Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το ΕΣΥ τη νέα χρονιά

Το 2024 μπήκαν οι βάσεις των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό στο ΕΣΥ, με στόχο τη διασφάλιση ποιοτικής και αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης για όλους. Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχιστεί η υλοποίηση του σχεδίου για τη μεταμόρφωση του ΕΣΥ και το 2025, με πρώτη μεταρρύθμιση την αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σημειώνει ότι μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις αποτελεί η έγκαιρη έκδοση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία έλαβαν την έγκριση των προϋπολογισμών τους 10 Ιανουαρίου του 2024 και για πρώτη χρονιά, δεν ζητήθηκε συμπληρωματική χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό καμία χρονιά. Όσον αναφορά το 2025, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρει ότι ήδη έχουν καταρτιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων στη βάση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η χρήση των DRG’s για τον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων. «Το 2025 θα είναι η χρονιά που μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων θα εφαρμόσουμε τα DRGs, όπου τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με το παραγόμενο έργο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υλοποιούμε πρακτικές που για χρόνια είχαν καθυστερήσει να έρθουν στη χώρα», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Υγείας.

‘Αλλες μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έγιναν στο 2024, αφορούν τα απογευματινά χειρουργεία, τη θέσπιση του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ, οργανωτικές αλλαγές, ανακαίνιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, παρεμβάσεις για μείωση του χρόνου αναμονής στην εφημερία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζει ότι «τα αποτελέσματα όλων αυτών των ενεργειών έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν και βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας από το ΕΣΥ». Αναλύει τους στόχους του 2025 και τις αλλαγές που έρχονται, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την μεταμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Έφη Φουσέκη

Ερ: Κύριε Θεμιστοκλέους ποιος είναι για εσάς ο απολογισμός μεταρρυθμίσεων για το ΕΣΥ το 2024; Πότε προβλέπετε αυτές να αρχίσουν να επηρεάζουν θετικά την καθημερινότητα των πολιτών και ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε για το 2025;

Απ: Το 2024 έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να τεθούν οι βάσεις ενός πραγματικά σύγχρονου ΕΣΥ στην πράξη όχι στις διακηρύξεις.

Οι στόχοι του 2025 είναι συγκεκριμένοι: Πρώτον, να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής, πολύ βασικό πρόβλημα που σταδιακά επιλύεται.

Δεύτερον, να ολοκληρώσουμε τα κατασκευαστικά έργα στα νοσοκομεία και τρίτον, να προχωρήσουμε σε νέες οργανωτικές αλλαγές.

Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την μεταμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, με μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2024.

 

Ερ: Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις;

Απ: Η μεγάλη μεταρρύθμιση ήταν η θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων που για χρόνια εκκρεμούσε και ξεκίνησε από τον Απρίλιο. Μάλιστα, έχουμε ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας τη μείωση των αναμονών εφόσον πλέον με την ενιαία λίστα χειρουργείων γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση.

Μια ακόμα πολύ βασική μεταρρύθμιση ήταν η θέσπιση του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ. Ήδη, μεγάλο ποσοστό των γιατρών έχει κάνει αίτηση για ιδιωτικό έργο, μέσω του οποίου αυξάνονται οι απολαβές του και σε συνδυασμό με τα κίνητρα που δίνουμε για τις άγονες περιοχές, το ΕΣΥ γίνεται ελκυστικότερο για τους νέους γιατρούς.

Όλα τα παραπάνω όμως, δεν θα ήταν αρκετά αν δεν είχαμε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης που την χρονιά που πέρασε, ολοκλήρωσε την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, δημιούργησε το κεντρικό σύστημα προμήθειων ΕΚΑΠΥ, την αναδιοργάνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, αλλά και το σχέδιο δράσης για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που φέτος σημείωσε ρεκόρ από την αρχή της λειτουργείας του, ενώ λίγο πριν κλείσει η χρονιά ξεκινήσαμε τις αλλαγές στις εφημερίες με στόχο να αποσυμφορηθούν επιβαρυμένα νοσοκομεία.

Με τον ίδιο ρυθμό, θα προχωρήσουμε και το 2025 με πρώτη μεταρρύθμιση την αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη. Είναι σημαντικό για να έχουμε καλύτερη λειτουργία σε τομείς, όπως είναι η αντιμετώπιση του τραύματος και των εγκεφαλικών, η διαχείριση του αίματος και των μεταμοσχεύσεων. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των ενεργειών έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν και βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας από το ΕΣΥ.

 

Ερ: Ποιες αλλαγές έρχονται με τον νέο υγειονομικό χάρτη; Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων;

Απ: Ο υγειονομικός χάρτης είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε να έχουμε μία καλύτερη διάταξη του ΕΣΥ. Δεν μιλάμε για κλείσιμο κανενός νοσοκομείου, αλλά για συγχωνεύσεις και αναδιατάξεις των κλινικών εντός, είτε του ίδιου νοσοκομείου, είτε των όμορων νοσοκομείων. Στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

 

Ερ: Επί χρόνια τα νοσοκομεία ζητούσαν επιπλέον χρηματοδότηση. Φέτος είναι η πρώτη φορά που αυτό δεν συμβαίνει. Τι έχει αλλάξει;

Απ: Το 2024 ήταν η πρώτη χρονιά που τα νοσοκομεία είχαν από τις αρχές του χρόνου τον προϋπολογισμό τους, ο οποίος και τηρήθηκε χωρίς να ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση. Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Έγινε με συστηματική συνεργασία και παρακολούθηση που είχαμε με τους αρμοδίους φορείς. Έτσι, τα νοσοκομεία κατάφεραν να προγραμματίσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους και να αποδώσουν καλύτερα προς όφελος των ασθενών.

Όσον αναφορά το 2025, έχουμε ήδη καταρτίσει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων στη βάση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ώστε, η νοσοκομειακή διαχείριση να είναι αντίστοιχη με εκείνες των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. Χαρακτηριστικό είναι πως την χρονιά που πέρασε πέτυχαμε την αύξηση της παραγωγικότητας, αυξάνοντας τον αριθμό των χειρουργείων αλλά και των νοσηλειών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό, αλλά κυρίως πιο αποτελεσματικό σύστημα για κάθε πολίτη.

 

Ερ: Η αύξηση του προϋπολογισμού στην Υγεία είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά οι ανάγκες του συστήματος παραμένουν μεγάλες. Υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ;

Απ: Καταρχήν, θα πρέπει να δώσουμε τους αριθμούς. Από το 2019 μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξήθηκε κατά 74% και στα νοσοκομεία οι επιχορηγήσεις, συγκεκριμένα, κατά 120%. Φέτος, τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό θα έχουν 230 εκατ. παραπάνω και ο συνολικός προϋπολογισμός για την Υγεία θα έχει 700 εκατ. επιπλέον από τον περασμένο. ‘Αρα, δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στη στήριξη του τομέα της Υγείας και του ΕΣΥ.

Όπως προανέφερα έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για «τακτοποίηση» των οικονομικών των νοσοκομείων. Το 2025 θα είναι η χρονιά που μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων θα εφαρμόσουμε στα νοσοκομεία μας τα DRGs, όπου τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με το παραγόμενο έργο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υλοποιούμε πρακτικές που για χρόνια είχαν καθυστερήσει να έρθουν στη χώρα. Με το νέο αυτό σύστημα, το κράτος κατευθύνει τους πόρους εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, στηρίζοντας ουσιαστικά τους ασθενείς και ενισχύοντας, περαιτέρω, την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Ακόμα μία έμπρακτη απόδειξη πως είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα