Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

Οι ναοί των Ελλήνων Μεταναστών

Από θέμα σχετικό με τους Έλληνες μετανάστες που καταχωρήθηκε πριν από ημέρες στα «Χ.ν.», λαβαίνω αφορμή να αναφερθώ σε ένα θαυμαστό βιβλίο με τον τίτλο του παρόντος.

Συγγραφέας ο Κώστας Μπαρούτας, διδακτώρ αισθητικής και ιστορικός τέχνης.

Εκδοση του 2005 με 330 σελίδες και σαν μέγεθος 0,30 X 0,24, αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας του συγγραφέα για περισσότερα από δέκα χρόνια. Αναφέρεται σε μερικές χίλιαδες εκκλησίες Ελλήνων Μεταναστών σε εβδομήντα χωρες και πραγματεύεται:

Τον αρχιτεκτονικό ρυθμό, τον αρχιτέκτονα, τον κατασκευαστή, αγιογράφο, ζωγράφο, ξυλογλύπτη, άλλους καλλιτέχνες, δωρητές, αφιερωτές και φωτογραφίες των κτηρίων, τέμπλων, εικόνων κ.λπ. για κάθε μια. Φυσικά, απο την περίοδο της έρευνας οικοδομήθηκε μεγάλος αριθμός νέων εκκλησιών, καθώς και από τον Άγιο της Αφρικής, Πατριάρχη Θεόδωρο, πλην των δεκάδων ιατρείων, σχολείων, παιδικών σταθμών και δεκάδες εκκλησίες και στα πλέον απόμερα σημεία της Αφρικανικής Ηπείρου. Την περίοδο εκείνη τα πρωτεία κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 485 εκκλησίες, η Αυστραλία με 110, η Αγγλία– Σκωτία με 77, η Αίγυπτος με 70, η Γερμανία με 62 κ.λπ.

Επίσης, αξίζει να αναφερθούν τα δεκαεννέα ορθόδοξα μοναστήρια που ίδρυσε ο μοναχός Εφραιμ (1928-2019) τα τελευταία χρόνια, καλύπτωντας έτσι την έλλειψη ορθόδοξου μοναχισμού στην Αμερική και στον Καναδά· με εγκαταστάσεις τεράστιες και σύγχρονες και σε μεγαλες εκτάσεις, που απέκτησε με τη βοήθεια του Θεού και των ομογενών. Μοναστήρια ανδρικά και γυναικεία. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι τα πρώτα κελιά στεγάζονταν σε τροχόσπιτα. Μονή Μεγάλου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας, πλησίον στο Γκραντ Κανυον, με ξενώνες για 500 προσκύνητες σε εκταση 1200 στρεμμάτων, εκεί έχει ταφεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα