Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Οι καύσωνες ανέλαβαν τη δακοκτονία αλλά µε το αζηµίωτο!

Έγκαιρα άρχισε φέτος στην Κρήτη η εφαρµογή των δολωµατικών  ψεκασµών για τον ∆άκο, αλλά µόνο στις  περιοχές της Βιάννου την 1-6-24 και των  Μαλίων στις 7-6-24. Όµως, στις άλλες περιοχές της Κρήτης, σύµφωνα µε ανακοινώσεις των ∆ΑΟΚ, η 1η γενική διάβροχη άρχισε στο διάστηµα 16-20 Ιουνίου, δηλαδή 15-20 ηµέρες αργότερα.

Έτσι ο κανόνας των παλαιών εγκυκλίων του Υπουργείου ότι «η 1η γενική διαβροχή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (όχι να αρχίζει) πριν το στάδιο της πήξης του πυρήνα» µάλλον δεν έχει ικανοποιηθεί σε µεγάλο µέρος των ελαιώνων της Κρήτης.

Και αυτό γιατί η πήξη του πυρήνα- στάδιο κατά το οποίο ο ∆άκος µπορεί να αρχίσει την ωοτοκία του στον ελαιόκαρπο- έχει ήδη  εµφανιστεί προ πολλού σε αρκετούς ελαιώνες σύµφωνα µε παρατηρήσεις παραγωγών.

«Ορίστε κύριοι. Μας πρόλαβε ο ∆άκος!

Από την άλλη πλευρά και η εορτή του Αγ. Ελισαίου, κατά την οποία στο χωριό Ζυµβραγού  Κισσάµου υπάρχει παράδοση εµφάνισης δακοπροσβολών, ήδη πέρασε! Κατά την εορτή αυτή (14 Ιουνίου), όπως θυµούνται οι παλαιότεροι, µερικοί παραγωγοί του χωριού ερχόµενοι στο εξωκλήσι του Αγίου Ελισαίου, κρατούσαν και παρουσίαζαν στον συγχωριανό τους αείµνηστο Γεωπόνο Νίκο Ψυλλάκη, προσβεβληµένους καρπούς ελιάς, παραπονούµενοι για την καθυστέρηση της δακοκτονίας!  Και ο κ. Ψυλλάκης   επιστρέφοντας στα Χανιά, πήγαινε στα Γραφεία της ∆/νσης Γεωργίας κρατώντας τους κτυπηµένους από ∆άκο καρπούς λέγοντας στους υπάλληλους: «Ορίστε κύριοι. Μας πρόλαβε ο ∆άκος!»

Φέτος βεβαια, οι καύσωνες του Ιουνίου ήρθαν και ανέλαβαν να εκτελέσουν έγκαιρα την 1η γενική διαβροχή και µάλιστα µε κάποια σηµαντική, ως φαίνεται, αποτελεσµατικότητα! Γιατί είναι βέβαιο ότι, έστω  και αν δεν προκάλεσαν µαζικό  θάνατο των τέλειων ατόµων του ∆άκου,  αφού αυτό, σύµφωνα µε την βιβλιογραφία, συµβαίνει σε θερµοκρασίες πάνω από 45Ο C, σίγουρα δεν επέτρεψαν την αναπαραγωγή τους.

Και αυτό γιατί τα αυγά και τα πρώτα στάδια της προνύµφης (µικρού σκουληκιού) του ∆άκου- πάλι σύµφωνα µε την βιβλιογραφία –   είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερµοκρασίες και  µπορούν να καταστραφούν και σε θερµοκρασίες χαµηλότερες 32ο -35ο. Παράλληλα, οι καύσωνες, έκαναν και µια άλλη αποτρεπτική για την ωοτοκία του ∆άκου ενεργεία. Με την ασυνήθιστη  φετινή παράταση τους συρρίκνωσαν (ζάρωσαν)  τον ελαιοκαρπο σε βαθµό που δεν τον προτιµά ο ∆άκος για προσβολές!

Όµως, οι καύσωνες,  δεν εργάζονται  µε το αζηµίωτο! Αµείβονται µε την ζηµία που προκαλούν σε  σηµαντικό µέρος της  καρποφορίας είτε µε αφυδάτωση του καρπού είτε και µε πλήρη ξήρανση και πτώση του!

Αυτό όµως θα εξαρτηθεί τόσο από την παράταση τους όσο και κάποια ανέλπιστη  βροχή!

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα