεμένη ήταν μια φτωχή χώρα με πρόβλημα σίτισης των παιδιών ακόμα και πριν ξεσπάσει ο εξαετής πόλεμος που έχει διαταράξει τις εισαγωγές, έχει οδηγήσει σε ανατίμηση το τοπικό νόμισμα, έχει εκτοπίσει ανθρώπους, έχει προκαλέσει την κατάρρευση κυβερνητικών υπηρεσιών και έχει καταστρέψει το εισόδημα των ανθρώπων. Στη συνέχεια, ήρθε η COVID-19, που έπληξε τα εμβάσματα που έρχονται από το εξωτερικό και στα οποία στηρίζονται πολλές οικογένειες.

 

‘Αδιανόητα σκληρό’

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και ο αποκλεισμός και σταμάτησε η δουλειά, δεν μπορώ πλέον να αγοράσω τίποτα. Από πού υποτίθεται ότι θα τα πάρω;», είπε ο Φαρέα, που κάθε μέρα σπρώχνει το καρότσι του για να συλλέξει νερό σε δοχεία από μια δεξαμενή στη γειτονιά που προορίζεται για τους φτωχούς ανθρώπους. «Κοιμάμαι όλο το πρωί και μετά τρώω μεσημεριανό με ο,τι έχει δώσει ο Θεός και αυτό καλύπτει την υπόλοιπη ημέρα».

Η δουλειά του στις κατασκευές μειώθηκε μετά την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η εξέγερση του 2011 στην Υεμένη, είπε ο ίδιος. Στη συνέχεια, πουλούσε φρούτα αλλά λόγω των αυξανόμενων τιμών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στα τέλη του 2014 η λύση αυτή δεν ήταν πλέον επικερδής.

Καθώς τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν οι ανάγκες, η χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να περιορίζουν ή και να αναστέλλουν διάφορα προγράμματα βοήθειας.

Στην Υεμένη δεν έχει ποτέ κηρυχθεί επίσημα λιμός, αλλά για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια έχουν εμφανιστεί θύλακες όπου επικρατούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2018 και το 2019, τα Ηνωμένα Έθνη απέτρεψαν τον λιμό χάρη στην έκκληση για βοήθεια που συγκέντρωσε αρκετούς πόρους. Αλλά το 2020, ο Οργανισμός έλαβε μόλις τα μισά από τα 3,4 δισεκ. δολάρια που χρειαζόταν.

«Αυτό που συμβαίνει στον λαό της Υεμένης είναι αδιανόητα σκληρό. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι σε καταστροφικό βαθμό υποχρηματοδοτημένες και πιεσμένες. Οι πλευρές που συμμετέχουν σε αυτόν τον παράλογο πόλεμο ειδικεύονται στο να παράγουν βάσανα και το όπλο επιλογής είναι η πείνα», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, σε επίσκεψή του στην Υεμένη.

Πρόσφατα έχει υπάρξει εκ νέου προσπάθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις προκειμένου να δοθεί τέλος στον πόλεμο, που εν πολλοίς θεωρείται μια σύγκρουση δια αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η Υεμένη είναι προτεραιότητα, κηρύσσοντας το τέλος στην αμερικανική στήριξη προς τη στρατιωτική εκστρατεία υπό τη Σαουδική Αραβία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα