Οι κινεζικές μαχητικές τέχνες έχουν μία μακρά ιστορία και είναι ουσιαστικά πρόγονοι όλων των άλλων τεχνών.
Το πιο διαδεδομένο στιλ είναι το Saolin Kung Fu αυτό που δημιουργήθηκε μέσα στον ναό των Σαολίν και αυτό αναπτύχθηκε περίπου στον 5ο αιώνα μ.Χ..
Ο Θοδωρής Αμάραντος, Προπονητής Γ.Γ.Α, Hung Kuen, SanDa, Shuai Jiao, WuShu ,Tai Chi
QiGong, από τον Αθλητικό Σύλλογο Υπερίων Ρεθύμνου μας συστήνει την τέχνη του Hung Gar και το άθλημα του SanDa. Όπως αναφέρει για το Hung Gar «ιδρύθηκε περίπου στα 1813 από τον Hung Hei-gun, έναν εσώκλειστο μαθητή στο μοναστήρι των Σαολίν. Αυτός το παρουσίασε στον κόσμο, γιατί οι κινεζικές μαχητικές τέχνες ήταν ένα προτέρημα
για λίγους καθώς κάθε οικογένεια είχε το δικό της σύστημα. Οπότε κληρονομούσαν οι απόγονοι το στυλ αυτό».
Οσον αφορά το SanDa o κ. Αμάραντος επισημαίνει πως «είναι άθλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον στρατό της Κίνας για μάχες “σώμα με σώμα”.
Το οποίο άθλημα έλαβε περισσότερο εύρος και έχει γίνει πλέον το εθνικό σπορ της Κίνας».
Ποια είναι τα οφέλη από την ενασχόληση με τις κινεζικές μαχητικές τέχνες; «Κάποιος μπορεί
να ασχοληθεί για εξάσκηση, για ηρεμία, για ενδυνάμωση. Είναι πολλά τα οφέλη. Εγώ θα μπορούσα να πω με σιγουριά ότι είναι το “antivirus” της ζωής. Είναι τέτοιοι οι ρυθμοί της ζωής μας σήμερα, που η ενασχόληση με τις κινεζικές μαχητικές τέχνες είναι ένας τρόπος να έχουμε ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία»
Ρωτάμε τον συνομιλητή μας αν υπάρχει όριο ηλικίας που μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει να ασχολήται με τις μαχητικές τέχνες «δεν υπάρχει όριο να ασχοληθεί κάποιος, μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί από την ηλικία των 4 ετών και δεν υπάρχει “ταβάνι”».
Οσον αφορά στην αναγνώριση του αθλήματος στην Ελλάδα «υπάρχει η Ελληνική Ομοσπονδία Γ.Σ. Kung Fu στην οποία ανήκουμε και εμείς ως σχολή και δημιουργούνται και αγώνες» μας εξηγεί ο συνομιλητής μας και συνεχίζει λέγοντας πως «είναι οι πανελλήνιοι αγώνες που γίνονται μία φορά τον χρόνο. Υπάρχουν και τα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Φέτος θα διοργανώναμε εμείς το 3ο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα. Το 1ο είχε γίνει στα Χανιά, το 2ο στο Ηράκλειο και φέτος ήταν η σειρά μας, εδώ στο Ρέθυμνο να διοργανώσουμε το 3ο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε ο κορωνοϊός. Τα διασυλλογικά πρωταθλήματα είναι μία καλή κίνηση ώστε τα παιδιά να παίρνουν εμπειρίες».
Η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ
Ο έμπειρος προπονητής πριν από περίπου ένα χρόνο βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ όπου συμμετείχε σε διεθνές πρωτάθλημα. «Ηταν ένα καταπληκτικό ταξίδι, μία εμπειρία ζωής. Συμμετείχα σε τρεις κατηγορίες αγώνων και έλαβα δύο πρώτες θέσεις και μία τρίτη».