Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Οι Κρητικοί σκοτώνουν τη χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά;

Γνωρίζετε αυτήν την έκφραση; Υποδηλώνει ότι μπορεί να καταστρέφετε την πηγή του πλούτου σας.

Οι Κρητικοί επωφελούνται πολύ από τον τουρισμό και πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται την Κρήτη για να δουν τις όμορφες παραλίες και να κολυμπήσουν στην καθαρή θάλασσα. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Κρήτη, πριν από περίπου τριάντα χρόνια, μέρη όπως το Λαφονήσι ή ο Μπάλος ήταν προσβάσιμα μόνο με βάρκα. Τότε άρχισαν να κατασκευάζονται δρόμοι και ο τουρισμός αυξήθηκε. Τώρα, οι περισσότεροι από τους ντόπιους θα πάνε εκεί μόνο πολύ νωρίς ή πολύ αργά την ημέρα, ή εκτός περιόδου διακοπών.

Εάν διαβάσετε τα σχόλια στο TripAdvisor, θα δείτε ότι παρόμοιες συμβουλές δίδονται τώρα σε παραθεριστές. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι το πλήθος χαλάει αυτές τις όμορφες περιοχές. Συχνά αναφέρονται οι χιλιάδες που φτάνουν με τα σκάφη, καθιστώντας αδύνατη την απόλαυση της ηρεμίας και της ομορφιάς. Με τα πλήθη, έρχονται τα σκουπίδια και η ρύπανση, καθώς και οι καιροσκόποι που θέλουν να κερδίσουν γρήγορα από το να πουλήσουν κάτι σε τουρίστες. Η φύση θυσιάζεται στον Θεό του Χρήματος!

Το πρόβλημα είναι ότι η δημοτικότητα αυτών των περιοχών θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην καταστροφή τους ως τουριστικών προορισμών. Το μοναδικό και τέλειο μπορεί εύκολα να χαλάσει! Αυτοί οι χώροι πρέπει να προστατεύονται, ώστε οι μελλοντικοί επισκέπτες να μπορούν να τους απολαύσουν, αλλά κυριαρχεί η απληστία και τα βραχυπρόθεσμα ενδιαφέροντα. Πώς μπορούν να συνεχιστεί αυτό;

Υπάρχουν συστάσεις σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά αυτές αγνοούνται. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν και να ασκηθούν. Ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να έρθουν σε διαφορετικές ώρες, μειώνοντας τις μαζικές αφίξεις, περιορίζοντας τον χρόνο παραμονής, αυτές είναι απλώς μερικές προτάσεις. Ο αριθμός των επισκεπτών που φτάνουν με πλοίο υπερβαίνει κατά πολύ τον ημερήσιο αριθμό που ορίζει η Natura και τα ίδια τα σκάφη προκαλούν περιβαλλοντική ζημία. Ο χώρος στάθμευσης δεν μπορεί να δεχθεί τον αριθμό των αυτοκινήτων που φτάνουν στην περιοχή και που στη συνέχεια σταθμεύουν παράλληλα με τον δρόμο. Πολλά από αυτά είναι ανασφάλιστα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος. Οι αριθμοί πρέπει να περιοριστούν!

Οι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος και ελαχιστοποίησης των ζημιών και της εκμετάλλευσης. Οι κανονισμοί Διαχείρισης Περιοχής πρέπει να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό η ιδιαίτερη και μοναδική ομορφιά της δυτικής Κρήτης να χαθεί για πάντα.

*Η Άβριλ Τάλλετ είναι μέλος της ISKA (Διεθνής Κοινότητα Κισσάμου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

9 Comments

  1. Πολυ σωστά κ πρεπει να υπάρξουν παρεμβασεις ώστε να προστατευτουν όλες οι περιοχες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως ο Μπαλος το Ελαφονησι τα Λευκά Ορη η Λίμνη της Αγίας η Λίμνη του Κουρνα ο Κεριτης Ποταμος ο Αλμυρος Ποταμος με την Λίμνη του Αλμυρου Ποταμου………πρεπει άμεσα να υπάρξουν παρεμβασεις ώστε να είναι πιο ελεγχόμενη η επισκεψιμοτητα στις περιοχες αυτες…….ετσι θα διαφυλάξουμε το Περιβάλλον κ το Τοπίο της Κρήτης με τις παρα πολλες περιοχες NATURA 2000 τις πλουσιες σε χλωριδα κ πανιδα περιοχες καθώς αυτές μαζί με την πλουσια πολιτισμικη κληρονομιά της Κρητης αποτελουν τους κυρίους λόγους προσελκυσης εκατομμύριων τουριστών στη Κρήτη……Θα πρεπει να αναλογιστούμε όλοι το μειζον που είναι η προστασια του περιβάλλοντος του τοπίου της Κρήτης!!!!!!!!!!!!

  2. Μπράβο για τη δημοσίευσή σας και εύχομαι όσα γράφετε να εισακουστούν από τους αρμόδιους φορείς,
    Υπάρχουν τόποι που δεν έχουν ούτε το ένα δέκατο της ομορφιάς της Κρήτης, και όμως χάρη στην υπεύθυνη διαχείριση τους θέτουν τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη σεβόμενοι το φυσικό κεφάλαιο του περιβάλλοντός τους.
    Χρειάζεται παιδεία για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον τόπο μας όμορφο και ελκυστικό.

  3. Είναι βέβαιο πως αν συνεχιστεί η εκμετάλλευση αυτών των περιοχών με τον ρυθμό που γίνεται σήμερα, με μαθηματική ακρίβεια θα καταστραφούν. Πρέπει να εφαρμοστούν κανονισμοί διαχείρισης των περιοχών αυτών και περιορισμός της επισκεψιμότητας διότι στο τέλος η μόνη λύση θα είναι η γενική απαγόρευση πρόσβασης για κάποια χρόνια 3 η 4 ώστε η φύση να ανακάμψει.και να μην χαθεί για πάντα η ομορφιά αυτών των τόπων.

  4. Είναι δυνατόν να σου έρθει ο τουρίστας από την άλλη άκρη της γης και θα του πεις πόσο θα κάτσει και τι ώρα θα πάει στη θάλασσα; Παραλογίζεστε. Που το είδατε γραμμένο; Σε ποια παραλία του κόσμου πήγατε και σας είπαν ότι θα πάτε με ωράριο. Δεν πας σε μουσείο. Να προσλάβουν άτομα να καθαρίζουν και να φτιάξουν δομές είναι η λύση. Από την στιγμή που διαφημίστηκε, ο κόσμος θα έρχεται και οι Καστελιανοί θα δουλεύουν. Ας βάλουν το χέρι στην τσέπη λοιπόν, να προστατέψουν την κληρονομιά τους και να μην προτείνουν ανόητες λύσεις.

    • Αγαπητέ Κωνσταντίνε, δεν είναι απλές παραλίες. Είναι προστατευόμενες περιοχές NATURA και πρέπει να λειτουργούν ως μουσείο για να υπάρχουν και στο μέλλον.
      Ζω στην Εσθονία όπου η φύση της δεν συγκρίνεται στο παραμικρό με τη φύση της Ελλάδας κι όμως ακόμη και για βόλτα στους βάλτους τους, έχουν εισητήριο, συγκεκριμένες διαδρομές και ωράριο επίσκεψης. Δηλαδή δεν μπορείς να πας εκεί και να κάνεις ότι θέλεις. Αυτό συμβαίνει σε άλλες χώρες που σέβονται την φύση τους επίσης.
      Εφόσον επισκέπτονται εκατοντάδες χιλλιάδες τουρίστες σε αυτές τις περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο, για να μην καταστραφούν, πρέπει να προστατευτούν με κανόνες.

  5. Ανά τον κόσμο υπάρχουν προστατευομενα παρκα άγριας φυσης όπως το Εθνικό Πάρκο Σερεγκεντι στη Τανζανία η το Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι στη Κένυα και πολλα αλλά αλλου……..μπορεί να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο…….προστατευόμενες περιοχες με ελεγχόμενη επισκεψιμότητα όπως λόγου χάρη τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριας στο Νομό Χανιων……να υπάρξει προστασια της χλωρίδας κ της πανιδας από πυρκαγιες υλοτομία κυνήγι ψάρεμα κ πρωτιστα απο τα σκουπιδια των επισκεπτων-τουριστων ντοπιων κ μη σε αυτές τις περιοχες Μπαλο Ελαφονησι Λίμνη Κουρνα Λίμνη Αγίας Λευκά Όρη Αλμυρός Ποταμός με την Λίμνη του Αλμυρου Ποταμού κ ολες οι περιοχες ιδιαίτερου φυσικού καλλους που θα επιλέγουν προς προστασια…….περιοχες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αποτελούν Μουσεία της Φύσης κ θα πρεπει ως Μουσεία να αντιμετωπιστούν!!!!!!!!!!!!Αλλιώς αν δεν προστευτουν πέραν από την οικολογική καταστροφή που θα συμβεί θα χάσει κ ο μέσος Χανιώτης τουριστοεπιχειρηματιας τις προσοδους που δεν είναι κ ολίγες του τουριστα-επισκεπτη καθώς ας μην τρέφει αυταπάτες…….ο τουριστας-επισκεπτης επισκέπτεται την Κρήτη για το φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με την πολιτισμικη της κληρονομιά…….και όχι για την πισινα του ξενοδοχείου του…….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα