Ξεκίνησε η λειτουργία των νηπιαγωγείων, όπου κάποιοι μασκοφορεμένοι “μπόμπιρες” με τα έξυπνα ματάκια τους θα το πάρουν σαν αστειό, ίσως διότι δεν θα είναι σε θέση, να καταλάβουν, πόσο η μάσκα είναι ένα απ’ τα σπουδαιότερα μέτρα διαφύλαξης της υγείας τους από την πανδημία.
Το μέτρο της μασκοφορίας θεωρείται η αμέσως προηγούμενη φάση προφύλαξης μέχρι την επόμενη, που θα ‘ρθει το εμβόλιο. Εν τω μεταξύ η οριστική έναρξη της σχολικής χρονιάς μετατέθηκε για την 14η Σεπτεμβρίου, για να δοθεί χρόνος, να ετοιμασθεί καταλλήλως το Υπουργείο, προκειμένου να συμφωνήσουν όλοι εκεί στο Μ. Μαξίμου, ότι και οι λοιμοξιολόγοι συμφωνούν γι’ αυτή την ημερομηνία.
Η επιτυχία προφύλαξης της ευαίσθησης αυτής προσχολικής ηλικίας στα νηπιαγωγεία, αλλά και στις εκπαιδεύεις των άλλων βαθμίδων, εξαρτάται απ’ τους γονείς και. λιγότερο απ’ τους δασκάλους, κυρίως τους (περιστασιακούς) αναπληρωματικούς με τους οποίους πειραματίζονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Η παιδική ηλικία πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται με σχολαστικότητα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, διότι τα μικρά παιδάκια αφομοιώνουν σαν σφουγγάρι κάθε καινουργιο, που προκαλεί σ’ αυτά πρωτοτυπία.
Ζούμε πρωτόγνωρες ημέρες. Ο κόσμος μας υπόκειται τις υποχρεωτικές τοπικές καραντίνες, όταν οι λοιμοξιολόγοι βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται. Δεν πίστευαν οι κυβερνώντες την εξέλιξη του δεύτερου κύματος, αλλά και οι επιστήμονες είχαν πέσει έξω, υποστηρίζοντες, ότι η νεαρά ηλικία, σπανίως προσβάλλεται. Ομως οι καφετέριες τα μπαρ και τα εστιατόρια φαίνεται, πως έχουν κάνει τη μεγάλη ζημιά στους νέους, που παίρνουν αψήφιστα το “πράγμα”.
Οσο περνούν οι εβδομάδες και επιστρέφουν στο άστυ οι ντόπιοι απ’ τις θερινές διακοπές, τόσο τα κρούσματα αυξάνονται και οι θάνατοι πληθαίνουν, αφήνονται πίσω τους οικογενειακές τραγωδίες και οικονομικά προβλήματα. Τούτο συμβαίνει και σε μεγαλύτερο βαθμό στις ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη το Βέλγιο, στην πρωτεύουσα της Ευρώπης Βρυξέλλες, όπου εκείνοι, που μολύνονται περισσότερο είναι οι νεολαίοι, παρά τα μέτρα που έχουν πάρει οι Βέλγοι. Κάθε μέρα σημειώνονται πάνω από 400 κρούσαμτα, μεγάλος αριθμός, όταν μέχρι τέλος Ιουλίου ήσαν γύρω στα 50 κατά μέσον όρον. Εφ’ όσον τα πράγματα είναι έτσι αποδεικνύεται, ότι οι Βέλγοι έχουν αποτύχει στον περιορισμό το Covid 19 με πράξεις “αλλοπρόσαλλες”.
Δεν φαντάζονταν, ότι θα μολύνονταν σε τέτοιο βαθμό και δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους, ότι οι Βρυξέλλες είναι το κέντρο διερχομένων για όλα τα ανώτατα στελέχη των 27 κρατών – μελών. Τώρα το κατάλαβαν και ζήτησαν να βρεθεί τρόπος προστασίας, όχι μόνο των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και σ’ όλους που εργάζονται εκεί. Τρέχουν και δεν φθάνουν, παραδειγματιζόμενοι απ’ τις προτάσεις Τσιόδρα, που επανεμφανίσθη μετά την έλευση του δεύτερου κύματος.
Οσον αφορά τον εφοδιασμό των μαθητών με μάσκες διετέθησαν 6,5 εκ. ευρώ, να γίνει διαγωνισμός απ’ την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, που θα μοιρασθούν μερίμνη των Δήμων σ’ όλα τα σχολεία.