Με την τελευταία εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων ασφαλισμένων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης (άρθρο 19 του Ν.4387/2016), για τους ενταχθέντες φορείς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.)
Α. Γενικές Αρχές
1. Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του Ν.4387/2016 συστάθηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) ως Ν.Π.Δ.Δ. το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με έναρξη λειτουργίας του την 1/1/2017, στον οποίο εντάσσονται αυτοδίκαια οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και ο Ε.Φ.Κ.Α. καθίσταται οιονεί καθολικός διάδοχος αυτών.
2. Οι γενικές αρχές των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης του Ν.Δ.4202/1961, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, θεσπίστηκαν για την προστασία – περιφρούρηση – διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων που υποχρεώνονταν να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση βελτιώνοντας σταδιακά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και αίροντας όποια εμπόδια υπήρχαν για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων αυτών από όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους.
Οι αρχές αυτές διατηρούνται για τα πρόσωπα με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης εντός του Ε.Φ.Κ.Α. και ως εκ τούτου εξακολουθούν να ισχύουν διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ Ε.Φ.Κ.Α. και φορέων που παρέμειναν εκτός (ΤΣΠ-ΤτΕ ) για την εφαρμογή των οποίων θα σας δοθούν οδηγίες με νεότερο έγγραφο, καθώς και μεταξύ Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ή άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης.
3. Από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α. και την εφαρμογή των διατάξεων του κοινοποιούμενου άρθρου παύει να ισχύει κάθε αντίθετη διάταξη που αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης στους ενταχθέντες φορείς.
Β. Επιλογή διαδοχικού χρόνου ασφάλισης (παρ.6 εδάφιο α’ άρθρο 19 του Ν.4387/2016)
Ως γνωστόν, η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως 31/12/2016.
Με τις ανωτέρω διατάξεις εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει το συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους ενταχθέντες στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον Ε.Φ.Κ.Α. για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί την προσμέτρηση χρόνου του, και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε εντασσομένου φορέα.
Από τη γραμματική διατύπωση του άρθρου είναι σαφές ότι τα ανωτέρω ισχύουν για τους φορείς με την υφιστάμενη μορφή που έχουν κατά την ένταξή τους στον Ε.Φ.Κ.Α. (π.χ. για τον τ.Ο.Α.Ε.Ε. ως έχει και όχι για τους πρώην φορείς Τ.Ε.Β.Ε, Τ.Α.Ε., Τ.Σ.Α.).
Παράδειγμα: Ασφαλισμένος που έχει χρόνο ασφάλισης στο πρώην Ν.Α.Τ. το έτος 1980 (3 μήνες) καθώς και στον τ.Ο.Α.Ε.Ε. και τ.Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. δύναται να επιλέξει να μη συνυπολογίσει τον χρόνο του τ.Ν.Α.Τ. στην αίτησή του για συνταξιοδότηση που θα υποβάλλει στον Ε.Φ.Κ.Α..
Εάν, όμως, έχει διανύσει και χρόνο ως ναυτικός μετά την 1/1/2017 ασφαλιστέο στον Ε.Φ.Κ.Α. (π.χ. 2 μήνες), δεν δύναται να αποποιηθεί το χρόνο αυτό (των 3 μηνών του έτους 1980) αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί όλος ο χρόνος που διένυσε ως ναυτικός πριν και μετά την 1/1/2017.
Ως εκ τούτου, δεν δύναται να γίνει αποποίηση χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά την 1/1/2017 στον Ε.Φ.Κ.Α..
Γ. Παράλληλος χρόνος ασφάλισης (παρ.6 εδάφιο β’ άρθρο 19 του Ν.4387/2016)
Στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλος χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς πριν από την ένταξή τους στον Ε.Φ.Κ.Α. ο ασφαλισμένος δύναται να επιλέξει, για το παράλληλο αυτό διάστημα, το χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Για τον διαδοχικά ασφαλισμένο που κατά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του μετά την 1/1/2017 προκύπτει πολλαπλή δραστηριότητα και κατά συνέπεια παράλληλη ασφάλιση δύναται να επιλέξει τις προϋποθέσεις του ενταχθέντα φορέα με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 19 του Ν.4387/2016.
Παράδειγμα: Διαδοχικά ασφαλισμένος στο τ.Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. έως 2015 και ασφαλισμένος από 2015 έως 2019 παράλληλα στο τ.Ε.Τ.Α.Α. (τ.Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και Δημόσιο. Η λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του τον βρίσκει μετά την 1/1/2017 σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης.
Ο εν λόγω διαδοχικά ασφαλισμένος δύναται να επιλέξει τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις με τις οποίες θα συνταξιοδοτηθεί τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4387/2017, το δε ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί κατά την κρίσιμη περίοδο.
Δ. Κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον Ε.Φ.Κ.Α.
Αρμοδιότητα (παρ.1 του άρθρου 19 του Ν.4387/2016)
Με την ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και τη δημιουργία του Ε.Φ.Κ.Α. απλοποιείται σταδιακά η διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
H έκδοση-οριστικοποίηση συνταξιοδοτικών αποφάσεων διενεργείται πλέον από την Κεντρική Υπηρεσία Απονομής Συντάξεων.
Ως αποτέλεσμα, απλουστεύεται η διαδικασία εξέτασης-έκδοσης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων καθώς καταργείται η διαβίβαση απορριπτικών αποφάσεων μεταξύ των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.
Με τις ανωτέρω διατάξεις διατηρούνται οι προϋποθέσεις καθορισμού “αρμόδιου φορέα” όσον αφορά την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως ίσχυε με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3863/2010 και πλέον o ΕΦΚΑ χορηγεί σύνταξη, εφόσον με όλους τους χρόνους των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων ο ασφαλισμένος πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του αρμόδιου ενταχθέντα φορέα.
Αναλυτικά διακρίνουμε τα εξής:
Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα σε Α’ φάση
Το αίτημα ασφαλισμένου ή μελών της οικογένειάς του, που ζητούν την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης κρίνεται αρχικά με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα.
Για να χορηγήσει σύνταξη ο Ε.Φ.Κ.Α. πρέπει στην ασφάλιση του τελευταίου ενταχθέντα φορέα:
1. Να πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) έτη ή χίλιες πεντακόσιες (1.500) ημέρες εργασίας, εκ των οποίων είκοσι 20 μήνες ή 500 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος.
Για κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου, να πραγματοποιήθηκαν σαράντα (40) μήνες ή χίλιες (1.000) ημέρες εργασίας εκ των οποίων δώδεκα (12) μήνες ή 300 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης και
2. Να πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.
Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας του προηγούμενου ενταχθέντα φορέα
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πραγματοποίησε τον αριθμό ημερών εργασίας που αναφέρεται παραπάνω (δηλαδή 1.500 ημέρες, από τις οποίες 500 την τελευταία 5ετία για το γήρας, 1.000 ημέρες από τις οποίες 300 την τελευταία 5ετία για αναπηρία και θάνατο) ή τις έχει πραγματοποιήσει αλλά, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα, τότε κρίνεται το αίτημά του ή των μελών της οικογένειάς του από τον ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, εκτός από τον τελευταίο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κριθεί η αίτηση από τον ενταχθέντα φορέα με τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης μετά την κρίση από τον τελευταίο ενταχθέντα φορέα, είναι:
• Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα.
• Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας να έχει κριθεί ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα.
• Για τη συνταξιοδότηση λόγω θανάτου των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου δεν απαιτείται καμία προϋπόθεση.
Για να δικαιωθεί ο ασφαλισμένος ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον Ε.Φ.Κ.Α. με τις διατάξεις της νομοθεσίας του ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο (στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται ο τελευταίος), πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας του με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.
Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας των προηγούμενων ενταχθέντων φορέων κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας
Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας του ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης, τότε η αίτηση κρίνεται από τους άλλους ενταχθέντες φορείς που ασφαλίστηκαν κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας εκτός από τον τελευταίο. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας τους με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης, τότε χορηγείται η αιτούμενη σύνταξη από τον Ε.Φ.Κ.Α.
Επισημαίνουμε ότι για να κριθεί η αίτηση του ασφαλισμένου με τις διατάξεις της νομοθεσίας του επόμενου κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας ενταχθέντα φορέα, μετά την κρίση από τον ενταχθέντα φορέα με τις περισσότερες ημέρες εργασίας δεν είναι απαραίτητο ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπονται από την νομοθεσία του ή να έχει κριθεί ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του, διότι η προϋπόθεση αυτή απαιτείται να υπάρχει μόνο στον τελευταίο ενταχθέντα φορέα.
Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα σε Β’ φάση
Αν τελικά δεν συγκεντρώνει ο ασφαλισμένος τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπει η νομοθεσία όλων των ενταχθέντων φορέων που ασφαλίστηκε πριν από τον τελευταίο, τότε καθίσταται αρμόδιος και πάλι ο τελευταίος ενταχθείς φορέας εφόσον ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλιση του:
• 1.000 ημέρες εργασίας ή σαράντα (40) μήνες ασφάλισης, από τις οποίες 300 ημέρες εργασίας ή δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης αντίστοιχα, την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για κρίση δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος
• 300 ημέρες εργασίας οποτεδήποτε για κρίση δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις αρμοδιότητας και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης τότε χορηγείται η σύνταξη από τον Ε.Φ.Κ.Α.
Εάν στη νομοθεσία των ενταχθέντων φορέων υπάρχουν διατάξεις που θέτουν ειδικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οι προϋποθέσεις αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη.
Ενδεικτικά, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές προϋποθέσεις που αφορούν:
• στην ύπαρξη ενεργού ασφαλιστικού δεσμού,
• στην συμπλήρωση του ορίου ηλικίας σε δεδομένο χρόνο σε σχέση με τον χρόνο διακοπής της απασχόλησης,
• στην παραγραφή,
• στην εξέταση της εκ νέου επανασύνδεσης του ασφαλισμένου με τους ενταχθέντες φορείς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται κατά περίπτωση (εγκύκλιος 68/2013 του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), κ.λπ.
Γενικά, περιλαμβάνονται κάθε είδους προϋποθέσεις που περιορίζουν την θεμελίωση του δικαιώματος, όχι όμως χρονικές προϋποθέσεις που είναι θεμελιωτικές του συνταξιοδοτικού δικαιώματος της αναπηρίας και του θανάτου.
Επομένως, οι παραπάνω οδηγίες εφαρμόζονται για συνταξιοδοτικά αιτήματα που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016 (13/5/2016) και εφεξής, καθώς και για όσα εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανατρέξουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης.
Όσα έχουν απορριφθεί θα επανεξετασθούν σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον υποβληθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους και τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανατρέξουν στην ημερομηνία της νέας αίτησης.
Παράδειγμα
Ασφαλισμένη πραγματοποίησε στην ασφάλιση:
-του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 1.100Η.Α. χρονικής περιόδου 1979-1985
-του τ.Ο.Α.Ε.Ε. 2.700Η.Α. χρονικής περιόδου 1986-1994
-του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 2.500Η.Α. χρονικής περιόδου 1995-2006
-του τ.Ο.Α.Ε.Ε. 1.225Η.Α. χρονικής περιόδου 2006-2010
-του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 1.000Η.Α. χρονικής περιόδου 2010-2014
Σύνολο: 8.525 Η.Α.
Γεννήθηκε την 5/9/1959 και το τέκνο της την 12/5/1989.
Υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης ως μητέρα ανηλίκου τέκνου την 7/6/2014 στο τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Το αίτημά της απορρίπτεται σε εφαρμογή των οδηγιών της εγκ. 68/2013 (κατά την επανασύνδεση με το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έτος 2010, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως μητέρα ανηλίκου τέκνου, γιατί το τέκνο της ενηλικιώθηκε το έτος 2007 που ήταν σε ασφαλιστικό δεσμό με τον τ.Ο.Α.Ε.Ε.), διαβιβάζεται για κρίση στον τ.Ο.Α.Ε.Ε., όπου απορρίπτεται λόγω έλλειψης χρονικών προϋποθέσεων και στη συνέχεια επαναδιαβιβάζεται στο τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να κριθεί σε β’ φάση, όπου και απορρίπτεται εκ νέου.
Κατά της απορριπτικής απόφασης του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποβάλλει αίτηση θεραπείας – ένσταση στην Τ.Δ.Ε., η οποία απορρίπτεται και στη συνέχεια προσφεύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, όπου και εκκρεμεί.
Επειδή η ανωτέρω αίτηση είναι σε εκκρεμότητα, θα αντιμετωπιστεί με βάση τις ανωτέρω οδηγίες και επομένως θα δικαιωθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύνταξης γήρατος ως μητέρα ανηλίκου από 7/6/2014, γιατί ο τελευταίος ενταχθείς φορέας είναι αρμόδιος να κρίνει το αίτημά της σε α φάση και με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του, αφού μέχρι το 2010 είχε ανήλικο τέκνο και 5.500 ημέρες ασφάλισης.
Επισημάνσεις
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο πριν από την 01/01/1983 και έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης στο τ. ΙΚΑ ή στο τ. ΤΕΒΕ, εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή δεν απαιτείται πλέον η αναγνώριση του εν λόγω χρόνου και δεν καταβάλλεται συμπληρωματική εισφορά.
Οι γυναίκες με διαδοχική ασφάλιση με τελευταίο φορέα το ΙΚΑ, που είχαν υποβάλει αλλά δεν δικαιώθηκαν σύνταξης ως μητέρες ανηλίκων, θα πρέπει να επανέλθουν για να επανεξεταστεί το αίτημα τους, καθώς με την εγκύκλιο 33-18/10/2017 του ΕΦΚΑ, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις που αναμενόταν για τις εν λόγω ασφαλισμένες.
Ασφαλιστικός Οδηγός: Ρωτάτε – Απαντάμε
ΙΚΑ με 4.300 ένσημα
Μαρία Κ. : Έχω ΙΚΑ από το 1989 μέχρι το 1995. Από το 1996 έως το 2003 ήμουν άνεργη. Από το 2004 μέχρι σήμερα εργάζομαι και πάλι και ασφαλίζομαι στο ΙΚΑ. Έχω συνολικά περίπου 4.300 ένσημα, γεννήθηκα το 1970 και είμαι μητέρα τριών παιδιών, το ένα ανήλικο. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με μειωμένη και πότε με πλήρη σύνταξη. Μπορώ να εξαγοράσω πλασματικά έτη παιδιών ή κενών ασφάλισης;
Απάντηση Μπάμπη Κιαγιά :
Θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη σύνταξη στα 62σας, εφόσον θα έχετε την τελευταία πενταετία πριν από την αίτηση τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος. Για πλήρη σύνταξη θα περιμένετε στα 67σας. Μπορείτε να κάνετε χρήση πλασματικών χρόνων, δεν κρίνεται όμως απαραίτητο τώρα.
Με 30 χρόνια ασφάλισης
Πάνος Πάνου : Έχω 30 εργάσιμα χρόνια, 2 στρατιωτική θητεία και είμαι 55 ετών. 1) Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πλήρη σύνταξη 2)Δικαιούμαι μειωμένη σύνταξη μετά από 4 ή 5 χρόνια;
Απάντηση Μπάμπη Κιαγιά :
Δεν μας αναφέρετε σε ποιο Ταμείο είστε ασφαλισμένος. Πάντως από την ηλικία σας κρίνω ότι ή στα 62 σας με 40 έτη ασφάλισης θα λάβετε πλήρη σύνταξη, ή με λιγότερα έτη ασφάλισης αλλά με 100 ένσημα κάθε έτος την τελευταία πενταετία θα λάβετε μειωμένη σύνταξη. Για να συμπληρώσετε τα 40 έτη ασφάλισης μπορείτε να κάνετε χρήση πλασματικών χρόνων (μέχρι 7 έτη) από στρατό, παιδιά, κενά κλπ.
Μητέρα ανηλίκου και 5.500 ένσημα
Σταυρούλα (Λεβ) : Είμαι γεννημένη στις 07/11/1969. Το 2010 είχα 5.500 ένσημα και ανήλικα παιδιά. Πότε δικαιούμαι μειωμένη και πότε πλήρη σύνταξη ;
Απάντηση Μπάμπη Κιαγιά :
Δυστυχώς επηρεάζεστε από τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4336/2015. Θα μπορείτε να λάβετε μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 61 ετών και 10 μηνών και πλήρη σύνταξη στα 67σας. Εάν συμπληρώσετε 12.000 ημερομίσθια (τα 2.100 μπορεί να είναι από πλασματικούς χρόνους), τότε θα λάβετε πλήρη σύνταξη από τα 62σας.
ΟΓΑ από το 1988
Efi Sperelaki : Η μητέρα μου η οποία είναι γεννημένη το 1953 και από το 1988 πληρώνει ΟΓΑ και εξακολουθεί να πληρώνει ακόμα και σήμερα ΕΦΚΑ. Δικαιούται σύνταξη πριν τα 67 χρόνια της;
Απάντηση Μπάμπη Κιαγιά :
Για να συνταξιοδοτηθεί η μητέρα σας σε ηλικία μικρότερη των 67 ετών απαιτείται 40ετή ασφάλιση. Εφόσον δεν είχε πριν από τον ΟΓΑ ασφαλιστεί σε άλλον φορέα (διαδοχική ασφάλιση) δεν συμπληρώνει την 40ετία ούτε με πλασματικά και θα συνταξιοδοτηθεί στα 67της.
Παλαιός ασφαλισμένος Δημοσίου
ΜΑΝΟΣ ΜΠΕΡΤΑΚΗΣ : Είμαι διορισμένος στο δημόσιο την 26/11/1982 όπου υπηρετώ ανελλιπώς μέχρι και σήμερα και έχω γεννηθεί την 05/09/1959. Έχω εξαγοράσει την στρατιωτική μου θητεία 1 έτος και 10 μήνες. Επίσης εξαγόρασα ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) 4 μήνες και 21 ημέρες.
Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα θεμελίωσα συνταξιοδοτικό δικαίωμα την 25/01/2006 και συμπλήρωσα 35ετια την 04/09/2015.
Μπορείτε να με ενημερώσετε πότε και σε ποια ηλικία μπορώ να συνταξιοδοτήσω με πλήρη σύνταξη;
Απάντηση Μπάμπη Κιαγιά :
Η δυνατότητα συνταξιοδότησης σας καθορίζεται από τη συμπλήρωση των 35 ετών ασφάλισης και την εξέλιξη του ορίου ηλικίας των 58 ετών που προβλέπει ο πίνακας 1 του ν.4336/2015, καθώς δεν είχατε συμπληρώσει 35ετία μέχρι 18/08/2015 για να συνταξιοδοτηθείτε άνευ ορίου ηλικίας.
Επειδή η συμπλήρωση των 35 ετών και του 58ου έτους της ηλικίας σας θα συντρέξει το 2017, τότε δηλαδή που συμπληρώνονται αθροιστικά οι ως άνω προϋποθέσεις, ανατρέχοντας στο έτος 2017 προκύπτει ότι το ηλικιακό όριο των 58 ετών διαμορφώνεται πλέον σε 59 έτη και 6 μήνες, το οποίο συμπληρώνετε στις 05/03/2019 και τότε μπορεί να αρχίσει να καταβάλλεται η σύνταξη σας.
Στείλτε τα ερωτήματα σας στο fax : 28210-94432 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση : xkiagias@gmail.com με την ένδειξη ΧΝ – Συντάξεις, χρησιμοποιώντας το ονοματεπώνυμο, τα αρχικά σας, ή ψευδώνυμο.
Θα δοθούν έγκυρες απαντήσεις, μέσα από αυτή τη στήλη της εφημερίδας μας.
* Ο Μπάμπης Κιαγιάς είναι Σύμβουλος Συνταξιοδότησης
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 1988 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΑΠΟ 1994 ΕΩΣ ΤΟ 2009 (15,6 ΧΡΟΝΙΑ).
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ;
ΜΕ ΕΚΤΙΜΙΣΗ
ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.1953 , ΑΠΟ 1-1-1988 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛ.ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΟ 1994 ΕΩΣ 2009 -15,6 ΧΡΟΝΙΑ.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΡΑ;